2024. március 28. 15:31

KezdőlapF1Ritka pillanat: F1-es autó üvöltése töltötte be a legendás pálya környékét (videó)

Ritka pillanat: F1-es autó üvöltése töltötte be a legendás pálya környékét (videó)

-

A Bathursti 12 órás verseny hétvégéjén egy F1-es autó is pályára gurult. Liam Lawson, a Red Bull és az AlphaTauri tartalékpilótája a még V8-as motorral rendelkező RB7-est hajtotta meg egy bemutató keretében.

Ezen a hétvégén zajlik a Bathursti 12 órás verseny a legendás Mount Panorama versenypályán. Magyar idő szerint szombaton hajnalban rendezték az időmérőt, illetve a pole pozícióról döntő ún. „szétlövést”. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a tétre menő események között is szórakoztatják a nézőket különböző bemutatókkal, és ez most sem volt másképp.

Ezúttal ráadásul egy F1-es autó is pályára hajtott. Liam Lawson, a Red Bull és az AlphaTauri tartalékversenyzője előbbi istálló egyik legsikeresebb versenygépének, az RB7-esnek a volánja mögött ült. Ezzel az autóval szerezte meg 2011-ben Sebastian Vettel a második világbajnoki címét összesen 11 futamgyőzelmet aratva, és a szezonzáró Brazil Nagydíjon még Mark Webbernek is jutott egy diadal.

Az új-zélandi pilóta összesen négy körig bőgette a V8-as erőforrást az időmérő első és második szakasza között. Az első kör végén, valamint a harmadik elején ráadásul „fánkozással” is megörvendeztette a kilátogató közönséget. Lawson egyébként lelkesen nyilatkozott az eseményről, amikor kiderült, hogy ő is szerepet fog kapni a legendás aszfaltcsíkon.

„Amit ezen a hétvégén csinálok, az egy olyan csodálatos lehetőség, amit soha nem fogok elfelejteni – jelentette ki. – Az életben egyszer adatik meg, hogy Forma-1-es autóval körözzek a Mount Panoramán. Soha életemben nem vezettem még [ezen a helyszínen], úgyhogy először talán teszek néhány kört a bérautóval, a következő alkalom pedig már egy F1-es autóval lesz.”

Nem először fordult elő, hogy Forma-1-es autó száguldozott a Mount Panoramán: Jenson Button 2011-ben nem hivatalos körrekordot állított fel, amikor egy McLaren MP4/23-assal, azaz Lewis Hamilton 2008-as világbajnoki autójával tehetett meg néhány kört. Ami Lawsont illeti, ő annak ellenére viszonylag jól ismerte a helyszínt, hogy korábban még soha nem járt ott.

„A világ összes pályája közül, ahol még nem vezettem, Bathurst az, amelyikről azt mondanám, hogy a legjobban ismerem anélkül, hogy már jártam volna ott – magyarázta a tavalyi Forma-2-es bajnokság harmadik helyezettje. – Új-Zélandról származom, és a V8 Supercars miatt nagyon népszerű, az évek során pedig már sokszor mentem rajta [szimulátoron].”


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss