2024. április 26. 21:52

KezdőlapF1Van valami, amiben Räikkönen jobb volt Alonsónál, Schumachernél és Häkkinennél is

Van valami, amiben Räikkönen jobb volt Alonsónál, Schumachernél és Häkkinennél is

-

Volt mérnöke elárulta, mi az, amiben Kimi Räikkönen verhetetlen volt azon versenyzők közül, akikkel együtt dolgozott. Utóbbiak listáján ott van Alonso, Schumacher és Häkkinen neve is.

Noha nem tervezte, az idén a Haas hívására váratlanul visszatért a nyugdíjból Mark Slade, a McLaren, a Renault és a Mercedes korábbi mérnöke. A szakember 1991-től 2010-ig volt a wokingi istálló tagja, majd egy szezont eltöltött a Renault-nál, hogy onnan 2011-ben a Mercedeshez igazoljon, majd 2012-ben visszatérjen a menet közben Lotussá változó enstone-iakhoz. Végül innen vonult vissza az idei év elején, csakhogy a Haasszal váratlanul visszatért.

Ennek kapcsán a Motorlat készített vele interjút, amelyben elmondta, hogy bár olyan versenyzőkkel dolgozott együtt, mint Mika Häkkinen, Michael Schumacher vagy Fernando Alonso, van egy terület, amelyben a legjobb közülük az a Kimi Räikkönen, akivel kapcsolatban leginkább azt szokás kiemelni, hogy bár kétségtelenül hatalmas tehetség volt, jóval többet is kihozhatott volna a karrierjéből, ha Schumacher vagy Alonso munkamoráljának legalább egy jelentős hányada felfedezhető lett volna benne.

Räikkönen azt sem tudta, hány körös a futam, majd leüvöltötte a csapatot

„Számomra Kimi a legjobb pilóta az autó beállítása terén, akivel valaha együtt dolgoztam. Abszolút fenomenális. Az érzései a változtatásokhoz egyszerűen elképesztőek. Ha változtattál valamin, megmondta, hogy jobb vagy rosszabb lett-e az autó. Meg tudta mondani, hogy »Ha ezt rendbe hozzátok, gyorsabban fogok menni, úgyhogy erre koncentráljatok«.” – emlékezett vissza a finn pilóta korábbi versenymérnöke.

„Sokaknak nehezebb ennyire specifikusan kiemelni ezt. Emellett hatodik érzékkel rendelkezett ahhoz, hogy megérezze, ha valami nem volt rendben. Nyilván nem tudta meghatározni, hogy pontosan mi az, de ha megnézted, és elsőre nem láttál semmit, újra ellenőrizned kellett, és akkor már jó eséllyel találtál valami hibát. Amikor 2012-ben visszatért a Lotusszal, továbbra is nagyon gyors volt. Nagyon szép időszak volt, és öröm volt vele dolgozni. Nagyszerű volt, és mindig odatette magát.”

Az egykori McLaren-szerelő elmondta, Räikkönen miért nem volt olyan jó, mint Hamilton

Nem éppen az a kép, ami sokak fejében él a 2007-es világbajnokról, nem igaz? Persze, ettől még nem jelenthető ki, hogy Räikkönen volt minden idők legkeményebben dolgozó, és a pályán kívül az autó gyorsabbá tételével a legtöbbet foglalkozó pilótája, hiszen rengeteg őt közelről ismerő, vele korábban együtt dolgozó személy állítja ennek ellenkezőjét, de Slade szavai arra mindenképpen jók, hogy cáfolják azokat a városi legendákat, amelyek szerint a Jégember csak bulizással töltötte minden szabadidejét, és csak bepattant vezetni, amikor eljött annak az ideje. Helyette igenis tevékenyen részt vett az olyan dolgokban, amelyek alól egyetlen Forma-1-es pilóta sem bújhat ki, és amelyekben az átlagosnál jóval jobbnak bizonyult.

Friss