2024. április 26. 05:38

KezdőlapF1„Mind a véredet akarják, meg akarnak ba***i” – hangzott el a tavalyi...

„Mind a véredet akarják, meg akarnak ba***i” – hangzott el a tavalyi év F1-es botránya kapcsán

-

Pontosan egy hét múlva, február 24-én érkezik a Netflix nagysikerű Forma-1-es dokumentumsorozatának, a Drive to Survive-nak (Hajsza a túlélésért) az ötödik évada, amely a 2022-es szezont dolgozza fel. 

Noha tavaly viszonylag hamar eldőlt a világbajnoki címek sorsa, és nem láthattunk drámai finálét az utolsó versenyen, bőven volt miért visszatekinteni az elmúlt évre, amely szintén bővelkedett botrányokban, ellentmondásos esetekben és felemelő pillanatokban.

Az év egyik legnagyobb sztorijának kétségtelenül az ősszel kirobbant költségplafonbotrány bizonyult, hiszen szeptemberben derült ki, hogy a Red Bull túlléphette a 2021-es költségplafont. Végül hosszas huzavona után az FIA meg is büntette az energiaitalos csapatot, ám mire eljutottunk idáig, elég sok víz lefolyt a Dunán, és menet közben egy ideig arra is mutatkozott esély, hogy a Red Bullt kizárják, vagy pontokat veszít.

Mint a Forma-1-ben általában, itt is nagyon kemény politikai csatározások zajlottak a háttérben. A rivális istállók természetesen keményen lobbiztak azért, hogy a Red Bull szigorú büntetést kapjon, az energiaitalos csapat pedig azért, hogy megússza a szankciókat.

Megint megbüntethetik a Red Bullt?

A Drive to Survive ötödik évada várhatóan ezekbe a harcokba is páratlan betekintést nyújt majd, legalábbis az „Over the Limit” (Túl a határon) című epizód alapján, amelyből a brit Metro közölt egy részletet. Ebben az epizódban konkrétan láthatjuk majd Christian Hornernek, a Red Bull csapatfőnökének a reakcióját arra, hogy közlik vele, az FIA vizsgálata alapján a csapata megszegte a szabályokat. Mindez mindössze néhány órával azután történt, hogy Max Verstappen Japánban megnyerte a világbajnoki címet.

Később pedig szem és fültanúi leszünk annak, amint Horner a Red Bull motorhome-ja előtt többek között Helmut Marko tanácsadónak elmeséli, mit mondott neki Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke. „Azt mondta, »Mind a véredet akarják, meg akarnak ba***i. Nincsenek barátaid, én vagyok az egyetlen barátod.« Nos, nekem nincs szükségem barátokra” – ecsetelte az asztalnál ülő csapatfőnök.

Szulajm vélhetően a rivális csapatokra utalhatott, akik komoly büntetést akartak kicsikarni az FIA-ból. A Red Bull végül 7 millió dolláros bírságot kapott, illetve 10%-kal csökkentették az aerodinamikai tesztelésre fordítható idejét. 

A Drive to Survive ötödik évadának legutóbbi előzetese a minap jelent meg, és Horner fentebb idézett mondatainak egy része is szerepel benne.

Friss