2024. április 20. 14:30

KezdőlapF1Újabb F1-es pilóta sarj a Red Bullnál, a 2000-es évek fenegyerekének fia...

Újabb F1-es pilóta sarj a Red Bullnál, a 2000-es évek fenegyerekének fia is csatlakozott az akadémiához

-

A Forma-1-ben 2001 és 2006 között versenyző, a Williamsszel és a McLarennel összesen hét futamot nyerő Juan Pablo Montoya fia csatlakozott a Red Bull akadémiájához.

Sebastián Montoya, a 94 Forma-1-es versenyen induló, 2003-ban a Williamsszel a világbajnoki címért is harcban levő Juan Pablo Montoya 17 esztendős fia hivatalosan is a Red Bull akadémiájának tagja lett. A már eddig is Red Bull-támogatott versenyző karrierjében fontos lépcsőfok ez, hiszen az energiaitalosok juniorprogramja számos pilótát segített már F1-es üléshez.

„Izgatottan jelentem be, hogy mostantól a Red Bull Official Junior Team tagja vagyok. Tavaly a márka sportolójává váltam, mostantól pedig közösen dolgozunk a végső cél, azaz a Forma-1 eléréséért” – írta az Instagramon a fiatal pilóta.

Sebastián Montoya, Formula Regional
Fotó: Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool

Noha természetes, hogy Sebastián Montoya is a Forma-1-be akar eljutni, az eddigi eredményeinél azért a jövőben mindenképpen több kell majd ehhez. Jóllehet, a királykategóriában CART-bajnokként bemutatkozó édesapja sem halmozta a bajnoki címeket fiatalon, de a Formula Vauxhallban és a Forma-3-ban is futamokat nyert, majd 1998-ban úgy lett Forma-3000-es bajnok, hogy 12 futamból négyszer nyert és kilencszer állt dobogón, Pauban pedig olyat tett, amit korábban a sorozatban még senki: az egész mezőnyt lekörözte.

Sebastián Montoya ezzel szemben két szezont és 87 futamot felölelő autóversenyzői pályafutása során eddig csak két győzelmet tud felmutatni, és azt is a Formula Regional ázsiai sorozatában szerezte tavaly, miközben az európai szériában 20 futamból egyszer sem állhatott dobogóra, és csak a 13. helyen zárt az összetettben.

Sebastián Montoya, Formula Regional
A Red Bull logo sem takarja el teljesen apja sisakfestését Fotó: Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool

Tavaly ugyanakkor bemutatkozhatott az FIA Forma-3-as sorozatában, és szerzett egy-egy nyolcadik helyezést Zandvoortban, ami elsőre mindenképpen biztató. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója az Auto Motor und Sportnak már utalt rá, hogy Montoya az idén teljes szezont mehet majd ebben a sorozatban, de a hivatalos bejelentés még várat magára. A következő két hónapban azonban nem itt, hanem a Formula Regional közel-keleti bajnokságában indul majd a Hitech színeiben.

Sebastián Montoya a harmadik új szerzeménye a Red Bull akadémiájának, amelyhez csatlakozott a 2022-es F3-as bajnokság ezüstérmese, Zane Maloney, valamint Emerson Fittipaldi unokája, Enzo Fittipaldi is. Előbbi az idén mutatkozik be a Forma-2-ben, míg a már tavaly is ott versenyző Fittipaldi a Carlinnál kezdi második szezonját a szériában.

A Red Bull juniorjainak listája jelenleg ezzel a hármassal kiegészülve így néz ki: Liam Lawson, Ayumu Iwasa, Jehan Daruvala, Dennis Hauger, Isack Hadjar, Jak Crawford and Jonny Edgar, Enzo Fittipaldi, Zane Maloney és Sebastián Montoya.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss