2024. március 29. 15:11

KezdőlapF1Az arab Szulajm kritizálta az F1-re ácsingózó arabokat - többek szerint túl...

Az arab Szulajm kritizálta az F1-re ácsingózó arabokat – többek szerint túl messzire ment

-

Nem fogadták jól a Forma-1-es csapatok, hogy Mohammed bin Szulajm FIA-elnök reagált a száguldó cirkusz esetleges eladásáról szóló pletykákra.

Miként azt mi is megírtuk, a Bloomberg értesülései szerint a szaúd-arábiai állami befektetési alap tavaly 20 milliárd dollárt (hétezer milliárd forintot) ajánlott a Liberty Mediának a Forma-1-ért, a jelenlegi jogtulajdonos azonban visszautasította ezt az ajánlatot. A cikk azt is hozzátette, hogy a szaúdiakat továbbra is érdekli a sportág megvásárlása, amennyiben a Liberty mégis eladná azt.

Az F1 – legalábbis egyelőre – nem kommentálta az értesüléseket, Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke azonban a Twitteren szólalt meg. Önmagában szokatlan, hogy a sportág felügyelő és szabályozó szerve belefolyik az F1 tulajdonjogi kérdéseibe, amit az F1-es csapatok is így gondolnak. Íme Szulajm mondandója:

Az arabok a teljes Forma-1-et megvennék

„A motorsport letéteményeseként az FIA, mint non-profit szervezet, óvatos az F1-re állítólagosan felduzzasztott, 20 milliárd dolláros árcédulával kapcsolatban. Minden potenciális vevőnek tanácsolt a józan ész használata és az, hogy szem előtt tartsa a sportág jólétét, valamint ne csak sok pénzzel, hanem világos és fenntartható tervvel érkezzen. A mi kötelességünk mérlegelni, hogy ennek milyen jövőbeli hatása lesz a promóterekre a megnövekedett rendezési díjak és egyéb kereskedelmi költségek tekintetében, valamint milyen kedvezőtlen hatást gyakorolhat a rajongókra.”

Szulajm tehát egyértelmű üzenetet küldött az F1-nek, miközben finoman jelezte, hogy az FIA is szerepet követel magának az efféle ügyletekben, azaz nem ártana, ha anyagilag a szövetség is jól járna.

Craig Slater, a Sky Sports riportere a Sky Sports műsorában Szulajm tweetjét követően arról számolt be, hogy megkereste a Liberty Mediát, amely hivatalosan nem kommentálta, hogy valóban zajlottak-e tárgyalások az F1 eladásáról, ám Slaternek magas rangú források azt mondták, hogy valószínűleg egy, a szaúdiakkal tárgyalt korábbi szponzori megállapodást értelmezhettek félre.

Az FIA elnöke elmondta, mi lesz, ha az F1-es pilóták nekiállnak engedély nélkül politizálni

A riporter több vezető csapattaggal is beszélt, akik névtelenül azt mondták neki, semmilyen jel nem utal arra, hogy a Liberty Media a jogok eladását fontolgatná, Szulajm megnyilvánulásáról pedig többük is úgy véli, hogy az elnök „messze túllépte a hatáskörét”. Az egyikük „megfontolatlan és szükségtelen közbeavatkozásként” írta le az elnök szavait, mert az FIA-nak nem dolga, hogy beleszóljon az ilyen kérdésekbe.

Azt persze nem árt megjegyezni, hogy az FIA Motorsport Világtanácsnak jóvá kell hagynia az F1 esetleges eladását, de erre a sportág vezetői inkább formalitásként tekintenek.

Mindent összegezve, a háttérben nagy valószínűséggel történt vagy történik valami, és minimum a szándék megvan a szaúdiak részéről a Liberty által 2017-ben 4,4 milliárd dollárért, azaz a jelenleg állítólagosan kínált ár kevesebb mint negyedéért megvásárolt F1 megvételére, és mint az üzletben általában lenni szokott, nincs olyan, hogy valami a megfelelő vevőnek a megfelelő árért soha nem eladó.

Szulajm megnyilvánulása pedig a promóterek érdekeinek védelme helyet inkább szól az FIA pozíciójának erősítéséről, és egy újabb fejezetet jelent a szövetség és az F1 között dúló hatalmi harcokban.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss