2024. április 26. 14:16

KezdőlapF1Tényleg eltilthatják Hamiltont? - Toto Wolff megszólalt

Tényleg eltilthatják Hamiltont? – Toto Wolff megszólalt

-

Továbbra is nagy kérdés, hogy miként fogja az FIA betartatni a Nemzetközi Sportkódexben eszközölt azon módosítást, amelynek értelmében a pilótáknak mostantól írásos engedély birtokában lehet csak politikai, vallási és egyéb, személyes meggyőződésüket tükröző megnyilvánulásokat tenni a versenyhétvégéken.

Miután Sebastian Vettel tavaly visszavonult, ez a kiegészítés leginkább Lewis Hamiltont érintheti, hiszen ők ketten azok, akik az elmúlt években a leglátványosabban kiálltak különböző ügyek, köztük az emberi jogok, az LMBTQ+ közösség, vagy a rasszizmus elleni harc mellett.

Hamilton otthagyja a Forma-1-et, ha az FIA megtiltja neki, hogy kiálljon a sokszínűség mellett?

A Mercedes hétszeres világbajnoka egy korábbi interjúban jelezte, hogy ő bizony nem akar többé csöndben maradni, és ha ezt nem teheti meg, akkor inkább nem versenyez. Ez persze az FIA-nak és az F1-nek sem érdeke, miközben tényleg nehéz elképzelni Hamiltonról, hogy szó nélkül tudomásul veszi, ha a szövetség közli vele, hogy bizonyos kérdésekben nem nyilvánulhat meg.

Mohammed bin Szulajm FIA-elnök ugyanakkor nem tűnik engedékenynek. Az Egyesült arab emírségekbeli sportvezető legutóbb leszögezte, hogy aki nem tartja be az új szabályt, azaz engedély nélkül politizál, vagy nyilvánul meg bármilyen egyéb ügyben, az ugyanolyan szabályszegést követ el, mint az, aki gyorsan hajt a bokszutcában, és büntetés vár rá.

Toto Wolff, a Hamiltont eddig a különböző kiállásaiban teljes mértékben támogató Mercedes (2020-ban és 2021-ben Hamilton javaslatára lett fekete a csapat autója, hogy így fejezze ki támogatását a Black Lives Matter-mozgalom mellett) csapatfőnöke viszont amondó, hogy Szulajmnak és a hétszeres világbajnoknak le kell ülnie megbeszélni a dolgokat.

Az FIA elnöke elmondta, mi lesz, ha az F1-es pilóták nekiállnak engedély nélkül politizálni

„Meg kell látnunk, hogyan alakul ez az egész valójában. Megértjük, hogy a sport nem azért van, hogy keverjük a politikával, épp ellenkezőleg, azért van, hogy egyesítsen. Nincs kétségem afelől, hogy Mohammed [bin Szulajm FIA-elnök] jót akart, és a helyes dolgokat szeretné elérni” – idézi a brit The Sun az osztrákot.

„Csak arról van szó, hogy igazodni kell azokhoz a versenyzőkhöz, akik korábban szókimondóbbak voltak. Amikor Lewis beszélt Mohammeddel a múltban, mindig pozitív lett a párbeszéd kicsengése, úgyhogy, amikor emberek közösen leülnek egy asztalhoz, nem hiszem, hogy ezek a dolgok annyira kemények lesznek, mint amilyenek leírva.”

Hamilton ráadásul még évekig a Forma-1-ben akar versenyezni, hiszen szerződéshosszabbítás küszöbén áll a Mercedesszel, és várhatóan legalább két évvel meghosszabbítja majd az idei év végén lejáró kontraktusát.

Lewis Hamilton, Toto Wolff, Mercedes, Török Nagydíj, 2020
Fotó: LAT Images

„Még van hátra egy teljes évünk. Az utóbbi tíz évben a kapcsolatunk olyan szintre fejlődött, hogy [a szerződéshosszabbítás] csupán annak a kérdése, hogy fizikailag visszatérjen Európába, összedugjuk a fejünket, birkózzunk egy kicsit, aztán néhány órával később felszálljon a fehér füst, és elhagyjuk a szobát” – idézi az Autosport Wolffot azzal kapcsolatban, hogy mennyire egyszerűnek ígérkezik az új szerződés megtárgyalása, ami csak azért nem történt még meg, mert a téli szünet során eddig ő és Hamilton is más helyen tartózkodott.

Friss