2024. április 24. 22:33

KezdőlapF1Túl sokáig tartott megbüntetni a Red Bullt? - ilyen változtatást sürget az...

Túl sokáig tartott megbüntetni a Red Bullt? – ilyen változtatást sürget az F1 vezére

-

Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója azt szorgalmazza, hogy ne tartson ilyen sokáig az a folyamat, amely során az FIA megállapítja, hogy vétett-e valaki a pénzügyi szabályok ellen.

A tavalyi volt az első év, hogy a Forma-1-ben 2021-ben bevezetett költségplafon betartását ellenőrizte a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), hiszen az ellenőrzés folyamata úgy néz ki, hogy a csapatoknak március 31-ig kell benyújtania az előző évről szóló pénzügyi jelentést, amelyet az FIA átvizsgál, majd azt és a saját vizsgálatait, látogatásait stb. felhasználva elkészíti a saját jelentését, amelynek végén kiderül, hogy az istálló a költségplafon alatt maradt-e.

Tavaly ősszel három istállóról, a Williamsről, a Red Bullról és az Aston Martinról derült ki, hogy 2021-ben vétett a szabályok ellen, de a költségplafont csak az energiaitalos csapat lépte át, amelyért 7 millió dolláros pénzbüntetést kapott, és korlátozták az aerodinamikai tesztelésre fordítható idejét.

1,4 millió fontnyi étel, táppénz, az Aston Martin technikai igazgatója – ezért büntették a Red Bullt

Többekben viszont felmerült, hogy kissé abszurd, hogy adott év októberében még arról zajlott a vita, hogy valaki az előző idényben betartotta-e a szabályokat vagy sem, és akár – egy, a Red Bull által elkövetettnél súlyosabb szabályszegés esetén – olyan büntetés is lehetett volna a végkimenetel, amely befolyásolja az előző és/vagy az adott év világbajnoki címeinek sorsát is.

Természetesen nagyon nehéz az FIA dolga a csapatok sokszor szövevényes elszámolásának kibogozásában, ám Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója ezzel együtt is úgy véli, hogy le kell rövidíteni az ellenőrzési folyamatot, mert rossz hatással van az F1 hírére, ha valakit közel az adott szezon végéhez büntetnek meg azért, amit az előző idényben tett.

„Úgy gondolom, hogy ez egy olyan pont, amire figyelni kell. Főleg azért, mert amit az FIA-val közösen megbeszéltünk, az az, hogy a sport hitelessége érdekében ezt a fajta intézkedést annak ellenőrzésére, hogy mindenki betartja-e ezt a szabályt, inkább előbb kell megtenni, mint később” – nyilatkozta a Sky Sportsnak az olasz sportmenedzser.

„Megbeszéljük, hogy az FIA részéről az ellenőrzés és a tanúsítványok kiállítása is sokkal korábban történjen, mert ha egyes csapatok túllépik a plafont, rendes módon kell és a lehető legrövidebb idő alatt ki kell vizsgálni, hogy hitelesebb legyen.”

„Más sportágakban is látjuk, hogy a pénzügyi szabályokkal kapcsolatban véleményen szerint túl sokáig tart reagálni. Ez nem jó” – utalt arra az F1 vezére, hogy a Premier League-ben szereplő Manchester City súlyos vádakkal néz szembe, amiért nagyjából 100 pénzügyi szabályszegést követett el egy 9 éves időszak során, ami alatt három angol bajnoki címet nyert.

Friss