2024. április 19. 10:54

KezdőlapF1Ilyen volt Vettelnek Michael Schumacher ellen versenyezni

Ilyen volt Vettelnek Michael Schumacher ellen versenyezni

-

A hétvégén rendezik a Race Of Champions 2023-as kiírását, és a Nemzetek Kupáján Sebastian Vettel ismét Mick Schumacherrel fog egy párost alkotni. A négyszeres világbajnok felidézte, milyen volt gyerekkori hősével, Michael Schumacherrel versenyezni.

Szombaton, illetve vasárnap rendezik az idei Race Of Championst. Bár a Forma-1-től tavaly elköszönt, Sebastian Vettel szokás szerint részt vesz az eseményen, ahogyan az F1-ből szintén kikerült Mick Schumacher is. A mai Nemzetek Kupáján pedig csapattársak lesznek, és együtt küzdenek majd azért, hogy minél jobb eredményt érjenek el Németország színeiben.

A négyszeres világbajnok korábban jó néhány alkalommal a Haas egykori pilótájának édesapjával, Michael Schumacherrel versenyzett egy csapatban. Nem is akárhogyan, hiszen 2007 és 2012 között zsinórban hatszor diadalmaskodtak közösen. Vettelről köztudott, hogy az idősebbik Schumacher volt a gyerekkori hőse, ennek ellenére az már nem érintette meg annyira, amikor együtt versenyezhetett vele.

Sebastian Vettel, Michael Schumacher, Race Of Champions 2010
Vettel az F1-en kívül többek között a Race Of Championson versenyzett Michael Schumacherrel (Fotó: Chris Stock / Red Bull Content Pool)

„Egyre jobban megismertem őt – magyarázta a Beyond The Grid podcastban. – Ha nem ismertem volna, és úgy kellett volna versenyeznem vele, az szürreális lett volna. Soha nem éreztem, hogy szürreális lenne, mert Michaellel, az emberrel, a barátommal versenyeztem. Néha elfelejtettem, hogy ő az a Michael, akit gyerekkoromban csodáltam, miközben felnőttem, mert utána megismerünk valakit, és előbb látjuk az embert, mint a statisztikákat. Jó volt vele versenyezni, néha előjöttek az emlékek a gyerekkoromból, és rájöttem, hogy ő az.”

A Forma-1-ben Schumacher visszatérését követően, 2010-től 2012-ig versenyeztek egymással, de a ROC révén Vettel korábban is testközelből láthatta példaképét. A hétszeres világbajnok ekkor azt is megmutatta, hogy bármilyen járműben gyors tud lenni. Többek között ez az, ami miatt honfitársa annyira csodálta őt. „Még ha csak szórakozás is volt, különleges volt számomra nézni őt egy gokartban vagy bármilyen típusú autóban, mert egyszerűen jobbnak tűnt, mint az összes többi versenyző, akit eddig láttam – fogalmazott. – Valami más is volt. Lehet, hogy csak én csodálom őt, de szerintem volt ott valami különleges.”

A Race Of Champions programja

A Race Of Champions korábban két napból állt, de ezúttal már pénteken elkezdődött a program. Ahogyan tavaly, úgy idén is rendeztek versenyt a szimulátorosoknak, aminek tétje az volt, hogy másnap ki mérkőzhet meg a finn párossal, Mika Häkkinennel és Valtteri Bottasszal. Végül a tavalyi F1 Esports Pro Series bajnoka, Lucas Blakeley nyert Jarno Opmeer előtt, mögöttük Martin Palm és Michael Romanidis végeztek.

Csapat Pilóták Sorozat
Németország
Sebastian Vettel
Mick Schumacher (F1)
Finnország
Mika Häkkinen
Valtteri Bottas F1
Norvégia
Petter Solberg
Oliver Solberg WRC
Svédország
Johan Kristoffersson WRX, Extreme E
Mattias Ekström eTCR
Egyesült Királyság
David Coulthard
Jamie Chadwick Indy NXT
Egyesült Államok
Tanner Foust Extreme E
Travis Pastrana Nitro RX, NASCAR
Franciaország
Sébastien Loeb
Dakar, Extreme E (WRC?)
Adrien Tambay eTCR
Északi csapat
Tom Kristensen
Felix Rosenqvist IndyCar
All-Star
Thierry Neuville WRC
Felipe Drugovich (F1)
eROC
Lucas Blakeley F1 eSports
Jarno Opmeer F1 eSports

A mai napon a Nemzetek Kupája következik, melynek lényege, hogy az országok párosai mérik össze egymással a tudásukat. Azonban van három kivétel, hiszen az eROC, vagyis a már említett szimulátorosok mellett az Északi és az All Star duó tagjai sem ugyanabból az országból származnak. A párosok egyenes kieséses rendszerben mérkőznek meg egymással olyan módon, hogy egy adott versenyző a másik páros mindkét tagja ellen összecsap, és döntetlen esetén az összidő dönti el, hogy ki kerül ki győztesen a párharcból.

A Nemzetek Kupája és az egyéni verseny ágrajza

Vasárnap az egyéni verseny következik, melynek során az eROC párosát leszámítva a szombati résztvevők immáron egyedül fognak elindulni. A versenyzők ezúttal is egyenes kieséses rendszerben mérik össze a tudásukat, és a szervezők a tavalyi kiíráshoz hasonlóan egy pályaversenyzéses és egy rali ágat alakítottak ki, vagyis a döntőben a két szakág egy-egy képviselője fog összecsapni. A verseny mindkét napon 12-től körülbelül 15 óráig tart, és a Race Of Champions YouTube-csatornáján lehet figyelemmel követni az eseményeket.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss