2024. április 24. 02:10

KezdőlapF1Alonso nagy túlzásba esett? – így nyilatkozott új csapattársáról

Alonso nagy túlzásba esett? – így nyilatkozott új csapattársáról

-

Fernando Alonso méltatta Lance Strollt, és odáig ment, hogy új csapattársa akár világbajnok is lehet. A 41 éves versenyző azt is elmondta, hogy a kanadai pilóta édesapjával milyen viszonyt ápol.

Fernando Alonso idén már az Aston Martin csapatát fogja erősíteni, és bízik benne, hogy jobb eredményekre lesz képes, mint az Alpine-nal. A spanyol versenyző már közelebb van a 42 éves korhoz, mint a 41-hez, és új csapattársa több mint 17 évvel fiatalabb nála. A kétszeres F1-es világbajnok nem úgy vélekedik Lance Strollról, mint a közvélemény nagy része.

Fernando Alonso, Aston Martin
Alonso nagyra tartja Strollt (Forrás: Aston Martin F1 Team)

A kanadai versenyzőt a legtöbben lesajnálják, hiszen hat éve tartó F1-es pályafutása alatt nem tudott tartósan jól szerepelni. Strollt sokan lesajnálják, főleg az egykörös tempója miatt, hiszen az időmérőkön sokszor alulmarad aktuális csapattársával szemben. Alonso azonban más véleménnyel van róla, amit sokan alighanem erős túlzásnak tartanak.

„Akkor is nagyon büszke leszek, ha a csapat úgy nyer, hogy nem én ülök az autóban – fogalmazott, és őt ismerve már ez a mondat is igencsak meglepően hangzik. – Büszke leszek a folyamatra, és arra, hogy hozzájárultam a projekthez. Lance személyében a csapatnak van egy olyan versenyzője, aki fiatal, rendkívül tehetséges, és megvan benne a lehetőség, hogy világbajnok legyen. Számomra különleges lenne látni, ahogyan ezt eléri, illetve szerepet játszani ebben, akár a volán mögött, akár nem.”

Kétségtelen, hogy Stroll párszor már megvillantotta a tehetségét, főleg a 2020-as idényben. Azonban akkor is jelentős különbséggel kikapott a nála eggyel több futamot kihagyó Sergio Péreztől, az viszont tény, hogy vizes pályán többször is megvillant már. Erre a legjobb példa az az évi isztambuli kvalifikáció, amikor mindenkinél gyorsabb volt a Q3-ban.

„Megvan a sebessége és a tehetsége, ezt már sokszor megmutatta, különösen nedves körülmények között – magyarázta Alonso. – Emlékszem Lance törökországi pole pozíciójára, és más kiváló szerepléseire vizes pályán. Ahhoz, hogy valaki ilyen szinten teljesítsen nehéz körülmények között, különleges módon kell éreznie az autót.”

Hogy Alonso őszintén nagyra tartja-e Strollt, azt csak ő tudja. A legutóbbi USA Nagydíjon volt egy közös incidensük, amikor a 24 éves versenyző az utolsó pillanatban mozdult be ellenfele előtt, aminek következtében összeütköztek, és az Alpine egy pillanatra a levegőbe repült. A spanyol pilóta már ekkor is csak annyit mondott, hogy nagyon késői manőver volt, és nem fakadt ki annyira, mint például Belgiumban, miután Lewis Hamiltonnal ütközött. Sokak szerint ez már az Aston Martin-os időszakának, illetve Stroll édesapjának, a csapattulajdonos Lawrence Strollnak szólt, akivel egyébként jó viszonyt ápol.

Alonso és Stroll balesete az USA Nagydíjon

„Tizenegy éve ismerem Lance-t – folytatta. – 2012-ben találkoztunk, én a Ferrarinál voltam, ő a Ferrari akadémiáján. Az édesapját, Lawrence-t pedig már évek óta ismerem, és nagyon jó barátom. Néhányszor jártam nála Kanadában, különböző sportágakat űztünk, és élveztük az együtt töltött időt.”

Friss