2024. április 18. 12:22

KezdőlapF1Negatív csúcs, valamint Schumacher és Senna rekordja is megdőlhet az idén a...

Negatív csúcs, valamint Schumacher és Senna rekordja is megdőlhet az idén a Forma-1-ben

-

Többek között Ayrton Senna és Michael Schumacher neve is a második helyre csúszhat vissza egy mutatóban, de ha Lewis Hamiltonnak kiemelkedően erős idénye lesz, a német hétszeres világbajnok egy egyedül tartott rekordot is elveszíthet 2023-ban.

Max Verstappen és a Red Bull a tavalyi szezonban egy sor rekordot adott át a múltnak, ami felveti a kérdést, hogy 2023-ban milyen új csúcsok születhetnek a Forma-1-ben. Ám miközben természetesen benne van a pakliban, hogy a holland pilóta még több versenyt nyer, vagy még nagyobb pontelőnnyel lesz világbajnok, ehhez nagyon sok minden kell, és nyilván potenciálisan mindegyik szezonban benne van, hogy valaki leigázza a mezőnyt és új csúcsokat dönt. Így most inkább olyan rekordokat veszünk szemügyre, amelyek megdöntésére az idei erőviszonyok pontos ismerete nélkül is reális esély mutatkozik.

1. Legtöbb győzelme adott helyszínen

Lewis Hamilton 2007 óta tartó Forma-1-es pályafutása során eddig 31 különböző pályán nyert versenyt, ám Silverstone-ban és a Hungaroringen minden más helyszínnél többször, szám szerint 8-szor győzedelmeskedett. Nehéz elképzelni, hogy a Mercedesnek az idei szezonja is hasonlóan pocsék legyen, mint a tavalyi, így Hamiltonnak potenciálisan lehet esélye, hogy vagy a Brit, vagy a Magyar Nagydíjat megnyerje. Ha ez sikerül neki, ő lesz az egyedüli a Forma-1 történetében, aki egy pályán kilenc alkalommal nyert, jelenleg ugyanis Michael Schumacherrel holtversenyben áll az élen. A német hétszeres világbajnok Magny-Cours-ban nyert nyolcszor pályafutása során.

Lewis Hamilton, Mercedes, Magyar Nagydíj, 2013
Hamiltonnak mindig is jól ment a Hungaroringen Fotó: Daimler

2. Legtöbb pole pozíció adott helyszínen

Ez megintcsak egy olyan rekord, amit Hamilton szerezhet meg. Ehhez nem kell más tennie, mint pole pozíciót szereznie az Ausztrál vagy a Magyar Nagydíjon. Amennyiben összejön neki valamelyik, azzal 9 rajtelsősége lenne az adott pályán, és az egyaránt 8-8 pole-al álló Ayrton Senna és Michael Schumacher elé kerülne. A brazil legendának Imolában, Schumachernek pedig Szuzukában sikerült nyolcszor az első helyre kvalifikálnia.

3. Legtöbb dobogós helyezés, illetve győzelem nélkül teljesített futam

Nico Hülkenberg visszatérése teret nyit annak, hogy új negatív csúcs szülessen az idén, hiszen a 181 nagydíjrajt alatt még csak dobogóra sem álló német pilóta egy olyan istállóhoz igazolt, amelynek önerőből aligha lesz esélye nyerni az idén. Ez pedig azért releváns, mert jelenleg Sergio Pérez indult el a legtöbb futamon azelőtt, hogy meg tudott nyerni egyet: a mexikóinak 194 versenyt kellett várnia, mielőtt a 2020-as Szahíri Nagydíjon első helyen intette le őt a kockás zászló.

Hülkenbergnek tehát 14 futamot kell teljesítenie az idén úgy, hogy egyiket sem nyeri meg, és egy újabb negatív rekord kerülhet a neve mellé, miután senki nem vett részt még ennyi versenyen úgy, hogy ne állhatott volna dobogón. Ez viszont egy újabb rekord felállításának lehetőségét is magában hordozza, hiszen amennyiben sikerül 2023-ban legalább egyszer a top 3-ban zárnia, megdönti Carlos Sainz csúcsát, és ő lesz az első dobogós helyezése előtt a legtöbb nagydíjon rajthoz állt versenyző. A spanyolnak 101 futamába telt, mire a pódiumon pezsgőzhetett.

Nico Hülkenberg, Haas
Noha összejött Hülkenbergnek a visszatérés, azért komoly eredményekre nem nagyon van esélye Fotó: Haas F1 Team

4. Legtöbb pont győzelem nélkül

Ki nem találnák, hogy ki tartja a legtöbb szerzett pont rekordját a soha futamot nem nyerő pilóták közül. Természetesen Nico Hülkenberg. A McLarennél versenyző Lando Norris azonban nagyon közelít hozzá, 428 pontjával ugyanis csak 93 egységgel van elmaradva. A brit versenyző tavaly 122, azelőtt 160 pontot szerzett, és ha jövőre sikerül 94 ponttal többet gyűjtenie Hülkenbergnél úgy, hogy közben nem nyer futamot, átveszi az első helyet.

5. Teljesített versenyek száma

Jelenleg a nagydíjrajtok számában 355-tel Fernando Alonso áll az élen, miután a tavalyi Szingapúri Nagydíjon megelőzte Kimi Räikkönent, de 281-el a befejezett futamok számában is ő a csúcstartó. Lewis Hamiltonnak azonban van esélye megdönteni ezt az idén, hiszen ő 280 nagydíjon ért célba eddig pályafutása során, azaz amint sikerül kettővel több futamot befejeznie Alonsónál az idén, az első helyre kerül. Persze, ez nem jelenti azt, hogy Alonso nem előzhetné őt vissza.

Lewis Hamilton, Fernando Alonso, Belga Nagydíj, baleset
Alonso és Hamilton nemcsak a pályán, hanem a statisztikai mutatókban is összecsaphat 2023-ban Fotó: LAT Images/Mercedes

6. Mesterhármasok száma

Régen ennek a mutatónak valamivel nagyobb jelentősége volt, hiszen manapság torzítja a statisztikákat a leggyorsabb körért járó extra pont és az amiatti futam végi kerékcserék, de így is presztízs, ha valaki a pole pozícióból rajtolva, a leggyorsabb kört megfutva nyer meg egy futamot. Ez Michael Schumachernek 22 alkalommal sikerült eddigi pályafutása során, míg Lewis Hamilton 19-el a második. Ám amennyiben négyszer összejönne neki ez a bravúr, akár már 2023-ban megelőzheti a németet.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss