2024. április 20. 11:31

KezdőlapF1Montoya visszacsábította volna a Ferrari legendáját

Montoya visszacsábította volna a Ferrari legendáját

-

Juan Pablo Montoya egy új szakember helyett a Ferrari korábbi vezérét hívta volna vissza a távozó Mattia Binotto helyére.

Az idei évtől az Alfa Romeótól szerződtetett Frédéric Vassuer irányítja a Ferrari Forma-1-es istállóját, miután a Scuderiát négy szezonon át vezető Mattia Binotto a tavalyi év végén lemondott. Noha a francia szakembernek nincs tapasztalata topcsapat élén, több mint két évtizedes vezetői rutinnal bír, így korántsem biztos, hogy nem lesz képes visszavezetni a sikerek útjára a maranellóiakat.

Nem mindenki őt tartja azonban a legalkalmasabbnak erre a feladatra, és többek között Juan Pablo Montoya, a Williams és a McLaren korábbi F1-es pilótája is mást választott volna. „Azt gondoltam, hogy Jean Todtot fogják kinevezni. Őszintén szólva, én őt választottam volna. Nem tudom, hogy akarta-e volna az állást, de korábban volt már ebben a szerepben, és szerintem mindenki tiszteli őt annyira, hogy senki ne húzza fel” – nyilatkozta a Forma-1-ben 2001 és 2006 között versenyző, 94 futamon 7 győzelmet szerző kolumbiai a Motorsport francia kiadásának.

Todt 1993 és 2007 között irányította csapatfőnökként a Ferrarit, és ez idő alatt hét konstruktőri és hat egyéni világbajnoki címet nyert az olaszokkal. Montoya szerint azonban nemcsak ezért lett volna újra sikeres.

Kimi Räikkönen, Felipe Massa, Fernando Alonso, Scuderia Ferrari, McLaren, Jean Todt, Brazil Nagydíj, 2007
A 2007-es Brazil Nagydíj volt Todt utolsó futama a Ferrari csapatfőnökeként Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

„Nincs szüksége erre az állásra, és amikor az ember ilyen helyzetben van, nem is fél attól, hogy elveszíti azt. Szerintem ilyen helyzetben az ember tökösebb, hogy a helyes döntéseket hozza. De remélem, hogy a Ferrari jó munkát fog végezni. Elég meglepő, hogy az autójuk annyira erős volt a tavalyi év elején, mégsem használták ki ezt” – vélekedett a 47 esztendős versenyző, akinek fia nemrég csatlakozott a Red Bull versenyzői akadémiájához.

„Az egyik nehéz dolog a Ferrarinál az, hogy senki sem érzi biztonságban az állását, és mindenki arra vár, hogy hibázz, és kirúghasson. Én kívülről így látom ezt. Nézzék meg Totót. Tudjuk, hogy Toto nem megy sehova. Vagy nézzék meg Christian [Hornert] és Helmutot, ők sem mennek sehova” – utalt arra a kolumbiai veterán, hogy a Ferrarinál szerinte nincs meg az a munkakörnyezet, ami a Mercedesnél vagy a Red Bullnál, noha Mattia Binotto az elmúlt években sokat tett azért, hogy megszüntesse az egymás hibáztatásán alapuló rendszert.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss