2024. március 29. 08:53

KezdőlapF1Hogy lehet most Michael Schumacher? - 9 éve történt a hétszeres világbajnok...

Hogy lehet most Michael Schumacher? – 9 éve történt a hétszeres világbajnok síbalesete

-

A címben feltett kérdés kilenc éve foglalkoztatja a világot, de pontos választ azóta sem kaptunk rá, és ha Michael Schumacher családján múlik, nem is fogunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy semmilyen elképzelésünk nincs a hétszeres világbajnok állapotáról.

2013. december 29-e az a dátum a Schumacher-család és a hétszeres világbajnok milliónyi rajongójának életében, amelyet legszívesebben örökre elfelejtenének, vagy leginkább kitörölnél ezt a napot a történelemből. Ezen a napon változott meg ugyanis örökre Michael Schumacher élete, miután súlyos fejsérüléssel járó síbalesetet szenvedett a franciaországi Méribelben.

A 2012 végén visszavonult hétszeres világbajnok a családjával vakációzott, amikor lesiklás közben letért a kijelölt nyomvonalról egy friss hóréteggel eltakart sziklás részre, ahol elesett, és a fejét beverte az egyik sziklába. Schumacher állapota az eset után gyorsan romlott, és rövidesen már az életéért küzdöttek az orvosok, amelyet sikerült ugyan megmenteni, de a január 3-án 53. születésnapját ünneplő bajnok azóta sem szerepelt a nyilvánosság előtt.

Michael Schumacher, Ferrari, Madonna di Campiglio, sí
Gyakorlott síelőnek számított Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

Sérüléseit pontosan soha nem ismerhettük meg, a család pedig csak az olyan eseményekről adott hírt, minthogy 2014 júniusában elhagyhatta a kórházat, hogy egy svájci rehabilitációs intézetben folytassa a felépülést. Az állapotát azonban hétpecsétes titokként kezelték, és kezelik a mai napig. A rehabilitációs intézetből ezután svájci otthonába hazaszállított legendát csak egy nagyon szűk kör látogathatja, amelynek taghai természetesen mindig gondosan ügyelnek arra, hogy semmit se kotyogjanak ki. „Michaelt nagyon támogatják, a családjával él az otthonában, és továbbra is harcol. Ez minden, amit mondhatok” – nyilatkozta 2019-ben Jean Todt, Schumacher barátja és egykori csapatfőnöke.

Idővel az apró információmorzsákból azonban így is össze lehetett rakni a nem túl szívderítő képet. 2016-ban a család ügyvédje például a bíróságon cáfolta a német Bunte magazin azon állításait, melyek szerint Schumacher képes járni, és közölte, hogy a német pilóta még a terapeutáinak segítségével sem tud lábra állni. Ez az információ gyakorlatilag az eddigi egyetlen biztos pont, de ez is a több mint 6 évvel ezelőtti állapotokat tükrözi.

Emellett csak az olyan megjegyzésekből lehetett következtetni bármire, mint Flavio Briatore, Schumacher korábbi benettonos csapatfőnökének volt barátnője által 2020-ban, egy olasz valóságshow-ban tett kijelentés. Elisabetta Gregoracit egy másik játékos akkor Schumacher állapotáról kérdezte, mire a korábbi modell közölte vele, hogy a hétszeres világbajnok csak a szemével képes a kommunikációra, azaz nem tud beszélni.

Ezeket a megjegyzéseket természetesen fenntartásokkal kell kezelni, hiszen nem közvetlenül a családtól származnak. Michael Schmidt, az Auto Motor und Sport veterán újságírójának szavai nemrég ugyanakkor érdekes betekintést nyújtottak abba, hogy a sajtó miként kezeli a Schumacher állapotával kapcsolatos információkat. Schmidt tulajdonképpen közölte, hogy eléggé pontos képük van arról, hogy mi a helyzet most a hétszeres világbajnokkal, de az iránta való tiszteletből nem hozzák azt nyilvánosságra. Azaz feltételezhető, hogy az F1-es paddockban jó néhányan vannak, akik legalább nagy vonalakban biztosat tudnak a hétszeres világbajnok hogylétéről, így aztán nem lenne meglepő, ha Briatorénak, és így a környezetének is lenne erről információja.

„Viszonylag jól tudjuk, hogy van” – újságírók, akik ismerik Michael Schumacher állapotát, de nem írják meg

Ezeknél a „vagy így van, vagy nem” típusú megnyilvánulásoknál azonban sokkal jobb kapaszkodót jelentenek a család szavai. 2021 szeptemberében a Netflix kiadott egy dokumentumfilmet „Schumacher” címmel, amelyben – noha Schumacher állapotáról természetesen ebben sem árultak el konkrétumokat – minden korábbinál több jel utalt arra, hogy a Ferrari egykori sztárja továbbra is csak halvány árnyéka korábbi önmagának, ha egyáltalán bármilyen szinten jelen van. Corinna Schumacher szavaiból a sorok között olvasva ugyanis eléggé jó képet lehetett kapni férje jelenéről.

„Soha nem hibáztattam Istent azért, ami történt. Egyszerűen balszerencse volt, ami bárkivel megtörténhetett volna. Természetesen minden nap hiányzik, de nem csak nekem. A gyerekeknek, a családnak, az édesapjának, mindenkinek, aki körülötte van. Mindenkinek hiányzik Michael” – mondta Corinna egy olyan emberről, aki továbbra is életben van és ott van köztük, de biztosan nem tud úgy a családjával lenni, ahogyan a baleset előtt.

Mick Schumacher szavai pedig csak megerősítették, hogy bár apja él, vélhetően nem lehet vele úgy kommunikálni, hogy azt minőségi kapcsolatnak lehessen nevezni. „Szerintem az apám és én most máshogy is megértenénk egymást, pusztán amiatt, mert ugyanazt a nyelvet beszélnénk – utalt arra az ifjabbik Schumacher, hogy mostanra belőle is profi autóversenyző lett. – Annyi mindenről tudnánk beszélni. A legtöbbször erre gondolok. Elképzelem, hogy mennyire klassz lenne. Bármit feladnék azért, hogy ez megtörténjen.”

Hogy megtörténik-e valaha, ahhoz nagy valószínűséggel kisebb csoda kell, de amíg Schumachert annyi szeretet és gondoskodás veszi körül, amennyit családja és barátai adnak neki (Todt rendszeresen együtt nézi vele a Forma-1-es futamokat), bízhatunk benne, hogy még sokáig kitart, és az állapota is javulni fog.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss