2024. április 23. 14:53

KezdőlapF1Úgy húzta ki Laudát az égő Ferrariból, mint a dugót a pezsgősüvegből

Úgy húzta ki Laudát az égő Ferrariból, mint a dugót a pezsgősüvegből

-

A mai napon ünnepli 80. születésnapját Guy Edwards, akinek neve leginkább arról vált ismertté, hogy az 1976-os Német Nagydíjon részt vett Niki Lauda megmentésében. A brit pilóta később egy tesztbalesetben elvesztette fiát, és egyszer az ő halálhírét is keltették.

1942. december 30-án, azaz éppen 80 éve született Guy Edwards, egykori brit autóversenyző. 1974-ben, illetve 1976-ban és 1977-ben mindössze 11 alkalommal vehetett részt Forma-1-es futamon, és ezek egyikén sem sikerült pontot szereznie, legjobb eredménye egy hetedik hely volt. Mindezek ellenére örökre beírta magát a sportág történelemkönyveibe.

A 70-es években számtalanszor fordult elő, hogy egy Forma-1-es autó kigyulladt, és sajnos a pilóta nem mindig volt képes magától elhagyni a roncsot. Többször is megtörtént, hogy mások próbáltak meg segíteni szerencsétlenül járt társukon: az 1973-as Dél-afrikai Nagydíjon Mike Hailwood megmentette Clay Regazzoni életét, az ugyanabban az évben rendezett zandvoorti versenyen azonban mindez nem sikerült David Purley-nek, aki Roger Williamsonon próbált segíteni.

A leghíresebb ilyen incidensnél viszont nem egy, hanem négy versenyzőre volt szükség, hogy még éppen időben kiszabadítsák bent ragadt kollégájukat. Természetesen Niki Lauda nürburgringi balesetéről van szó: az osztrák pilóta a második körben a falnak csapódott, majd autója kigyulladt. Edwards még épphogy ki tudta kerülni a roncsot, ám nem sokkal később megállt, Brett Lunger és Harald Ertl pedig közvetlenül belekeveredtek a balesetbe. Ők hárman Arturo Maerzarióval kiegészülve siettek az akkori címvédő segítségére.

Elkeseredett küzdelemben végül sikerült kihúzni Laudát az autóból. Utólag kiderült, hogy minden bizonnyal csak másodperceik maradtak, különben a Ferrari versenyzője szinte biztosan nem éli túl a balesetet, illetve annak következményeit, de napokig még így is kérdéses volt, hogy mi lesz a sorsa. Bár a beszámolók szerint Merzario volt az, aki a legjobban belement a lángokba, nyilvánvaló, hogy a másik három résztvevő is rendkívül bátran cselekedett. Edwards két évtizeddel később beismerte, hogy egy porcikája sem kívánta, hogy részt vegyen a mentésben, de egy ponton túl már nem volt választása.

„Volt időm kiszállni az autómból, visszaszaladni, és megmenteni őt – nyilatkozta az Autosportnak 1996-ban. – A benzintűz szörnyű dolog, ez pedig nagy volt. Hihetetlen volt a zaj és a hőség, és egyáltalán nem volt szép látvány. Futottam a tűz felé, és azon gondolkodtam, hogy »tényleg ezt akarom tenni?«. Az őszinte válasz az volt, hogy »semmiképpen«, de mit csinálhattam volna? Álljak meg, és sétáljak vissza? Micsoda káosz volt! Olyan sűrűek voltak a lángok, hogy nem láttam a rohadékot. Megfogtam az egyik karját, és jól megragadtam a testét, a kis sz*rházi pedig kijött, miközben mindannyian elestünk egy kupacba. Úgy húztuk ki, mint a dugót a pezsgősüvegből.”

Hősiességéért kitüntetést is kapott, és bár ez egy fokkal alacsonyabb rangú volt, mint amilyenben a már említett honfitársai pár évvel korábban részesültek, mindez valójában nem számít. Utolsó F1-es versenyét követően egy második, majd egy harmadik helyet szerzett a Le Mans-i 24 órás viadalon saját kategóriáján belül. Utoljára a brit túraautó-bajnokságban szerepelt, majd 1989-ben végleg felhagyott az autóversenyzéssel.

Fia, Sean Edwards szintén profi pilóta lett, 2012-ben Le Mans-ban is elindult, ám nem ért célba. Ugyanebben az évben részt vett a „Rush”, azaz a „Hajsza a győzelemért” című film forgatásán. Az alkotás Lauda és James Hunt párharcáról szólt, ennélfogva a baleset fontos szerepet kapott. Az ifjabbik Edwards a versenyjeleneteknél segédkezett.

Egy évvel később azonban életét vesztette egy olyan balesetben, amelyen csak utasként ült az autóban. Éppen az ausztráliai Queendlandben oktatott egy fiatal pilótát, amikor az nagy sebességnél bukott, és az autó kigyulladt. Szinte napra pontosan öt évvel később, 2018 októberében egyes sajtótermékek édesapjának a haláláról is beszámoltak, de az értesülések szerencsére tévesnek bizonyultak, és Guy Edwards a mai napig él.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss