2024. április 25. 11:49

KezdőlapF1Ilyennek értékelték egymás 2022-es teljesítményét az F1-es pilóták (kivéve Hamiltont, ő most...

Ilyennek értékelték egymás 2022-es teljesítményét az F1-es pilóták (kivéve Hamiltont, ő most sem szavazott)

-

Lewis Hamilton kivételével a 2022-es Forma-1-es mezőny összes állandó tagja szavazott arról, hogy ki volt az idei szezon tíz legjobb versenyzője.

Szokás szerint nemcsak a csapatfőnökök, hanem a pilóták is szavaztak az idei év legjobbjairól, és ugyancsak leadták az F1-nek a tízes listájukat arról, hogy sorrendben kit tartanak 2022 tíz legjobb versenyzőjének. Akárcsak a korábbi években, a szavazás ezúttal is név nélkül zajlott, és a mezőny tagjai saját magukat is a felsorolás részévé tehették, noha az F1 tájékoztatása szerint nem mindegyikük élt ezzel a lehetőséggel. A játékban – mondhatni már szokás szerint – csak 19-en vettek részt (csak az állandó pilóták, azaz a beugrók nem), Lewis Hamilton ugyanis nem szavazott.

A 19 versenyző szavazatai alapján összesített eredmény több helyen eltér a 2022-es pontverseny végeredményétől, az első két helyen azonban nincs változás, azaz a pilóták is Max Verstappent tartották maguk közül az idei legjobbnak, míg a második helyre a szavazáson is Charles Leclerc ért oda.

Kiderült, hogy Russell a csapatfőnökök szerint is jobb volt-e Hamiltonnál – megérkezett a lista

Az idei bronzérmes Sergio Pérez azonban holtversenyben csak a nyolcadik lett, a harmadik helyet ugyanis megosztva Lewis Hamilton és George Russell foglalta el. A pilóták szerint tehát a hétszeres világbajnok legalább olyan jó teljesítményt nyújtott az idén, mint a csapattársa, miközben a pontok terén két hellyel mögötte végzett.

A szavazatok alapján ötödik lett a ponttáblázaton csak hetedik helyig jutó Lando Norris, aki az egyetlen nem a Ferrari, a Red Bull vagy a Mercedes pilótájaként dobogóra álló versenyző volt az idén. A hatodik helyet a valóságban csak kilencedik, sorozatos technikai problémák által sújtott Fernando Alonso érdemelte ki, majd jött Carlos Sainz, aki két pozíciót rontott a pontversenyben elért helyezéséhez képest. A Ferrari spanyolja mögött hármas holtverseny alakult ki az évet csupán a 19-ként záró Alex Albon, a 12. helyet megszerző Sebastian Vettel és a már említett Pérez között, azaz a négyszeres világbajok és a Williams thai-brit pilótájának teljesítménye sem maradt elismerés nélkül a kollégák részéről.

Az efféle szavazásoknak persze nincs tétje, és bármelyik versenyző inkább végezne előrébb a pontversenyben, mint egy ilyen voksoláson, de a legtöbbjüknek sokat jelent a többiek felől érkező elismerés, már csak azért is, mert legtöbbször igen pontos képük van arról, hogy ki mennyire volt jó az adott évben. Így bizonyára Vettelt és Albont is jó érzéssel tölti el, hogy legalább itt befértek a legjobb tízbe, Sergio Pérez pedig vélhetően nem annyira örül annak, hogy ennyire lehúzták őt.  

A tíz legjobb pilóta a 2022-es szezonban a versenyzők szavazatai alapján

# Pilóta
1. Max Verstappen
2. Charles Leclerc
3. Lewis Hamilton
3. George Russell
5. Lando Norris
6. Fernando Alonso
7. Carlos Sainz
8. Alex Albon
8. Sebastian Vettel
8. Sergio Pérez

Friss