2024. április 27. 05:13

KezdőlapF1Változás az egyik F1-es hétvégén, ennek sokan nem fognak örülni

Változás az egyik F1-es hétvégén, ennek sokan nem fognak örülni

-

Egy órával előrébb hozták az Ausztrál Nagydíj időmérőjének időpontját. Ez az európai és így a magyar nézők számára rossz hír, ugyanakkor a pilóták biztonságát figyelembe véve teljesen érthető döntés.

A tavalyinál egy órával korábban rendezik meg az Ausztrál Nagydíj időmérőjét, így helyi idő szerint nem délután 5, hanem 4 órától csapnak össze a pilóták a pole pozícióért. Erről a szervezők döntöttek, miután az FIA aggodalmát fejezte ki, hogy a pilótákat elvakítja az alacsonyan lévő Nap. Mindez azt jelenti, hogy Magyarországon nem reggel 8, hanem 7 órakor kezdődik a kvalifikáció, vagyis viszonylag korán fel kell kelnie annak, aki figyelemmel szeretné követni az eseményeket.

Mindebből könnyedén ki lehet következtetni, hogy ezzel a harmadik szabadedzést is előbbre teszik, és fél 5 helyett fél 4-es kezdéssel fogják megtartani. Ugyanez fog történni a pénteki gyakorlásokkal, amelyeket ugyanezekben az időpontokban rendezik. Bár az átszervezésről szóló döntést az FIA-nak ratifikálnia kell még, minden bizonnyal ez csupán formalitás, ráadásul az F1 hivatalos honlapján már az új verzió szerepel.

„Ennek az az oka, hogy az időmérő során volt némi probléma a vakító fénnyel – nyilatkozta Andrew Westacott, az Ausztrál Nagydíj vezérigazgatója a Herald Sunnak. – Az FIA-nál a visszajelzések alapján azt akarták, hogy [a kvalifikációra] korábban kerüljön sor. Ezt most véglegesítjük, de valószínűleg hamarabb lesz, pusztán azért, hogy ideális fényviszonyokat biztosítsunk, és a Nap ne legyen túl alacsonyan az égbolt nyugati oldalán.”

A pilóták néha alig láttak a tavalyi melbourne-i időmérő végén (Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool)

Bár a többfajta sisakrostély elméletileg alkalmas lenne arra, hogy valamelyest kiküszöbölje a problémát, a gond az, hogy az aszfaltcsík más pontjain ez esetben túlságosan sötét lenne a versenyzők számára. Max Verstappen tavaly szigetelőszalaggal próbálta orvosolni a problémát, de Charles Leclerc szerint ők nem igazán tudnak mit kezdeni a helyzettel.

„Nem hiszem, hogy bármit is tehettünk volna – jelentette ki a pole pozíciót megszerző monacói pilóta még azon a hétvégén. – Még a legsötétebb sisakrostély is kevés, és a pálya többi részén, ahol felhős volt [az ég], sötét lett volna [számunkra]. Ez csak egy kompromisszum, amelyet meg kell találnunk, de végső soron mindenkinél ugyanez a helyzet.”

Az akkor hazai pályán versenyző Daniel Ricciardo arra panaszkodott, hogy egy alkalommal annyira keveset látott, hogy egy négy kanyarból álló pályarészen még a csúcspontokat sem találta el. Ami a futamot illeti, az szokásos módon szintén 7 órakor kezdődik magyar idő szerint, más kérdés, hogy piros zászló esetén hasonló problémával kell szembenéznie a mezőny tagjainak.

Friss