2024. április 26. 19:00

KezdőlapF1Egyes országokban lehet politizálni az F1-es pilótáknak, másokban meg nem?

Egyes országokban lehet politizálni az F1-es pilótáknak, másokban meg nem?

-

Az F1 vezére elhatárolódott az FIA politikai, vallási és egyéb személyes véleménynyilvánítást korlátozó szabályozásától, de utalt rá, hogy egyes országokban majd nem lehet kiállni olyasmi ellen, ami ellen más helyszíneken igen.

Ahogy közeledik az idei Forma-1-es szezon kezdete, egyre égetőbb a kérdés, hogy az FIA miként fogja alkalmazni az idei szezontól bevezetett szabályozását, amelynek értelmében a versenyzőknek csak a szövetség írásos engedélyével lehet majd véleményt nyilvánítani politikai, vallási és egyéb személyes kérdésekben.

A leginkább Lewis Hamiltont érintő szabály ellen már több versenyző, köztük Max Verstappen is felszólalt, most pedig Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója is beszélt róla a The Guardiannak adott interjúban.

Domenicali szavaiból leginkább az derült ki, hogy az F1 próbál elhatárolódni az FIA döntésétől, és jóval liberálisabb nézeteket vall.

Még több versenyző és egy csapatfőnök is felszólalt a szólásszabadság korlátozása ellen

„Az F1 soha nem fog szájpecket tenni senkire. Ha bárki, aki beszélni akar, és megvan a platform arra, hogy a megfelelő módon elmondja, amit akar, az annál jobb. Amiatt, hogy milyen helyzetben van, azaz egyre globálisabb, multikulturálisabb és több értékrendű a sportágunk, óriási lehetőség van a kezünkben” – nyilatkozta az 57 esztendős menedzser.

„Húsz versenyzőről, tíz csapatról és rengeteg szponzorról beszélünk, akiknek mind más elképzelései, más nézetei vannak. Nem mondhatom, hogy az egyik helyes, a másik nem, de az helyes, hogy amennyiben szükség van erre, biztosítunk nekik egy platformot, hogy nyílt módon megvitassák a véleményüket.”

„Sportágként nem fogunk változtatni ezen a megközelítésen. Ennek kell lennie a sportágunk irányának, hogy mindenkinek esélyt adjunk, hogy a megfelelő módon felszólaljon. Ez azt jelenti, hogy nem agresszív vagy támadó hangnemben, hanem tisztelettel.”

Stefano Domenicali, Mohammed bin Szulajm, FIA
Domenicali és az FIA elnöke másként látja a dolgokat Forrás: FIA

Domenicali elárulta, hogy már beszélt erről tavaly a pilótákkal.

„Tavaly volt egy megbeszélésem a pilótákkal erről. Arról, hogy miként lehet az F1 egy platform, és miként lehet előtérbe helyezni bizonyos dolgokat, amikről azt gondoljuk, hogy helyes beszélnünk. A Forma-1-nek segítenie kell a versenyzőket, ha meg akarnak vitatni bizonyos témákat.”

„Fontos, hogy nagyon konstruktív párbeszédet folytassunk. Ha ez nem történik meg, az zavarodottságot vagy problémákat szülhet ott, ahol nincs szükség ilyesmire. Figyelemmel követjük a helyzetet, informáljuk a versenyzőket, és találkozunk a GPDA-val (a pilóták érdekvédelmi szervezete, amelynek a mezőny minden versenyzője a tagja – a szerk.), hogy megbeszéljük, hogy miként tehetjük lehetővé a pilótáknak, hogy emberekként nyíltak legyenek a sportágunkban.”

„A sportolók nagyon érzelmesek és szenvedélyesek tudnak lenni egyes dolgokkal kapcsolatban, és ezt konstruktív módon meg kell beszélniük olyan emberekkel, akikben megbíznak.”

Óriási pofon az FIA-nak: Verstappen Hamilton mellé állt, Vettel lázadásra buzdít

Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke korábban már beszélt arról, hogy milyen módon fogják szankcionálni azokat, akik vétenek a szabály ellen, de azzal kapcsolatban továbbra is óriásiak a kérdőjelek, hogy mit lehet majd és mit nem. Abból kiindulva, hogy a Nemzetközi labdarúgó-szövetség (FIFA) a katari focivébé előtt megtiltotta a csapatoknak, hogy szivárványos karszalagot viseljenek, vélhetően az arab országokban rendezett versenyeken nem lehet majd az LMBTQ+ közösséget támogató, a kirekesztést ellenző üzeneteket küldeni vagy ez ellen felszólalni.

De kérdés például, hogy aki a Bahreini Nagydíj alatt szeretne a királyi család emberi jogi ellenes cselekményeiről beszélni, vagy mondjuk a nők elnyomására felhívni a figyelmet, az ugyanebbe a kategóriába esik-e. Valószínűleg igen.

Az FIA elnöke elmondta, mi lesz, ha az F1-es pilóták nekiállnak engedély nélkül politizálni

Domenicali mindenesetre részletes magyarázatot vár az FIA-tól, miközben már most utalt arra, hogy egyes helyszínek más megítélés alá eshetnek.

„Egy szabályról beszélünk, a szabályozó szerv pedig az FIA. Úgy vélem, az FIA tisztázni fogja az állításokat abból a szempontból, hogy tiszteletben kell tartani bizonyos helyeket, ahol nem lehet ilyesmit tenni. Biztos vagyok benne, hogy az FIA osztozni fog az F1 nézeteiben, mivel tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, úgyhogy vannak protokollok, amelyeket be kell tartaniuk” – jelentette ki az elnök-vezérigazgató.

Friss