2024. április 24. 19:42

KezdőlapF1Amikor Räikkönen és barátai szétvertek egy luxuslakosztályt

Amikor Räikkönen és barátai szétvertek egy luxuslakosztályt

-

Mielőtt kétgyermekes családapa vált belőle, aki fiát támogatva gokartversenyekre jár, volt, hogy rendőröket lerázva száguldott a McLaren privát tesztjére, vagy éppen ötcsillagos melbourne-i hotel luxuslakosztályát döntötte romba haverjaival Kimi Räikkönen.

Marc Priestley, a McLaren F1-es csapatának korábbi szerelője nemrég a PitStop podcast vendégeként a wokingiaknál 2002 és 2006 között versenyző Kimi Räikkönenről is anekdotázott egy kicsit, felelevenítve, hogy miként viccelte meg a finnt annak utolsó mclarenes versenyén, és Räikkönen hogyan állt rajta bosszút egy hajvágóval nem sokkal később.

Az F1-ben töltött ideje során csak „Elvisnek” becézett szerelő a beszélgetés alatt utalt rá, hogy jó néhány olyan sztorija van az akkoriban még a versenyek között féktelenül bulizó Jégemberről, amit soha nem oszthat meg a nyilvánossággal. De van, amit megosztott – ezekből a történetekből kiindulva elképzelni sem tudjuk, hogy mik lehetnek azok, amiket nem mondhat el –, méghozzá a néhány évvel korábban megjelent, „The Mechanic” című könyvében.

Most ebből idézünk fel két olyan sztorit, amiről akár nyugodt szívvel gondolhatnánk, hogy azok is a „soha nem beszélek róluk senkinek” kategóriába tartoznak, de mégsem.

Räikkönen fogta magát, és lerázta a rendőröket

Az egyik történet egy franciaországi privát tesztre kalauzol el minket, amelyen Räikkönennnek is jelenése volt, csakhogy természetesen nem ért oda időben.

„Imádtam a versenycsapat tagjának lenni, noha egy teszten dolgozni olykor sokkal szórakoztatóbb tudott lenni, mint egy nagydíjhétvégén szolgálatot teljesíteni. Például sokkal kisebb nyomás volt rajtunk, hogy jól viselkedjünk. Nem volt ott egy csomó riporter, ahogy paparazzi sem, a legfontosabb pedig, hogy Ron [Dennis, a McLaren csapatfőnöke] is gyakran hiányzott, úgyhogy a pilóták és mi is nyugodtabbak voltunk” – jellemezte Priestley a tesztek légkörét a könyvében.

„Főleg az egyik teszten. Kimi késésben volt, hogy időben odaérjen a Paul Ricardra a tervezett privát tesztünk kezdetére. Kibéreltük az egész pályát, hogy a média és más csapatok figyelő tekintetétől távol próbáljunk ki néhány új elemet, de reggel 8 órakor [Räikkönen] még sehol sem volt. Egyszer csak a tesztcsapat menedzsere a semmiből kapott egy telefont. Kimi volt az, aki éppen az egyedi készítésű, DTM által inspirált Mercedesében vezetett a pályára, és némi késésben volt, úgyhogy egy kicsit túllépte a megengedett sebességet (valószínűleg nem kicsit).”

Räikkönen 2006 elején, az egyik jerezi teszten, az átmeneti festést kapó McLarenben. Vajon erről a tesztről is elkésett?

„A vele szemben haladó francia rendőrök kiszúrták ezt, felkapcsolták a villogójukat, majd megfordultak és utánamentek, de Kimi ahelyett, hogy megállt volna, és még többet késett volna a tesztről, a másodperc töredéke alatt úgy döntött, hogy tovább nyomja a gázt a hosszú, elhagyatott francia autópályán, és… hát, lerázta őket.”

„A szemtelen, de továbbra is rendkívül nyugodt telefonhívás pedig azért érkezett, hogy ki tudnánk-e nyitni az egyik használaton kívüli garázs ajtaját a bokszutcában, hogy Kimi egyenesen beparkolhasson oda, majd bezárjuk, és elrejtsük az eléggé feltűnő autóját arra az esetre, ha bárki keresné. Mi pontosan ezt tettük, a kocsi pedig két napig a garázsban állt, mielőtt a teszt végeztével Kimi óvatosan hazavezette. Mintha csak Gézengúz Guszti kottájából olvasta volna.”

Szétvertek egy lakosztályt

Räikkönennek nemcsak a rendőröket sikerült magára haragítania ebben az időszakban, hanem Melbourne egyik ötcsillagos szállodájának vezetését is.

„Nem titok, hogy Kimi olykor keményen bulizott. Van elég videó a YouTube-on, ami alátámasztja ezt, és az együtt töltött időnk során is volt néhány necces esetünk. Hihetetlen módon számos ember kérdezte meg tőlem az évek során, hogy »Igaz-e, hogy Kimi olykor részegen jelent meg a versenyeken?«. Miközben egy ilyen hülye kérdés ritkán érdemel választ, mindenkit biztosíthatok róla, hogy természetesen nem. Soha nem csinált ilyet. A nyilvánvaló ténytől eltekintve, hogy egy ilyen húzás egy profi autóversenyző karrierjének végét jelentette volna, és egyértelműen kiderült volna, nagyon komolyan vette a vezetést. Ritkán hagyta el este a hotelszobáját egy versenyhétvégén, és inkább tévét nézett és kaját rendelt a szobaszervizzel. Viszont, amikor eljött a vasárnap este, és vége volt a versenynek, a kesztyűk pedig lekerültek, és mind ugyanazon a bulin kötöttünk ki, eléggé el tudott durvulni a helyzet.”

Egy lakosztály a melbourne-i Crown Towers-ben

„A dátumok kicsit összefolynak, de emlékszem egy vasárnap estére az egyik Ausztrál Nagydíj után, amelyen belefutottam Kimibe és néhány finn haverjába (az egyikük egy akkora profi hokis volt, mint egy kétajtós szekrény) egy buli után. Végül a csapatunk néhány tagja és a finnek Kimi Crown Towers-ben levő lakosztályában kötött ki egy késő esti italra. És a dolgok természetesen kicsúsztak az irányításunk alól.”

„Többféle bútort összetörtünk, italokat locsoltunk szét, az egyik srác pedig betörte a fejét az asztal élén. Hajnali hat körül Kimi felhívta a recepciót, és rendelt tíz teljes angol reggelit és néhány sört. Amikor megérkezett, megköszöntük az ideges és kissé zavart pincérnőnek, elvettük a kocsit, és bezártuk mögötte a hotelszoba ajtaját. Minden nyugodt volt. Tíz tányér gőzölgő forró tojást, szalonnát, kolbászokat, babot és a köretet szétosztottuk a társaság tagjai között, majd fél percen belül az első sült burgonya átrepült a szobán. Ezután a következő nagyjából fél órára a hely háborús övezetté változott. Sült bab volt a hajamban, a fehér ingem be volt borítva ketchuppal, amitől úgy néztem ki, mint aki súlyosan megsérült. A falak, a drága kárpitok mind ételmaradékokban úsztak, a függönyök le lettek szakítva, majd valaki maga köré tekerte őket, mint valami rögtönzött védőöltözetet.”

„Maradandó emlékem, hogy miközben elindultam kifelé a reptérre, hogy hazarepüljek, Kimi a szoba egyik sarkában keresett fedezéket, és a laptopját használta szánalmas pajzsként, miközben tojások és kenyérdarabok záporoztak a fejére.”

Itt akár vége is érhetne a történet, de természetesen nem ért, noha végül Priestley-re és a többi szerelőre nézve semmilyen következménye nem lett a vandál éjszakának.

„Többet nem gondoltam a reggelre, leszámítva a repülőn néha feltörő kuncogást, ahogy az emlékek elkezdtek felszínre törni a másnaposságon keresztül. De kevesebb mint egy órával az angliai landolás után csörgött a telefonom. A csapatkoordinátorunk volt az. »Ööö, Elvis, ott voltál Kimivel a Red Bull buliján tegnap este?«, kérdezte vádlón. Technikailag nem voltam, mivel mi máshol voltunk, és csak azután találkoztunk Kimivel, hogy eljött a Red Bull partijáról. »Nem, miért?«, feleltem angyali módon, visszatartva a kuncogást, miközben a válaszra vártam.”

„[A csapakoordinátor] szkeptikusnak tűnt, talán egy kicsit csalódott is volt. Miután ismét megerősítettem neki, hogy nem mentem el a bulira, elkezdte magyarázni, hogy óriási károk keletkeztek Kimi lakosztályában. Abszolút biztosra akart menni, hogy egyetlen szerelő sem volt ennek a részese. Nyugodtan ismét biztosítottam róla, anélkül, hogy nyíltan hazudnom kelljen, hogy nem voltam ott a Red Bull buliján, és én és a barátaim mind máshol tartózkodtunk a városban.”

Kimi Räikkönen, Mark Arnall, Alfa Romeo
Mark Arnall Räikkönen F1-es pályafutása végéig a finn mellett volt Fotó: Florent Gooden / DPPI

„Miután letettem a telefont, pánikolva, hogy le fogok bukni valami komoly dolog miatt, azonnal felhívtam Mark Arnallt, Kimi személyi edzőjét, egyben a legjobb cimborámat. Legtöbbször Mark mindenről tudott Kimivel kapcsolatban, gyakran azért, mert ő tüntette el a nyomokat, vagy, hogy Kimi nevében helyrehozta a legutóbbi kihágásokat. Mark megerősítette, hogy igen, a hotelben érthető módon őrjöngtek másnap, de Steve-nek, Kimi menedzserének sikerült lenyugtatnia őket egy jelentős pénzösszeggel, amiből felújíthatják a lakosztályt, és gondolom néhány aláírt emléktárgyat is küldött. Mark biztosított róla, hogy mindenről gondoskodtak, és nem üthet vissza a dolog. Így mentek a dolgok multimilliomos sportcsillagokkal, és ebben az esetben nagyon örültem, hogy a hírességek kisegítettek.”

Friss