2024. április 26. 08:49

KezdőlapF1Az arabok a teljes Forma-1-et megvennék

Az arabok a teljes Forma-1-et megvennék

-

A szaúd-arábiai állami befektetési alap állítólag óriási összeget ajánlott a Forma-1 megvételéért. A jelenlegi tulajdonos, a Liberty Media elutasította a megkeresést, de a közel-keleti ország a hírek szerint továbbra is érdeklődik a sportág iránt.

A Bloomberg információi szerint tavaly hatalmas pénzmennyiséget ajánlottak azért, hogy a Forma-1 tulajdonjoga gazdát cseréljen. Az üzleti világ híreivel foglalkozó portál úgy tudja, hogy a szaúd-arábiai állami befektetési alap az adósságokat is beleszámítva 20 milliárd dollárnál is nagyobb összeget, azaz jelenlegi árfolyamon jóval több mint 7 billió forintot ajánlott a kereskedelmi jogokat jelenleg birtokló Liberty Mediának.

Az amerikai vállalat azonban elutasította az állítólag a 2022-es év elején érkezett megkeresést, sőt, a hírek szerint még csak fontolóra sem vette igazán, ugyanis a vezetőség lát még növekedési potenciált az autósport csúcskategóriájában. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a szaúdiak feladták volna, hiszen továbbra is érdeklődnek a tulajdonjogok iránt, és ha a Liberty esetleg meggondolná magát, akkor könnyen lehet, hogy ők lennének a befutók.

Szaúd-Arábia az említett befektetési alapon keresztül jelentős befolyást szerzett magának a sportvilágon belül az elmúlt években. Nemrég felvásárolták a Premier League-ben szereplő Newcastle United futballcsapatát, és világszerte nézett eseményeket rendeznek. Ez utóbbi tekintetében elég csak a nemrég véget ért Dakarra vagy a Forma-1-es futamra gondolni, de más sportágakban is hasonló a helyzet.

Szaúd-arábiai Nagydíj, rajt
Szaúd-Arábiának nem elég a futamrendezés, az egész F1-et megvenné (Fotó: Lars Baron/Getty Images/Red Bull Content Pool)

A Forma-1 pedig egyértelműen a koronaékszere lenne ennek a folyamatnak, amelyet azonban rengeteg kritika ér, főleg a nyugati világ felől. Sokan ugyanis úgy vélekednek, hogy ún. „sportswashingról” van szó, vagyis az adott ország kormánya a sportot használja fel arra, hogy javítson az ország negatív megítélésén. Szaúd-Arábia esetében leginkább az emberi jogokkal, pontosabban azok hiányával vannak problémák, amivel kapcsolatban tavaly Lewis Hamilton is felszólalt.

Mindez egyelőre azonban csak lehetőség maradt, hiszen a Liberty további növekedésre számít. Az amerikai vállalat 2017-ben, 4,4 milliárd dollárért vásárolta meg a Forma-1-et, és a koronavírus-járvány jelentette válságot leszámítva lényegében folyamatos a növekedés azóta. A sportág értéke több mint a kétszeresére, 15,2 milliárd dollárra nőtt ebben az időszakban, leginkább annak köszönhetően, hogy generációs és földrajzi szempontból is sikerült új rajongókat bevonzania a sorozatnak.

Az ajánlat elutasítása viszont nem jelenti azt, hogy az F1 ne nyitna Szaúd-Arábia, illetve a Közel-Kelet felé. Idén márciusban a mezőny már harmadszorra látogat majd el Dzsiddába, és Bahreinnel, Katarral, valamint Abu-Dzabival együtt összesen négy futam lesz ebben a sportágban. Emellett azt is fontos megemlíteni, hogy a Forma-1 2020-ban mérföldkőnek számító szponzori szerződést kötött a világ legnagyobb olajkitermelő cégének számító szaúdi Aramcóval.

Forrás:Bloomberg

Friss