2024. április 25. 02:20

KezdőlapF1Meglepő, hogy Vettel melyik volt csapattársáról állítja, jobb napjain nem tudott mit...

Meglepő, hogy Vettel melyik volt csapattársáról állítja, jobb napjain nem tudott mit kezdeni vele

-

A visszavonult négyszeres világbajnok arra a kérdésre kezdett áradozni volt kollégájáról, hogy kit tart a legjobbnak azok közül, akik ellen versenyzett.

Sebastian Vettel számos pilótával összecsapott a pályán 16 éven át tartó Forma-1-es karrierje során, és csapattársa is volt jó néhány. 2007-ben és 2008-ban a Toro Rossónál Vitantonio Liuzzi és Sébastien Bourdais ellen kellett bizonyítania, 2009 és 2013 között a Red Bullnál Mark Webber legyőzése volt a feladat, majd sorrendben Daniel Ricciardo, Kimi Räikkönen, Charles Leclerc és Lance Stroll következett.

Ebből a névsorból a négyszeres világbajnok a leghosszabb időt Webber mellett töltötte, és kivétel nélkül az összes közös szezonjukban legyőzte az ausztrált. Ám 2009-ben és 2010-ben még rendkívül szoros csatát vívtak, mielőtt Vettel tökélyre fejlesztette a befújt diffúzorhoz igazított vezetési stílusát, és faképnél hagyta Webbert.

Vettel, a bárányokkal suttogó? – elképesztő sztorit osztott meg volt pilótájáról a Red Bull csapatfőnöke

Kettejük viszonya az évek előrehaladtával ráadásul egyre fagyosabbá vált, a 2010-es Török Nagydíjon történt ütközésük, a 2012-es Brazil Nagydíj rajtja utáni incidensük és a 2013-as Maláj Nagydíjon történt Multi21-botrány azonban nem mérgezte meg örökre a kapcsolatukat, és Webber visszavonulása után kibékültek. De még ezzel együtt is meglepő volt hallani, amikor Vettel a Beyond the Grid podcastban Vettel erősségeiről kezdett áradozni, amikor megkérdezték tőle, hogy ki a legjobb pilóta, akivel karrierje során összecsapott.

„Ezt az F1-ben különösen nehéz megválaszolni, mert csak a csapattársad esetében látod, hogy mi történik a volán mögött. A többi pilótáról is sok információ és adat áll a rendelkezésünkre, szóval kapunk némi képet, de nem igazán tudod, hogy mennyire jó az autójuk, miként alkalmazkodnak, vagy éppen mennyire keményen teszik oda magukat” – ecsetelte Vettel.

„Nem akarom, hogy úgy hangozzon, mintha magamat fényezném, mivel erős voltam [a bajnoki éveimben], de azokon a napokon, amelyeken Marknak minden összeállt, hihetetlen volt figyelni őt. A 2009-es nürburgringi hétvégét emelném ki, ahol egyszerűen kifogytam az ötletekből. A futam után csak annyit mondtam neki, hogy »Nem tudom, ezt hogyan csináltad, de le a kalappal.«” – idézte fel a 2009-es Német Nagydíjat, amelyen Webber történetesen a pole-ból rajtolva pályafutása első győzelmét aratta.

Mark Webber, Sebastian Vettel, Red Bull, Német Nagydíj, 2009
Vettel gratulál Webbernek a 2009-es nürburgringi futam után  Fotó: Vladimir Rys/Bongarts/Getty Images/Red Bull Content Pool

„Annyival gyorsabb volt nálam, hogy a következő nürburgringi versenyre próbáltam foglalkozni a kérdéssel, de talán a pálya nem kedvel engem, vagy én küszködök vele. De ez nem igazán számított, sokkal inkább neki volt fontos, hogy minden összeállt. Ha ő is ott volt és az autó azt csinálta, amit ő akart és amire számított, lenyűgöző volt figyelni” – méltatta Vettel a Forma-1-től 2013 végén visszavonuló kilencszeres futamgyőztest.

Friss