2024. április 26. 17:39

KezdőlapF1Itt lehet a vége a közönségkedvenc pilóta F1-es karrierjének

Itt lehet a vége a közönségkedvenc pilóta F1-es karrierjének

-

Távozott az Alfa Romeótól a csapatot mostanáig főszponzorként támogató PKN Orlen, amely az idei évtől az Alpha Tauri partnere lesz. Az olajfinomítással és benzinkereskedéssel foglalkozó lengyel vállalat kiválása alighanem Robert Kubica F1-es pályafutásának végét is jelenti.

Egyszerre két változás is történt a szponzoráció terén az F1-es mezőnyben, a PKN Orlen ugyanis szakított az Alfa Romeóval, és több éves szerződést írt alá az Alpha Taurival, míg előbbi csapatnak új névadó szponzora lett az online szerencsejátékkal foglalkozó Stake személyében, így mostantól Alfa Romeo F1 Team Stake lesz a hivatalos neve.

Az Orlen még 2019-ben szállt be az F1-be a Williams partnereként, majd 2020-tól már az Alfa Romeo névadó szponzora lett. A vállalat neve szorosan összefonódott a 2011-es rallybalesete után az F1-be versenyzőként 2019-ben visszatérő, majd 2020-tól az Alfa Romeo teszt- és tartalékpilótájaként tevékenykedő Robert Kubicával.

A balesete előtt a jövő világbajnokának tekintett, egyetlen F1-es győzelmét a 2008-as Kanadai Nagydíjon, a BMW-Sauberrel szerző lengyel pilóta 2021-ben a Holland és az Olasz Nagydíjon is elindulhatott a koronavírus-fertőzés miatt kieső Kimi Räikkönen helyén, majd a tavalyi szezonban is részt vett szabadedzéseken.

Az Orlen csapatváltása (az Autosport értesülései szerint ezt az idézte elő, hogy az Alfa Romeo új szponzort talált a Stake személyében) pedig most nagy valószínűséggel Kubica F1-es karrierjének végét jelenti, mert miután a lengyel versenyző a tavalyi év végén szakított az Alfa Romeóval, a hírek szerint nem kap lehetőséget arra, hogy az Alpha Taurihoz kövesse az Orlent, azaz a tavalyi szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj első szabadedzésén láthattuk őt utoljára F1-es autóban, legalábbis versenyhétvégén.

Az Orlen az Alpha Tauri nem névadó, de kiemelt partnere lesz

Amennyiben így lesz, az teljességgel érthető, hiszen a Red Bull testvércsapataként az Alpha Taurinak nem célja egy 38 esztendős versenyző szerepeltetése, és elsősorban az energiaitalosok juniorjainak ad majd lehetőséget.

Kubica korábban úgy nyilatkozott az Autosportnak, hogy csak abba az esetben akar bármilyen szerepben az F1-ben maradni, ha hasznát veszik, és kijelentette: „Legyünk őszinték, 38 évesen az embert nem lepi meg, ha többé nem kap ülést.”

Ez persze nem jelenti azt, hogy főként hazájában, de úgy általánosságban az F1-es drukkerek körében is igencsak kedvelt, a száguldó cirkuszban 2006-ban bemutatkozó, ott végül csak öt teljes szezont eltöltő lengyel a sisakját is szögre akasztaná, hiszen más sorozatokba alighanem a jövőben is láthatjuk.

Robert Kubica, Abu-dzabi Nagydíj, Alfa Romeo
Kubica a tavalyi szezonzárón Fotó: Antonin Vincent / DPPI

Nem idegen a sportszponzoráció a Stake-nek

Hogy mennyivel fog hozzájárulni az Alfa Romeo néven utoljára az idei szezonban versenyző Sauber költségvetéséhez, azt természetesen nem árulták el, de a Stake személyében a csapat olyan támogatóval bővült, akinek a neve eddig sem volt ismeretlen, hiszen az angol Premier League-ben szereplő Evertonnal, a korábbi argentin klasszis labdarúgó Sergio Agueróval, illetve a UFC-vel és a zenész Drake-kel is volt már kapcsolata a cégnek.

Alessandro Alunni Bravi, a Sauber napokban kinevezett ügyvezető igazgatója úgy véli, ez az együttműködés a Stake és a Sauber történetében is egy új korszak kezdete. „Az F1 iránti érdeklődés óriási mértékben nőtt az elmúlt néhány évben, az olyan cégek, mint a Stake érkezése, pedig megmutatja, mekkora nyilvánosságot biztosíthat a sportág. Izgatottak vagyunk, hogy csatlakozhatunk egy ilyen sportportfolióhoz és ilyen szórakoztató brandekhez, és várjuk, hogy a Stake milyen aktivációs programot nyújt majd a szurkolóinknak.”

Friss