2024. április 25. 04:19

KezdőlapF1Ezért lett ismét fekete a Mercedes F1-es autója - itt a magyarázat

Ezért lett ismét fekete a Mercedes F1-es autója – itt a magyarázat

-

Bizonyára sokakat meglepett, hogy a Mercedes visszatért a teljesen fekete külsőhöz az idei Forma-1-es autójával. Toto Wolff csapatfőnöke ismertette ennek okát.

A Forma-1-ben az új generációs autók érkezésével elterjedt gyakorlattá vált, hogy a csapatok a festés eltávolításával igyekeznek súlyt csökkenteni, a mezőny jó része ugyanis még a tavalyi szezon során sem tudott a minimum súlyhatár közelébe kerülni. Arra azonban eddig egyetlen gárda sem vállalkozott, hogy teljesen csupasz, azaz inkább teljesen fekete (a karbonelemeknek ez a természetes színe) autóval álljon elő.

A 2020-ban és 2021-ben a Black Lives Matter-mozgalom jegyében már teljesen fekete autóval versenyző Mercedes azonban igen. A brackley-i istálló 2022-ben visszatért az ezüst színhez, azaz ismét Ezüstnyilakat láttunk versenyezni a világ pályáin, a 2023-as autót azonban némileg váratlan módon ismét teljesen fekete külsővel mutatták be.

Hatalmas baki a Mercedestől, kiszivárgott, milyen lesz a 2023-as autó

A bemutatón Toto Wolff csapatfőnök pedig meg is indokolta ezt a döntést. „Jól néz ki, és nagyon örülök, hogy visszatértünk a fekete festéshez. Hogy olyan gyors lesz-e, mint amilyennek kinéz, azt csak remélni tudom, de egyértelműen nagyon izgalmas lesz végre kipróbálni” – utalt arra az osztrák üzletembere, hogy az autó a mai nap folyamán pályára is gurul Silverstone-ban.

„Ha megnézzük, hogy honnan jön az Ezüstnyilak története, akkor látjuk, hogy a Mercedes először fehér színűre festette az autóit, de azok túlsúlyosak voltak, ami a mi tavalyi autónkra is igaz. Aztán lekaparták a festést, amitől láthatóvá vált a csupasz alumínium, az autók pedig könnyebbek lettek” – idézte fel röviden az Ezüstnyíl megszületésének történetét Wolff.

„Mi is nagyon próbálkoztunk a kocsi minden egyes részletével csökkenteni a súlyon, és így tettünk a festéssel is, és grammokat nyertünk azzal, hogy festetlenül hagytuk a karbon elemeket. A történelem pedig ismétli önmagát, csak ebben az esetben karbonról, és nem alumíniumról van szó, ezért fekete.”

„Mindennek tetejébe pedig tudjuk, hogy miért váltottunk fekete autóra két évvel ezelőtt, úgyhogy ez a két dolog összeállt, és gyönyörű lett” – utalt röviden a BLM-re a csapatfőnök.

Rendereken a W14-es:

A bemutató során ennél sokkal több szó aztán nem is esett a festésről, amelyről a nem sokkal később George Russell és Mick Schumacher társaságában színpadra lépő Lewis Hamilton csak annyit mondott: „Gyönyörű és fekete.”

Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy a Mercedes új autója nem teljesen csupasz, azaz nem hagytak minden elemet festetlenül. Hogy melyik a festett rész, az az F1 Data Analysis alábbi Tweetjén a sárgával jelölt részből látható.

Friss