2024. április 27. 01:00

KezdőlapF1Az egykori McLaren-szerelő elmondta, Räikkönen miért nem volt olyan jó, mint Hamilton

Az egykori McLaren-szerelő elmondta, Räikkönen miért nem volt olyan jó, mint Hamilton

-

Marc Priestley kiemelte a különbségeket Kimi Räikkönen, illetve Lewis Hamilton és Fernando Alonso között. Szerinte, ha a Jégember úgy áll hozzá a versenyzéshez, mint az utóbbi kettő, sokkal többet nyerhetett volna.

A modern Forma-1-re különösen igaz, hogy édeskevés, ha valaki gyors az autóban ülve, ha eközben a pályán kívül nem teszi hozzá a magáét ahhoz, hogy ő és a csapata is sikeres legyen. Ezért mára gyakorlatilag nincs olyan versenyző, aki nem bújja egy-egy versenyhétvégén órákon át a mérnökökkel az adatokat, vagy ne látogatna el a csapat gyárába szimulátorozni a futamok között. Persze, vannak különbségek a munkamódszerekben – Sebastian Vettel például híres arról, hogy extra hosszú és részletes megbeszéléseket tart az időmérők/versenyek után –, de az mindenkire igaz, hogy az autóból kiszállva, a sajtóval szembeni kötelezettségeknek eleget téve nem egyenesen a szálloda felé veszi az irányt.

A hiedelmekkel és sztereotípiákkal ellentétben Kimi Räikkönen is dolgozott az autón kívül a csapattal, de azt korántsem lehet állítani, hogy a részletek megszállottja volt, és mindent megtett a legapróbb előnyszerzésért. Ezt erősítette meg Marc Priestley, a McLaren korábbi szerelője, aki a Jégemberrel, Lewis Hamiltonnal és Fernando Alonsóval is dolgozott együtt a wokingiaknál, sőt, Räikkönennel baráti viszonyt ápolt, és nem egyszer bulizott fékeveszetten a finnel, annak utolsó mclarenes futamán pedig megtréfálta őt, amit később a haja bánt.

„Amikor jó napja volt, Kimi volt a leggyorsabb egy mért körön, de messze volt attól, hogy ő legyen a legkomplettebb Forma-1-es pilóta. Nyert egy világbajnok címet, ezt nem lehet elvitatni tőle, de csak egyet. Én szentül meg vagyok győződve róla – és nem vágyott rá, hogy ezt tegye –, hogy amennyiben olyan keményen dolgozott volna, mint egy Lewis Hamilton, sok világbajnoki címet nyerhetett volna” – nyilatkozta Priestley a PitStop podcastban.

Kimi Räikkönen, McLaren, Belga Nagydíj, 2004
A nyers tehetsége alapján sikeresebb pályafutása is lehetett volna  Fotó: Daimler

A McLaren korábbi szerelője szerint Räikkönennek is meglett volna a tehetsége ahhoz, hogy Hamiltonhoz hasonló sikereket érjen el, utóbbit viszont az teszi különbbé, hogy soha nem hagyta abba a törekvést, hogy jobbá váljon. „Lewis a mai napig keresi az apró előnyszerzési lehetőségeket, minden apró előnyt, amit csak találhat. És szerintem Fernando [Alonso] is pontosan ugyanilyen. Ők ketten másként álltak hozzá. Fernando és Lewis voltak azok, akik megpróbáltak mindent mindent magukba szívni, hogy a legteljesebb Forma-1-es pilóta váljon belőlük, és nem csak a vezetéssel foglalkoztak.”

„Ami Kimit illeti, imádott az autóban ülni, de minden mást utált, ami a Forma-1-gyel kapcsolatos. Ki nem állhatta, csak vezetni akart.”

Más kérdés, hogy Räikkönen nyíltan vállalta is ezt a hozzáállást, és vélhetően ő érezte volna magát a legrosszabbul, ha nem ilyen felfogásban versenyez, így pedig ő az, akit a legkevésbé sem zavar, hogy nem nyert hét világbajnoki címet.

Friss