2024. április 20. 00:10

KezdőlapF1Megvan, mikor derül ki, hogy lesz-e több csapat a Forma-1-ben

Megvan, mikor derül ki, hogy lesz-e több csapat a Forma-1-ben

-

Megtörtént, amit korábban Mohammed bin Szulajm, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke előre jelzett, és az FIA hivatalosan is megnyitotta azt a folyamatot, amelynek végén legfeljebb két új csapat beszállását fogadhatja el a Forma-1-be.

Az utóbbi hetekben több botrány is kirobbant az FIA és az F1 között, amelyek közül az egyik amiatt történt, mert Mohammed bin Szulajm FIA-elnök nyilvánosan kifejtette, hogy szerinte a Cadillac-kel szövetkező, az F1-be beszállni szándékozó Andretti Autosport érkezése hozzátenne a sportághoz, és üdvözölni kellene az ehhez hasonló jelentkezőket.

Több mint 30 éve nem látott mezőny jöhet össze az F1-ben – az FIA megtette az első lépést

A csapatok és az F1 azonban nem igazán szeretne a jelenlegi tíz istállónál többet, mert akkor kevesebb jut ezeknek a csapatoknak a bevételekből. A sportág jogtulajdonosa ugyanakkor a jelek szerint dűlőre juthatott az FIA-val a kérdésben, a szövetség ugyanis bejelentette: hivatalosan is elindítja azt a folyamatot, amelynek során a Forma-1-be beszállni szándékozó istállók jelentkezhetnek.

Az FIA szándéknyilatkozatokat (ez 20 ezer dollárba kerül) vár olyan jelöltektől, amelyek legkorábban 2025-ben, de legkésőbb 2027-ben szállnának be az F1-be. Legfeljebb két csapat nyerhet bebocsátást a folyamat végén (a sportág kereskedelmi viszonyait szabályozó Concorde-egyezmény legfeljebb ennyit engedélyez), de nem kötelező egy jelentkezőt sem kiválasztani. Hogy lesz-e új érkező és ki, vagy kik lesznek azok, azt az idén júniusban fogják közölni.

Az FIA hangsúlyozta, hogy a sportág „általános hosszú távú érdekei” elsőbbséget élveznek a folyamat során, a kérelmezőknek pedig a szükséges dokumentumokkal bizonyítaniuk kell, hogy bejegyzett cégről van szó, amelynek van központja. Emellett minden részvényes kilétét fel kell fedniük, valamint információval kell szolgálniuk a motorsportos tapasztalatukról, képességeikről – beleértve a technikai hátteret –, versenyzői tapasztalatukról, létesítményeikről, felszerelésükről és mérnöki forrásaikról.

Így vált nevetségessé és hiteltelenné az F1, amikor először visszautasították Andrettit

A 20 ezer dolláros díj beszámításra kerül a teljes, 300 ezer dolláros jelentkezési díjba, a jelentkezők pedig legkésőbb február 17-ig megkapják az összes jelentkezési feltételt.

A hivatalos jelentkezést április 30-ig kell benyújtani, döntés pedig legkésőbb június 30-ig születik, miután alaposan felmérik a jelentkezők technikai képességeit, forrásait, a fenntartható és versenyképes részvételhez szükséges források előteremtésének képességét, a jelöltek tapasztalatát és emberi erőforrásait.

Ami nagyon fontos, hogy egyetlen jelentkező sem fog átmenni a rostán akkor, ha az FIA és az F1 jogtulajdonosa, a Liberty Media nem tartja egyaránt alkalmasnak.

Emellett az FIA leírta, hogy a Liberty további feltételeket vagy kritériumokat is megszabhat, amelyekről a jelentkezési folyamat során tájékoztatják a jelentkezőket.

Ami a minden új belépő által a bevételek aprózódása miatt a jelenlegi csapatoknak. kárpótlásként fizetendő, jelenleg 200 millió dollárban meghatározott összeget illeti, ha egy csapat 2025-ben csatlakozna, akkor ez az összeg vonatkozik rá. Ám, ha ennél később, akkor valószínűleg jóval többet kell majd fizetnie, a következő Concorde-egyezményben ugyanis minden bizonnyal jócskán megnövelik ezt a díjat.

Nagy tervek, teljesen új csapat érkezhet a Forma-1-be

Hogy kik lehetnek a potenciális új érkezők, az egyelőre igencsak homályos, kivéve az Andrettit, amely nemrég jelezte, hogy a General Motorsszal közösen Andretti Cadillac-ként kíván csatlakozni a mezőnyhöz. De korábban vagy jelezte az érdeklődését, vagy szóba hozták egy esetleges új csapat indításával a Hondát, Calvin Lo hongkongi üzletembert, a Hyundai-t, a Hitech GP-t és a Panthera Team Asia-t is.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss