2024. április 20. 15:40

KezdőlapF1Michael után Mick Schumachert is legyőzte, Ekström negyedszer a ROC egyéni bajnoka...

Michael után Mick Schumachert is legyőzte, Ekström negyedszer a ROC egyéni bajnoka (videó)

-

Mattias Ekström nyerte meg a 2023-as Bajnokok Tornájának egyéni versenyét, miután Mick Schumachert legyőzte a döntőben. A nagy favoritnak tartott Oliver Solberg betlizett.

A nemzetek versenye után az egyéni küzdelmekkel folytatódott a Race of Champions, azaz a Bajnokok Tornája a svédországi Pite Havsbadban. Akárcsak szombaton, ezúttal is szükség volt egy-egy selejtezőfutamra, hogy kialakuljon a nyolcaddöntő mezőnye.

Ebben az esetben az egyik ágon Adrien Tambay és David Coulthard, illetve Mick Schumacher és Felix Rosenqvist csaptak össze, az F1-es pilóták becsületét pedig a Mercedes tartalékja mentette meg, miután Coulthard hiába vezetett 1-0-ra Tambay ellen, a második menetben megpördült, és akkora időhátrányt szedett össze, hogy a francia pilóta ment tovább. Schumacher eközben 2-0-ra verte a McLaren IndyCar-versenyzőjét, akin a 181 lóerős Polaris RZR fogott ki, azaz ő is megforgott.

Coulthard és Tambay második futama, benne a skót hibájával:

A lassan 24 esztendős német a legjobb 16 között is magabiztosan ment, és 2-0-ra simázta le Tambay-t. Így tett Drugovich a nemzetek versenye után is itt az első körben búcsúzó Mika Häkkinennel, valamint Sebastian Vettel Jamie Chadwick-kel. Noha a 17. ROC-ján induló kilencszeres Le Mans-i 24 órás-győztes Tom Kristensen is ilyen arányba múlta felül Valtteri Bottast, itt már nem lehetett fölényről beszélni, a finn ugyanis megnyerte az első kört, de kiugrásért öt másodperces büntetést kapott. Mivel a dán a második menetben alig több mint 1 tizeddel végzett csak előtte, a büntetés nélkül jobb időeredménnyel Bottas ment volna tovább.

Erről az ágról tehát Schumacher, Vettel, Kristensen és Drugovich jutott a negyeddöntőbe.

A másik ágon nem kellett selejtezni, így itt egyből a nyolcaddöntők következtek, ráadásul nem akármilyen párharccal: elsőként Thierry Neuville és Sébastien Loeb csapott össze, és sokáig úgy tűnt, hogy Neuville-é lesz az első menet, de a második kör végén hibázott, így a kilencszeres világbajnok végül valamivel több mint 4 tizeddel megelőzte.

A második menetben viszont már Neuville nyert és egyenlített, majd elképesztően szoros küzdelemben, mindössze 4 századdal jutott tovább a negyeddöntőbe

Ennyin múlt Neuville győzelme Loeb ellen:

Hasonlóan szoros, és talán az eddigi két nap leglátványosabb párviadalát vívta Petter és Oliver Solberg, akik úgy dobálták ide-oda a 435 lóerős elektromos Cuprát, mintha WRC-autó lenne. Végül a fiatalabbik Solberg nyerte a meccset, majd a második fordulóban a Polarisszal is legyőzte az apját, és összesítésben 2-0-val, de csak 1 másodperc körüli időelőnnyel jutott tovább.

Ezen az ágon a másik két nyolcaddöntő nem hozott nagy izgalmakat, Johan Kristoffersson tükörsimán intézte el Tanner Faustot, Travis Pastrana pedig hiába indult jó esélyekkel Mattias Ekström ellen, a második futamban hibázott, és simán alulmaradt.

Ifjabb és idősebb Solberg utolsó csatája:

Dráma a negyeddöntőben

A negyeddöntő legjobban várt összecsapása, a minden szempontból presztízsmeccsnek ígérkező Solberg-Neuville párharc végül nem hozta a remélt izgalmakat, Solberg ugyanis már a legelső menet első körében hibázott, és a híd korlátjához csapta a több mint 1000 lóerős FC1-X-et, amitől a jobb első kerekével begyűjtötte az egyik molinót, és kénytelen volt megállni. Neuville tehát már egy futam után gyakorlatilag bebiztosította a továbbjutást, noha Solberg a második versenyt azért becsületből megnyerte.

Kárpótolhatta a nézőket a svéd házicsata Ekström és Kristoffersson között: az első menetben mindketten többször is nekicsúsztak a hófalnak, megrongálva kissé az elektromos Zeroid X1-est, végül pedig elképesztően kis különbséggel, mindössze 65 ezreddel Ekström nyert. A második futamban ezután megismételték ugyanezt – már ami a csata kiélezettségét illeti –, Ekström itt viszont 6 század helyett már 4 tizeddel volt jobb, azaz ő ment tovább az elődöntőbe.

Neuville és Solberg csatája egy kör után eldőlt:

Kisebbfajta roncsderbit hozott a második futam Schumacher és Drugovich között. Miután a német több mint 3 másodperccel nyerte az elsőt, úgy tűnt, simán továbbmegy, de az utolsó pillanatban majdnem eldobta magától a továbbjutást. Pedig a brazil volt az, aki előbb rontott, és megmászta az egyik hófalat, Schumacher azonban az utolsó ugratót követően elveszítette az uralmat az autója felett, aminek köszönhetően Drugovich visszaelőzte, Schumacher azonban időben vissza tudott kecmeregni a pályára ahhoz, hogy csak valamivel több mint 2 másodperccel kapjon ki, azaz az összesített idők alapján bejusson az elődöntőbe.

Solberg és Neuville párharca mellett Vettel és Kristensen meccse is sima továbbjutást hozott: a négyszeres Forma-1-es világbajnok magabiztos 2-0-s összesítéssel ejtette ki Mr. Le Mans-t.

Schumacher kis híján végzetes hibát vétett:

Schumacher Vettel ellen

Noha az Ekström–Neuville csata is pikánsnak ígérkezett, az elődöntőknek az adott igazán érdekes színezetet, hogy Mick Schumacher barátjával és mentorával, Sebastian Vettellel mérkőzött meg a döntőbe jutásért. Ám akárcsak Solbergék esetében, itt is idejekorán eldőlt minden, Vettel ugyanis az első futam második körében rontott, és átesett Schumacher sávjába, majd miután visszakecmergett a saját pályájára, hatalmas hátrányba került. Ugyanakkor vélhetően enélkül sem nyert volna, Schumacher ugyanis remek első kört rakott össze, és virtuálisan másodpercekkel honfitársa előtt haladt.

Vettel nagy hibája:

A második futamban mindketten hiba nélkül mentek, de Schumacher 4 tizeddel itt is nyert, úgyhogy 2-0-s összesítéssel jutott be a döntőbe.

A másik elődöntő ellenben hatalmas csatát hozott: az első kört Neuville mindössze 38 ezreddel nyerte Ekströmmel szemben, majd a második fordulóban is alulmaradt 7 tizeddel, így kialakult a Schumacher-Ekström döntő.

Ekström negyedszer

A finálét szerencsére nem hiba döntötte el, mindkét futamban nagyon kiélezett csata folyt. Elsőre Ekström mindössze 0,348 másodperccel előzte meg Schumachert, majd a másodikban már 1,3 másodperc volt az előnye. Ezzel a svéd a 2007-es és a 2009-es ROC után ismét legyőzött egy Schumachert a döntőben, hiszen akkor Michael Schumacher ellen diadalmaskodott. Ezzel Sébastien Loeb-höz és Didier Auriolhoz hasonlóan négyszeres Bajnokok Tornája-győztesnek mondhatja magát.

„A rajt után fél körrel kigyulladt valami az autóban. A középkonzol igencsak elkezdett füstölni. Azt hiszem, az utasom meg akart állni, de engem ez nem igazán foglalkoztatott, úgyhogy kikapcsoltam az ablakfűtést és mentem tovább, próbálva eloltani a tüzet az egyenesben, ami szerencsére sikerült is” – nyilatkozta Ekström.

„Úgy érzem, ez különlegesebb számomra, mint a győzelem – utalt Ekström arra, hogy Mick Schumacher ellen versenyezhetett. – Mindenki tudja, hogy volt már két döntőm Michael ellen, és fantasztikus Mick ellen versenyezni, és nagyon érzelmes is, mert csak nagyszerű emlékeim vannak Michael-lel erről az eseményről, és látni őt a döntőben nagyon különleges. Elképesztően büszke vagyok rá, pénteken beült mellém a Dakar-autóba. Óriási tehetség, és szerintem még eljön az ő ideje. Várom az újabb csatákat, és nem tart már soká, amikor el fog verni, de nem lesz problémám azzal, ha mögötted leszek második.”

Nemcsak Ekström, hanem Schumacher is elérzékenyült ezektől a szavaktól.

„Gratulálok Mattiasnak, kivételes versenyző. A legjobbamat nyújtottam ellene, de nem volt elég. Nagyon büszke vagyok rá, egész hétvégén remek munkát végzett, és köszönöm a kedves szavakat” – nyilatkozta Mick.

Ekström és Schumacher nyilatkozata:

A döntő második felvonása:

 

 

 


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss