2024. április 26. 16:05

KezdőlapF1Nem akárhol leplezik le Verstappen új autóját

Nem akárhol leplezik le Verstappen új autóját

-

A Red Bull bejelentette, hogy melyik napon leplezi le új autóját, ráadásul az is kiderült, hogy különleges helyszínt választott az eseménynek. A Mercedes bemutatójának dátumát már szintén lehet tudni.

Egyre több csapat jelenti be, hogy mikor mutatja be idei autóját. Legutóbb a Red Bull tette meg ezt, és mint kiderült, február 3-án érkezik az RB19-es, azaz Max Verstappen és Sergio Pérez idei autója. Ezzel jelen állás szerint a bikás istálló fogja először leleplezni a versenygépét, de az Alfa Romeo és a Haas még nem hozta nyilvánosságra a bemutató dátumát.

A Red Bull ráadásul ezúttal nagyszabású eseményt tervez, ezt jól mutatja a helyszín is. A bikások ugyanis New Yorkban fogják lerántani a leplet az új autóról. Ehhez minden bizonnyal köze van annak is, hogy a közzétett videó tanúsága szerint a csapat új felszerelést is bemutat, de hogy ez pontosan mi lesz, azt egyelőre nem tudni.

Az RB19-es alighanem a tavalyi autó továbbfejlesztett változata lesz, persze a szabálymódosításokat leszámítva, amelyek többek között a padlólemezre vonatkoznak. Hogy ez mennyire befolyásolja a Red Bull versenyképességét, az majd kiderül, ami viszont biztos, hogy a büntetés nem tesz jót a bikásoknak. Mint ismert, a 2021-es költségplafon túllépéséért 7 millió millió dollár befizetésére kötelezték őket, és 10 százalékkal kevesebb időn át vehetik igénybe a szélcsatornát és a CFD-szimulációt.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint ez fájdalmas szankció. Bár valamennyire biztosan ki fog hatni a teljesítményükre, az energiaitalos alakulat alighanem így is harcban lesz a világbajnoki címért. Ha pedig ez így lesz, akkor Max Verstappen zsinórban a harmadik elsőségét szerezheti meg, és olyat tehet, amire eddig csak Sebastian Vettel volt képes: első három vb-jét zsinórban nyeri. Emellett arra is jó esély van, hogy a győzelmi rangsorban megelőzze Ayrton Sennát, sőt, elméletileg Alain Prost sem elérhetetlen, de ehhez a tavalyinál is több győzelmet, szám szerint 16-ot kell elérnie.

Korábban a Mercedes is bejelentette saját bemutatójának időpontját. A csillagos istálló jóval később tartja meg ezt a rendezvényt, egészen pontosan február 15-én. Ez egy nappal a Ferrari leleplezését követően lesz, utánuk pedig már csak az AlphaTauri marad a mostani állapot alapján, vagyis a Mercedes utolsó előttiként fogja leleplezni az autót, hacsak az Alfa Romeo vagy a Haas nem szól közbe.

A Red Bull-lal ellentétben a Mercedes W14-esnél nem annyira egyértelmű, hogy harcban lesz-e a világbajnoki címért. Tavaly nagyon rosszul kezdték az idényt, és a pattogás kiküszöbölése viszonylag sok időt vett igénybe. Év végére azonban bizonyos pályákon egyértelműen a Ferrari előtt voltak, és George Russell révén Brazíliában győzni is tudtak. Apropó Russell: ha a 24 éves versenyző 2023-ban is ennyire közel lesz Lewis Hamiltonhoz, akkor ez egy ütőképes kocsi esetén komoly konfliktust is szülhet.

Friss