2024. április 26. 15:57

KezdőlapF1F1-es pilóták versenyeztek traktorral a nagydíjhétvégén, amelyet a Ferrari és a Renault...

F1-es pilóták versenyeztek traktorral a nagydíjhétvégén, amelyet a Ferrari és a Renault is bojkottált

-

Az 1981-es Dél-afrikai Nagydíjnak volt egy, a köztudatban jóval kevésbé fennmaradó érdekessége is azon túl, hogy öt csapat nem utazott el rá.

Az 1970-es évek végét és 1980-as évek elejét a FISA (Fédération Internationale du Sport Automobile – a Nemzetközi Automobil Szövetség korábban ezen a szervezeten keresztül irányította az autóversenyzést) és a FOCA (a brit konstruktőrök Bernie Ecclestone által vezetett szövetsége) háborúja határozta meg.

Botrányos húzása után Ecclestone-ék megfenyegették a Senna vb-címét elcsaló FISA-elnököt

Ennek egy újabb fejezetét hozta el a pontosan 42 évvel ezelőtt, 1981. február 7-én rendezett Dél-afrikai Nagydíj, amely az 1981-es szezon második versenye lett volna, de miután az Argentin Nagydíj elmaradt, szezonnyitóvá lépett elő. És bár végül megrendezték, utólag az a döntés született, hogy az eredménye nem számít bele a pontversenybe, nem utaztak el Kyalamiba ugyanis a Jean-Marie Balestre által vezetett FISA pártján álló csapatok, azaz a Ferrari, a Renault, az Alfa Romeo, a Talbot Ligier és az Osella sem.

Bernie Ecclestone 2023-ban megjelent Lucky című dokumentumsorozatban felidézte, hogy január végére FOCA-megbeszélést hívott össze Párizsba, amelyen eldöntötték, hogy bármi is lesz, elutaznak Dél-Afrikába, ahol a FISA által szabálytalannak minősített „szoknyás” autókkal állnak rajthoz. „Nagyon erősnek és határozottnak tűntünk, de valójában ez eléggé vakmerő lépés volt, mert a csapatok felének az is komoly anyagi terhet jelentett, hogy eljusson Párizsba. Néhányuknak konkrétan én adtam pénzt” – mondta Ecclestone.

Balestre biztosra vette, hogy a FOCA csapatai nem fognak összetartani, és elvesztették a háborút a FISA ellen, Ecclestone-ék azonban úgy voltak vele, hogy senki nem akadályozhatja meg, hogy bárhol is versenyezzenek, ezért versenyeztek. Így végül a brit csapatok összesen 19, egyaránt a Ford-Cosworth szívómotorja által hajtott autója sorakozott fel a kyalami rajtrácsra.

A versenyt Carlos Reutemann utcahosszal nyerte a Williamsszel, de sokra nem ment vele, hiszen a pontjai végül nem számítottak.

Reutemann kétszer is nyert aznap

A 2021-ben elhunyt, az 1981-es vb-címről végül mindössze egyetlen ponttal lecsúszó Reutemann nemcsak a Forma-1-es versenyt, hanem egy traktorversenyt is nyert 1981. február 7-én. Hogy ez pontosan hogyan történhetett, arról álljon itt egy történet a pálya akkori menedzserétől, Brian Simstől.

„A nagydíj reggelére szerveztem egy különleges eseményt a több tízezer nézőnek, akik a versenyt megelőző napokban Dél-Afrika minden pontjáról érkeztek. Azokban a napokban a nézők az autóikat, kisteherautóikat, teherautóikat, lakókocsijaikat és motorhome-jaikat közvetlenül a pálya kerítéséhez parkolták le, majd elképesztő látványt nyújtó építményeket hoztak létre fából és minden egyébből, amelyekben aludtak és ettek.”

„Az biztos, hogy az alkohol az érkezés pillanatától szabadon folyt, és mire eljött a verseny reggele, a tömeg már nagyon ki volt éhezve az akcióra. Az esemény, amit a nézők szórakoztatására a GP reggelén összehoztam, egy kétkörös traktorverseny volt a teljes pályán. Reméltem, hogy ezzel jótékonysági célra gyűjthetünk pénzt, miközben a napbarnított, alkoholban úszó rajongókat is boldoggá tesszük a főverseny előtt.”

„Nyélbe ütöttem egy szponzori megállapodást 24 darab traktorra, amelyet a német DEUTZ gyártó biztosított. A versenyben részt vett 8 F1-es pilóta, James Hunt, a The Villagers nevű szappanopera szereplői és néhány másik celeb. A versenyt az argentin Carlos Reutemann nyerte meg, aki később megismételte ezt a valamivel gyorsabb Saudia Williams F1-es autójával is. Carlosra nézve sajnálatos, hogy a nagydíjért végül nem osztottak pontokat, és világbajnokságon kívüli versenynek minősítették.”

Sims azt is felidézte, hogy az 1979-ben visszavonult, akkor már kommentátorként dolgozó Hunt végül nem jelent meg az eseményen, mert más dolga akadt (vajon mi…), de nagyon udvarias bocsánatkérő levelet küldött Simsnek, amit azóta is őriz.

Noha manapság már bőséggel láthatunk betétfutamokat, hiszen a Forma-3, a Forma-2 és a Porsche Supercup mezőnye számos helyszínre elkíséri az F1-es mezőnyt, és ezeken kívül más sorozatok is fel-feltűnnek egyes, főként nem európai hétvégéken, azért alighanem most is osztatlan sikert aratna, ahogy Hamilton és Verstappen traktorral gyepálja egymást. Persze kérdés, hogy a csapatok mit szólnának ehhez…

Friss