2024. április 25. 11:09

KezdőlapF1Váratlan fordulat, másik csapathoz távozott a Mercedes F1-es istállójának egyik kulcsfigurája

Váratlan fordulat, másik csapathoz távozott a Mercedes F1-es istállójának egyik kulcsfigurája

-

Távozott a Mercedestől James Vowles, a brackely-i istálló 2014 és 2020 közötti sikerszériájának egyik kulcsfigurája. A teljes eddigi Forma-1-es pályafutását Brackley-ben töltő szakember a Williams csapatfőnökeként folytatja.

Miután korábban közölte, hogy Jost Capito távozik a csapatőnöki pozícióból, a Williams Forma-1-es csapata ma bejelentette, hogy James Vowles-t, a Mercedes – immár csak korábbi – vezető stratégáját (hivatalosan motorsport-stratégiai igazgatóját) szerződteti a helyére.

A 43 esztendős szakember a Mercedes F1-es istállójának jogelődjénél kezdett dolgozni a száguldó cirkuszban akkor, amikor az még a Honda gyári istállójaként működött, majd kulcsszerepet játszott a Brawn GP 2009-es világbajnoki címeiben. Vowles ezt követően akkor is maradt, amikor a Mercedes megvásárolta a Brawn-t, és vezető stratégaként játszott kulcsszerepet a csillagos márka zsinórban nyolc konstruktőri és hét egyéni világbajnoki címében.

„Ez a csapat a sportágunk ikonja, amelyet nagyon tisztelek, és nagyon várom a kihívást – idézi a Williams közleménye Vowles-t. – A Mercedes hatalmas mértékben támogatott az utamon, és kitűnő feltételek mellett válnak ez az útjaink több mint 20, Brackley-ben töltött év után. Mindenért hálás vagyok, amit Toto [Wolff, a Mercedes csapatfőnöke] és a csapat nyújtott, és annyira különleges élmény volt közösen átélni a kudarcokat és a sikereket.”

„A Williams Racing belém helyezte a hitét és bizalmát, én pedig cserébe ugyanezt fogom tenni. A Williams-ben elképesztően nagy potenciál rejtőzik, a közös utunk pedig heteken belül kezdetét veszi.”

Matthew Savage, a Williams-t tulajdonló Dorilton Capital elnöke a Forma-1 „egyik legtöbbre tartott tehetségének” nevezte Vowles-t, aki „teljesítményt hoz magával”, és aki „kulcsszereplője volt a sportág néhány leginkább lenyűgöző eredményének az utóbbi 15 évben.”

Ezután hozzátette, hogy ez a kinevezés „megerősíti elkötelezettségünket amellett, hogy energikus, tapasztalt és erős vezetésünk legyen, miközben a Williams Racing átalakulásának következő szakaszába lépünk”.

Vowles egészen pontosan február 20-án, három nappal a bahreini előszezoni tesztelés előtt áll munkába.

Andrew Shovlin, James Vowles, Mercedes, 2021, Emilia Romagna Nagydíj
Andrew Shovlin és Vowles (jobbra) a 2021-es Emilia Romagna Nagydíjon Fotó: Steve Etherington

Wolff is köszönetet mondott

Toto Wolff és a Mercedes egyik legértékesebb csapattagját veszítette el, akiről az osztrák üzletember emellett elmondta, „jelentős szerepet játszott az utóbbi években elért sikereinkben”.

„Nincs kétségem afelől, hogy bármik is legyenek azok, megvannak a szükséges képességei ahhoz, hogy fantasztikus csapatfőnök váljon belőle a Forma-1-ben. Sok sikert kívánunk neki, és örülünk, hogy megteszi a következő lépést a karrierjében a Williamsszel, egy erős technikai partnerünkkel, ami az én szívemben is kedves helyet foglal el” – nyilatkozta Wolff, aki korábban a Williams részvényese és ügyvezető igazgatója volt.

Vowles – aki egyéblént a tavalyi szezon közben már elhagyta a Mercedes bokszfalát, és visszavontabb szerepkörben kezdett dolgozni a Brackley-ben működő stratégiai központban – a második újonc csapatfőnök lesz 2023-ban, miután a McLaren a korábban ilyen szerepkörben még szintén nem dolgozó Andrea Stellát nevezte ki a Sauber Group-hoz távozó Andreas Seidl helyére.

Ami biztos, hogy az olasz szakembernél is nagyobb kihívások várnak rá, hiszen valahogy újjá kell élesztenie a Williams egykor sikeres, de évek óta a mezőny utolsó harmadában tanyázó – az utóbbi öt idényből négyszer utolsók lettek a konstruktőri pontversenyben – F1-es istállóját.

Friss