2024. április 19. 20:34

KezdőlapF1Ismét eladó Michael Schumacher első F1-es autója, ennyit ér a jelenlegi tulajdonos...

Ismét eladó Michael Schumacher első F1-es autója, ennyit ér a jelenlegi tulajdonos szerint

-

Másfél évvel azt követően, hogy legutóbb gazdát cserélt, ismét eladóvá vált az a Jordan 191-es, amelyet Michael Schumacher az első F1-es hétvégéjén használt. Az is kiderült, hogy az eladó szerint mekkora értéket képvisel a versenygép.

Michael Schumacher az 1991-es Belga Nagydíjon debütált a Forma-1-ben. A német versenyző a Jordanhez ugrott be, miután Bertrand Gachot-t börtönbüntetésre ítélték. Mivel rendkívül sikeres pályafutást tudhat maga mögött, az általa vezetett autókért horribilis összegeket fizetnek ki különböző gyűjtők és kereskedők, és ez különösen igaz arra a versenygépre, amelyet első nagydíjhétvégéjén vezetett.

Forma-1, Jordan 191
A 6-os számú Jordan 191-es (Fotó: Bonhams)

Egészen pontosan a Jordan 191-es 6-os számú kasztnijáról van szó. Az autót egy belga gyűjtő, Jean Blaton vásárolta meg először, akitől Didier Siruge-hoz került 2005-ben. Legutóbb 2021-ben, másfél évvel ezelőtt cserélt gazdát, akkor 1,25 millió fontot fizettek érte, ami akkori árfolyamon körülbelül 520 millió forintnak felelt meg, most viszont hamarosan ismét új tulajdonosa lesz.

A Bonhams aukciósház ugyanis most árverésre kínálja a kocsit, amelyet azóta átépítettek, és a Ford V6-os, 650 lóerős hibrid erőforrását szerelték bele. Az aukciót február 2-án, Párizsban fogják tartani. Az is kiderült, hogy az eladó a legutóbbinál nagyobb összeget szeretne érte kapni, ugyanis 1,4 és 2 millió euró, azaz mintegy 550 és 785 millió forint közé árazta be portékáját.

Ahogyan említettük, Schumacher ezt az autót vezette első F1-es hétvégéjén, de mégsem az ő, hanem akkori csapattársa, Andrea de Cesaris rajtszáma, a 33-as szerepel rajta. Ennek oka, hogy a futamon már az olasz versenyző ült a 6-os számú kasztni volánja mögött, és egyébként nem is szerepelt rosszul, hiszen a második helyen haladt, amikor a 42. körben a motorja felmondta a szolgálatot.

A hétvége legelején még szintén ő ült a volán mögött, Schumacher pedig az 5-ös számút hajtotta, ám mivel sokkal gyorsabb volt csapattársánál, De Cesaris a tartalékként használt 4-esre váltott, míg Schumacher megkapta a 6-osat. Az első kvalifikáción ez volt a felállás, és a debütáló pilóta 896 ezredet adott a másik Jordannek. A második időmérőre visszatértek az eredeti leosztáshoz, de Schumacher így is 774 ezreddel verte meg De Cesarist, és a hetedik helyről indulhatott. A futam azonban nem sokáig tartott számára, ugyanis a kuplungja rögtön a rajt után megadta magát.

Az autó egyébként a mai napig tökéletesen alkalmas arra, hogy vezessék. Ezt bizonyítja, hogy nem sokkal a legutóbbi eladása előtt, Silverstone-ban Mick Schumacher, Michael fia is meghajtotta a 6-os számú Jordan 191-est, 30 évvel azt követően, hogy apja bemutatkozott vele. Rajta kívül egyébként a manapság a Sky Sports szakértőjeként dolgozó, de korábban az F1-ben is megforduló Karun Chandhok is beülhetett a volán mögé.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Forrás:Bonhams

Friss