2024. április 26. 13:31

KezdőlapF1A Ferrari miatt veszítette el már most csapatfőnökét a McLaren

A Ferrari miatt veszítette el már most csapatfőnökét a McLaren

-

Mattia Binotto felmondása nem várt láncreakciót indított el a Forma-1-es csapatfőnökök között.

Gyakorlatilag a semmiből hatalmas csapatfőnöki keringő zajlott le decemberben a Forma-1-ben, hiszen azután, hogy Mattia Binotto felmondott a Ferrarinál, nemcsak az Alfa Romeótól a helyére érkező Frédéric Vasseur távozott, hanem a McLaren és a Williams csapatfőnöke is felállt. Utóbbinak – legalábbis jelen állás szerint – nincs köze Binotto távozásához, a McLarent mostanáig irányító Andreas Seidl csapatváltásának azonban igen, a Sauber-csoport vezérigazgatójának kinevezett német szakember ugyanis Vasseur csapatváltása miatt lépett.

Mindezt Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója árulta el, és elmondta, hogy Finn Rausing, a Sauber Holdings elnöke akkor kereste meg őt, amikor biztossá vált, hogy Vasseur távozik a jelenleg Alfa Romeo néven futó istálló éléről. De ez nem minden, megtudhattuk ugyanis azt is, hogy Seidl 2025 végén mindenképpen elhagyta volna a wokingiakat, hogy csatlakozzon az Audi Forma-1-es projektjéhez, amelyet a német gyártó a Sauberrel közösen indít el 2026-ban.

Megőrült a csapatfőnökpiac – a McLaren vezetője is távozik

„Andreas, aki kitűnő munkát végzett itt a McLarennnél az utóbbi néhány évben, nagyon átlátható módon informált engem a szezon során, hogy amint 2025 végén lejár a szerződése, máshová fog menni. Eléggé világos, hogy hová, ami a hátterét tekintve érthető” – utalt Brown arra, hogy Seidl már dolgozott a Saubernél, amikor az még a BMW gyári csapataként üzemelt, utána pedig éveken át a Porsche Le Mans-i programjában tevékenykedett, majd az istálló csapatfőnöke lett, mielőtt 2019-ben visszatért az F1-be.

Brown elmondta, hogy Seidl terveitől függetlenül 2025 végéig közösen tervezték a folytatást. „Az volt a szándékunk, hogy együtt folytatjuk a belátható jövőben, mert nagyon-nagyon egészséges a kapcsolatunk, és nagyon jó a munka iránti fegyelme. Ekkor azt terveztük, hogy a szezon vége után tudatjuk a világgal, hogy a 2025-ös idényt követően változás lesz, majd miután nyilvánosságra hozzuk ezt, Andrea [Stella] lett volna az első ember, akit felhívok, hogy megkérdezzem, vezetné-e a McLarent. De addig a pontig nem tudtam volna, hogy egyáltalán megfontolná-e ezt.”

Andrea Stella azonban így a tervezettnél három évvel korábban vette át a csapatfőnöki széket. „A Forma-1 gyorsan változó környezetében amint világossá vált, hogy Fred [Vasseur] a Ferrarihoz megy, Finn Rausing, akit már egy évtizede ismerek és nagyon jól kijövök vele, felhívott, hogy megkérdezze, elengednénk-e korábban Andreast. A reakcióm az volt, hogy amennyiben Andrea átvenné a csapatfőnöki pozíciót, abban az esetben örömmel lépném meg a váltást már most, ami mindenkit az állandó helyére tesz a belátható jövőre nézve.”

„Ezután beszéltem Andreával még azelőtt, hogy megtudta volna, hogy Andreas 2026-tól mindenképpen távozna. Jó párbeszédet folytattunk, Andrea pedig elvállalta a feladatot, ami nagyon kényelmes helyzetbe hozott minket, mert mindig is Andrea volt az első számú választásunk a csapatfőnöki pozícióra. Mindez eléggé gyorsan történt.”

Brown nem akarta elárulni, hogy Seidl pontosan mikor közölte vele a jövőbeli terveit, azt viszont elmondta, hogy a német szakembernek nem kell az ilyenkor bevett módon kényszerszabadságra mennie.

Andreas Seidl, McLaren Racig
Seidl 2025 végén mindenképpen távozott volna a McLarentől Fotó: McLaren Racing

„Az idei szezon első és utolsó futama között szólt. Nem szeretnék belemenni, hogy mikor, de volt elég időnk. A kezdeti szándék pedig az volt, hogy minden menjen így tovább. Ami a kényszerszabadságot illeti, remek a kapcsolatunk. Tudom, hogy sok istálló kijátssza ezt a kártyát, de amint mi azt a McLarennél demonstráltuk, van módja úgy felbontani egy kapcsolatot, legyen szó versenyzőkről vagy alkalmazottakról, hogy mindenki számára megfelelő feltételek szülessenek.”

Ami pedig a Seidlt-t váltó olasz Andrea Stellát illeti, Brown úgy érzi, hogy a személyében remek utódja lesz a távozó németnek. „Én, a versenyzőink és az egész csapat nagyon izgatott Andrea miatt. Rengeteg tapasztalata van, nemcsak a McLarennel, hanem a Ferrarival is. Tudtuk, hogy kívül-belül ismeri a csapatot, és nagyon gyakorlatias ember. Engem és a részvényeseket is nagyon érdekelte, hogy olyasvalaki vezesse a csapatot, aki úgymond bepiszkolja a kezét.”

Forrás:The-Race

Friss