2024. április 26. 17:02

KezdőlapF1Sarokba szorították a Ferrarit, vagy az olaszoknak sikerült visszavágni?

Sarokba szorították a Ferrarit, vagy az olaszoknak sikerült visszavágni?

-

Lehet, hogy ami korábban vereségnek tűnt, valójában győzelem a Ferrarinak.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy tavaly decemberben a rivális gyártók kitiltották a Ferrarit a 2026-os motorszabályokkal kapcsolatos egyeztetésről, mert az olaszok nem kötelezték el magukat hivatalosan a három év múlva érkező új regulák mellett.

Azóta ez megtörtént, a Corriere dello Sport azonban egyenesen arról írt, hogy a maranellóiak már január elején elveszítették az első politikai csatájukat az idén, és kénytelen-kelletlen elfogadták, hogy a Red Bull motorrészlege, a Red Bull Powertrains is új gyártónak fog számítani 2026-ban, azaz részesül az új érkezőknek járó kedvezményekből (többet költhet és több időt tölthet a tesztpadon).

A Motorsport.com olasz kiadása azonban arról ír, hogy információi szerint a Ferrari nemhogy nem szorult sarokba, hanem sikerült számára kedvező megállapodást kicsikarnia az FIA-ból azért cserébe, hogy ne éljen a vétójogával az új szabályok kapcsán. Ezután a két fél előzetes megállapodást írt alá a 2026-os motorszabályok elfogadásáról.

Hogy mit tartalmazhat ez a megállapodás, arról a szaklap is csak találgat, de „a pletykák szerint” az is a része lehet, hogy az Audi kérése ellenére nem tiltják be a 3D-nyomtatást a motor olyan szerkezeti elemeinek gyártásánál, mint a forgattyúház és a hengerfej. Ez arra kényszerítette volna a gyártókat, hogy visszatérjenek az öntvényekhez, a Ferrari azonban már a sorozatgyártású modelljeinél is a 3D-nyomtatás felé mozdult el, és azzal érvelt, hogy a Forma-1-nek nem szabadna szembemennie az innovációval, különösen, ha azzal a csapatok költségeket takaríthatnak meg.

A Ferrari távolmaradási pénzt fizetett Binottónak, ekkor láthatjuk leghamarabb újra az F1-ben

Friss