2024. április 18. 04:51

KezdőlapF1Nagy múltú márka tette hivatalossá, hogy csatlakozni akar a Forma-1 mezőnyéhez

Nagy múltú márka tette hivatalossá, hogy csatlakozni akar a Forma-1 mezőnyéhez

-

Az Andretti Global bejelentette, hogy a General Motorsszal közösen 2026-tól új csapatként beszállna a Forma-1-be. Az F1 közlemény formájában azonnal reagált a hírre.

Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke nemrég bejelentette, hogy el akarja indítani a potenciális új F1-es csapatok csatlakozási folyamatát. Bár egyelőre még semmi konkrétum nem került nyilvánosságra, vélhetően ennek köszönhető, hogy megérkezett az első hivatalos közlemény, amelyben több márka is bejelentette, hogy 2026-tól be akar szállni a Forma-1-be.

Több mint 30 éve nem látott mezőny jöhet össze az F1-ben – az FIA megtette az első lépést

Az amerikai sportokból jól ismert Andretti ugyanis nyilvánosságra hozta ebbéli szándékát. Az egykor a Forma-1-ben is versenyző Michael Andretti csapata ráadásul nem is egyedül kíván belépni a csúcskategóriába, hanem a General Motorsszal közösen. Utóbbi révén egy másik olyan, nagy múltú márka is megjelenhet a sorozatban, amelyik korábban még nem indult el F1-es futamon, nevezetesen a Cadillac.

„Jól dokumentált, hogy az Andretti Global szeretne beszállni a Forma-1-es világbajnokságba – nyilatkozta az alapító és egyben elnök-vezérigazgató. – Ezért ezen a ponton szeretném megköszönni az FIA-nak és Mohammed elnöknek a közelmúltban tanúsított érdeklődését az iránt, hogy megvizsgálják a szándéknyilatkozat benyújtásának a folyamatát. Mohammed egy igazi versenyző, és szenvedélyes a sportág iránt. Nagyra értékelem az átláthatóságot és a hajlandóságot arra, hogy nyitott legyen erre a folyamatra.”

„Ma nagyon-nagyon izgatottan jelenthetem be, hogy az Andretti Global a General Motorsszal együttműködve törekszik a szándéknyilatkozat [benyújtására] – folytatta Andretti. – Nagyon büszke vagyok arra, hogy részese lehetek annak a törekvésnek, hogy egy másik amerikai vállalat is csatlakozhat az F1-be. A GM és az Andretti egyaránt komoly múltra tekint vissza a versenyzésben, és úgy gondolom, hogy együtt sokat tudunk nyújtani. Szeretnék köszönetet mondani Mark Reussnak [a GM elnöke – a szerk.] és a GM egész csapatának ezért a lehetőségért, amely szerintem egy csodálatos párosítás lesz.”

Bár mindez hivatalos, közvetlenül az adott márkáktól származó információ, ez nem jelenti azt, hogy az Andretti és a GM tényleg csatlakozni fog a Forma-1-hez, és még csak azt sem, hogy már csak egy lépésre vannak ettől. Mindezt jól mutatja, hogy az F1 szinte azonnal reagált a bejelentésre, és a sportág vezetői is kiadtak egy közleményt.

„Jelenleg nagy az érdeklődés az F1-es projekt iránt, és számos olyan megbeszélés zajlik, amelyek nem annyira láthatóak. Mindannyian szeretnénk biztosítani, hogy a bajnokság hitele megmaradjon, és továbbra is stabil legyen, az érintettek pedig minden új kérelmet az ezen céloknak való megfelelés kritériumai alapján fognak értékelni. Minden új belépő kérelme esetében mind az F1, mind az FIA beleegyezése szükséges.”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss