2024. március 28. 18:51

KezdőlapF1Súlyos Vettel-hiba és Solberg-győzelem a ROC Nations Cupon

Súlyos Vettel-hiba és Solberg-győzelem a ROC Nations Cupon

-

Címvédés született a Nemzetek Kupáján a Race Of Championson, hiszen Petter és a hibátlan Oliver Solberg párosa ezúttal sem talált legyőzőre. Németországot Sebastian Vettel nagy hibája fosztotta meg a döntős szerepléstől.

A mai napon zajlott le a Race Of Champions első hagyományos versenynapja. A résztvevők a Nemzetek Kupája keretében mérkőztek meg egymással, a tavalyi évhez hasonlóan a svédországi Pite Havsbadban. Bár az esemény elsősorban mindig is a szórakozásról szólt, a pilóták azért próbálták a lehető legjobb teljesítményt nyújtani a dicsőség érdekében.

Csapat Pilóták Sorozat
Németország
Sebastian Vettel
Mick Schumacher (F1)
Finnország
Mika Häkkinen
Valtteri Bottas F1
Norvégia
Petter Solberg
Oliver Solberg WRC
Svédország
Johan Kristoffersson WRX, Extreme E
Mattias Ekström eTCR
Egyesült Királyság
David Coulthard
Jamie Chadwick Indy NXT
Egyesült Államok
Tanner Foust Extreme E
Travis Pastrana Nitro RX, NASCAR
Franciaország
Sébastien Loeb
Dakar, Extreme E (WRC?)
Adrien Tambay eTCR
Északi csapat
Tom Kristensen
Felix Rosenqvist IndyCar
All-Star
Thierry Neuville WRC
Felipe Drugovich (F1)
eROC
Lucas Blakeley F1 eSports
Jarno Opmeer F1 eSports

Mivel összesen tíz páros indult, a negyeddöntők előtt is szükség volt egy fordulóra. Ekkor jött a nap első meglepetése, ugyanis az eROC csapata kiütötte a finneket. Blakeley mindkét futamát megnyerte, és az is belefért, hogy Opmeer büntetést kapott az első versenyén, miután kiugrott a rajtnál, hiszen a 2–2-es végeredmény a szimulátorosok továbbjutását jelentette. A másik párharc simábban alakult, hiszen már az utolsó futam előtt eldőlt a németek javára, de Vettel számára figyelmeztetés a Chadwick elleni vereség, hiszen a vasárnapi egyéni versenyben pont ellene fog összecsapni.

A negyeddöntők felső ága rendkívül sima párharcokat hozott, hiszen a franciákat a címvédő norvégok, míg az északi csapatot a svédek nullázták le. A másik két csata akár nagyon szoros is lehetett volna, de különböző okok miatt ezeknél sem maradt sok izgalom az utolsó futamra. Az amerikai csapat 1–1-re állt az All-Star-páros ellen, amikor a harmadik versenyen Foust autója felmondta a szolgálatot, így az utolsó, egyébként Neuville által megnyert viadalnak lényegében már nem volt tétje. Ami pedig Németország és az eROC párharcát illeti, tempóban Blakeley és Opmeer is felvette a versenyt Vettellel és Schumacherrel, de mindhárom futamon hibázott az aktuális versenyző, és az összeszedett hátrányt már nem tudta behozni. A negyedik futamot ezúttal nem rendezték meg.

A Norvégia–Svédország összecsapás előzetesen rendkívül izgalmasnak ígérkezett, és Petter Solberg, valamint Kristoffersson csatája nem is okozott csalódást az első futamon, amelyet utóbbi nyert meg minimális különbséggel. Ezt követően azonban Oliver Solberg simán megverte Ekströmöt, így sikerült kiegyenlítenie. A harmadik viadal aligha alakulhatott volna szorosabban az idősebbik Solberg és Ekström között: a svéd versenyző mindössze 1 ezreddel verte meg ellenfelét, aki a legvégén elkövetett egy kisebb hibát. Bár a svédek vezettek, mivel az időkülönbség a norvégoknak kedvezett, az utolsó futam egy igazi ki-ki mérkőzés volt. Az ifjabbik Solberget ezúttal sem lehetett legyőzni, ráadásul Kristoffersson még egy kicsit össze is törte az autó hátuját, így a címvédő jutott a döntőbe és várta ellenfelét.

Az All-Star-csapat és Németország párharca szintén szoros futammal indult, hiszen Neuville-nek épphogy sikerült megvernie Vettelt. A két Forma-2-es bajnok mérkőzéséből viszont Schumacher került ki győztesen, így ők is 1–1-es állással várták az utolsó két versenyt. A harmadik futamon ugyan Vettel ért célba elsőként, de óriási hibát követett el, mert kiugrott a rajtnál. 5 másodperces büntetése miatt végül kikapott, és nagyon nehéz helyzetbe hozta csapattársát, akinek így mindenképpen nyernie kellett, ellenkező esetben viszont elég lett volna legfeljebb 3,9 másodperccel kikapnia. A győzelem nem jött össze, így az All-Star csapat jutott a fináléba.

A döntő első versenyét Neuville viszonylag kis különbséggel verte meg Petter Solberget, de fia magabiztos győzelemmel egyenlített Drugovich ellen. A brazil versenyzőt aztán az idősebbik norvég pilóta is megverte, majd ezt követően a két addig hibátlan versenyző csapott össze a negyedik futamon. A várakozásoknak megfelelően nem volt nagy különbség közöttük, de Oliver Solberg végül jól látható különbséggel legyőzte Neuville-t, így Norvégia megvédte címét a Nemzetek Kupáján.

A Race Of Champions természetesen ezzel nem ért véget, hiszen vasárnap rendezik az egyéni versenyt, amelyen az esportolókat leszámítva ugyanezek a pilóták vesznek részt. Ahogyan a Nemzetek Kupája, úgy ez is 12-től körülbelül 15 óráig fog tartani, és a sorozat hivatalos YouTube-csatornáján lehet élőben figyelemmel követni.

Itt lehet visszanézni a Nemzetek Kupája teljes programját


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss