2024. április 20. 06:55

KezdőlapF1Az F1 állítja, kész megszabadulni bizonyos versenyektől

Az F1 állítja, kész megszabadulni bizonyos versenyektől

-

A Forma-1 elnök-vezérigazgatója szerint bármikor törölhetik a versenynaptárból azokat az országokat, amelyekben olyasmit tapasztalnak, ami szerintük a rossz irányba tart.

Az utóbbi években a Forma-1-et rendszerint érték kritikák amiatt, hogy olyan országokban is rendez versenyt, ahol az uralkodó rezsim finoman fogalmazva sem tartja tiszteletben az emberi jogokat. Leginkább a száguldó cirkuszban egyaránt 2021-ben debütáló Szaúd-arábiai és Katari Nagydíjjal kapcsolatban merültek fel ilyen gondok, de Bahrein is előkelő helyen szerepel ezen a listán.

Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója ugyanakkor állítja, ők folyamatosan nyomon követik azt, hogy mi zajlik az egyes országokban. Így bizonyára azt is látták, hogy az embereket rendszerint tízesével kivégző Szaúd-Arábiában három hónappal az F1 első látogatása után és két héttel a második versenye előtt egyetlen nap alatt 81 olyan embert végeztek ki, akikkel kapcsolatban felmerült, hogy nem biztosítottak nekik tisztességes bírósági eljárást, vallomásuk kicsikarásához pedig a kínzástól sem riadtak vissza.

Többek között az ilyen esetek miatt emelte fel a hangját Lewis Hamilton – akit a halálsoron levők családjai is megkerestek már mind Bahreinből, mind Szaúd-Arábiából –, illetve Sebastian Vettel is, a 2022-es Szaúd-arábiai Nagydíj alatt pedig a mezőny tagjai bojkottálni is készek voltak a versenyt, miután rakéta csapódott be a pályától nem messze.

Az F1 – amelynek kiemelt partnerei között első helyen szerepel a világ napi szinten legtöbb olajat kitermelő vállalata, a szaúdi Aramco – azonban meggyőzte őket arról, hogy versenyezzenek, miközben 2030-ig biztosítva van a verseny jövője az országban.

Megkínzott bahreini nők a brit kormánytól kértek segítséget, mert az F1 vezetése ignorálta őket

„A szerződéseinkben is benne van nagyon világosan, hogy ha olyasmit látunk, ami nem a helyes irányba tart, azonnali hatállyal befejezhetjük az együttműködést. Független szakemberek követik nyomon ezt – jelentette ki Domenicali a Sky Sportsnak adott nagyinterjúban, majd arról beszélt, hogy ő inkább úgy közelíti meg a kérdést, hogy az F1 jelenléte változást hozhat. – Hiszek abban, hogy sokkal erőteljesebb, ha olyan helyekre megyünk, amelyeken valódi hajlandóságot mutatnak a változásra, és a Forma-1 rivaldafénye segít felgyorsítani ennek a sebességét.”

Ezzel szemben sokan úgy látják, hogy Szaúd-Arábia és Katar is inkább az úgynevezett sportwashingra, azaz a hírnevének sport általi tisztára mosására használja az F1-et és más nagy sportrendezvényeket (katari focivébé), a jogtulajdonosok pedig a rájuk jó esetben különböző megállapodások, jogdíjak és szponzori szerződések formájában zúduló hatalmas pénzmennyiség miatt szemet hunynak efölött.

Politizálni ezután sem lehet

Domenicali emellett a sokat bírált, az FIA által az idei szezontól bevezetett szabályozásról is beszélt, ami ellen számos versenyző felszólalt már. Az F1 vezére ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy szerinte az FIA nem fogja meggátolni a pilótákat abban, hogy különböző kérdésekben állást foglaljanak, kivéve akkor, ha azzal mást támadnak, vagy politikai üzeneteket közvetítenek.

„Mi álltunk elő a ‘We Race As One’ kezdeményezéssel (amit a 2022-es szezon előtt beszüntettek – a szerk.), hogy elősegítsük a párbeszédet a platformunk helyes használatával. Úgy vélem, nem az a gond, hogy a versenyzőknek befogják a száját és megakadályozzák őket, hogy kommunikáljanak egy közösséggel. Ez tisztelet kérdése. Ami nem tetszik, amikor valaki valami olyasmit akar mondani, amivel mást támad. Ez nem helyes. Mint tudjuk, van olyan is, amikor egy pilótának tiszteletben kell tartania a partnereket, akikkel együtt dolgozik. Az életben ezt mindig egyensúlyozni kell.”

Egyes országokban lehet politizálni az F1-es pilótáknak, másokban meg nem?

„Senki sem fogja korlátozni ezt, hacsak nem politizálsz, mert mi egy sport vagyunk. De felhívni a figyelmet bizonyos dolgokra, amelyek a mai közbeszéd központi elemét képezik, azzal véleményem szerint nem lesz probléma, és biztos vagyok benne, hogy az FIA is osztja ezt a nézetet” – jelentette ki a menedzser.

Az ugyanakkor továbbra sem egyértelmű, hogy mi számít majd politikai üzenetnek. Például, ha egy pilóta a Katari vagy a Szaúd-arábiai Nagydíjon felhívja a figyelmet arra, hogy az országban semmibe veszik az emberi jogokat, az politizálás? Vagy ha a nők jogai mellett áll ki ugyanitt, az is?

Persze mondhatjuk, hogy az F1 már tett ilyen lépést, amikor az orosz–ukrán háború kitörése után rögtön törölte a 2022-es Orosz Nagydíjat, majd bejelentette, hogy a futam szerződését is felmondja, és belátható időn belül nem rendez versenyt az országban. Ez az eset viszont abból a szempontból kivételt képez, hogy az orosz sporteseményekkel és sportolókkal számos más sportág is hasonlóan járt el, az országot pedig komoly gazdasági szankciókkal sújtották, az F1 így nem irányt mutatott, hanem tulajdonképpen beállt a sorba.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss