2024. április 26. 16:26

KezdőlapF1Kiderült, mikor lép pályára először az idei Ferrari és Mercedes

Kiderült, mikor lép pályára először az idei Ferrari és Mercedes

-

A Ferrari bejelentette, mi lesz az új autó neve, és az is eldőlt, hogy mikor gurul először pályára. A Mercedes ugyanazon a napon tart filmes napot, míg a McLarennél idén megszakad a sorminta, ami a versenygép kódjelét illeti.

Az idei évben eddig négy autót lepleztek le, bár abból háromszor valójában csak a festést mutatták be. Hat csapat tehát még hátra van, köztük a Ferrari, a Mercedes és a McLaren is. Az időpontok már mindegyik esetben jó ideje ismertek, de nemrég mindhárom autóval kapcsolatban friss hírek láttak napvilágot a névvel, a bemutató részleteivel, illetve azzal kapcsolatban, hogy mikor gurul először pályára a versenygép.

Robert Svarcman, Scuderia Ferrari, teszt, Abu-Dzabi, 2021
A 2021-eshez hasonlóan az idei Ferrari is a szezonról kapja a nevét (Fotó: Scuderia Ferrari Press Office)

A Ferrari jövő héten kedden, február 14-én, azaz Valentin-napon mutatja be az SF-23-ast. Merthogy eldőlt, hogy az idei kocsit SF-23-asnak fogják hívni. Az SF természetesen a Scuderia Ferrarit takarja, míg a 23-as szám az idei évre utal. 2017 óta mindössze másodszor fordul elő, hogy szimplán az adott szezonról nevezik el a versenygépet, hiszen általában különböző évfordulókról emlékeztek meg, illetve 2020 esetében a csapat történetének ezredik F1-es futamát ünnepelték. Egyedül a 2021-es idény volt a kivétel mostanáig.

Emellett arra is fény derült, hogy az előzetes tájékoztatással ellentétben az új autó nem a bemutató napján, közvetlenül az esemény után gurul pályára először. Kezdetben az volt a terv, hogy február 14-én, a hagyományokkal szakítva, Imolában járatják be a kocsit, ám időközben a helyszín és az időpont is változott. Előbbiről már korábban lehetett tudni, hogy a szokásoknak megfelelően mégis Fiorano, a Ferrari tesztpályája lesz.

Ami az időpontot illeti, a maranellói alakulat egy nappal későbbre, azaz február 15-re módosította a dátumot. Az évek óta fennálló szabályoknak megfelelően ez hivatalosan egy filmes napnak minősül, amelyből szezononként kettő áll a csapatok rendelkezésére. Ennek során a pilóták együtt összesen legfeljebb 100 kilométert tehetnek meg, és csak a Pirelli erre a célra kijelölt abroncsain körözhetnek.

Ugyanezen a napon a Mercedes következik a sorban, és a brackley-iek leplezik le saját autójukat. A név itt nem volt kérdéses, hiszen folytatják a 2010-es visszatérésük óta tartó számozást, ennek megfelelően a 2023-as versenygép a W14-es kódjelet kapta. A csapat tájékoztatása alapján a bemutató magyar idő szerint 10:15-kor kezdődik, és az istálló YouTube-csatornáján, valamint Facebook- és Twitter-oldalán lehet élőben követni. Az eseményen a két állandó pilóta, Lewis Hamilton és George Russell, valamint Toto Wolff csapatfőnök mellett a csillagos alakulat tartalékversenyzője, Mick Schumacher is ott lesz.

A Ferrarival ellentétben a Mercedes nem vár egy napot, és már aznap, vagyis jövő héten szerdán pályára viszi új autóját. A helyszínnel kapcsolatban nincs meglepetés, hiszen Silverstone viszonylag közel van Brackley-hez, így az elmúlt évekhez hasonlóan ott fogják felhasználni első filmes napjukat. Erről természetesen szintén be fognak számolni a közösségi oldalaikon.

Ami a McLarent illeti, az istálló 1981-ben kezdte el az MP4-es sorozatot, és 1987 óta az utolsó szám évről évre nőtt. 2017-ben váltottak, hiszen Ron Dennis távozásával az MP4-et az MCL kódjel váltotta fel, de a számozás maradt, és tavaly már az MCL36-os jött a sorban. Idén azonban nem a 37-es, hanem a 60-as fog szerepelni a végén, ugyanis ezúttal a wokingiak emlékeznek meg egy fontos évfordulóról.

Idén lesz ugyanis 60 éve, hogy Bruce McLaren megalapította az istállót, amely mára a Forma-1 történetének második legsikeresebb istállójává nőtte ki magát. Bár az F1-ben csak három évvel később, 1966-ban indult el először a saját márkájával, a McLarennél a jelek szerint fontosnak érezték, hogy emléket állítsanak ennek a jeles alkalomnak.

Friss