2024. április 26. 02:52

KezdőlapF1A Mercedes mérnöke szerint Verstappen hamarosan új csapattársat kap

A Mercedes mérnöke szerint Verstappen hamarosan új csapattársat kap

-

Andrew Shovlin szerint megbánhatják, hogy elengedték a Red Bull kötelékébe kerülő korábbi tartalékjukat, de nem lett volna fair az útjába állni.

Az idei szezontól két holland pilóta is lesz a rajtrácson, hiszen Max Verstappenhez csatlakozik az utóbbi években a Mercedes tartalékpilótájaként tevékenykedő, 2021-ben Formula E világbajnoki címet nyerő Nyck de Vries. A 28 esztendős holland az Alpha Tauritól kapott ülést, miután a tavalyi Olasz Nagydíjon remek bemutatkozást produkált a Williamsszel. Andrew Shovlin, a Mercedes mérnökigazgatója egy nemrég megjelent könyvben elmondta, megbánhatják, hogy elengedték a korábbi pilótájukat, aki szerinte hamarosan ismét topcsapatban szerepelhet.

Új rekordot állít fel az F1-be igazoló világbajnok

„Kétségem sincs afelől, hogy Nycknek megvannak a képességei ahhoz, hogy a megfelelő csapatban a megfelelő autóval versenyeket nyerjen. Hogy lehet-e belőle világbajnok, az rajta múlik. A kora miatt kevesebb ideje lesz elérni ezt, de a tapasztalatával kompenzálja mindezt” – olvashatók Shovlin szavai az Ivo Pakvis és Stijn Keuris által jegyzett Max & Nyck című könyvben.

A de Vries-szel az utóbbi években együtt dolgozó mérnök elárulta, hogy milyen esetben tudták volna megtartani a hollandot, valamint arra is utalt, hogy korábbi tartalékjuk – amennyiben az idén is bizonyít – nem sokáig lehet az Alpha Taurinál.

„Volt egy megállapodásunk Nyck-kel, hogy amennyiben nem tudjuk egy Mercedes-motoros csapatba juttatni, megragadhatja a legjobb lehetőséget. Talán megbánjuk, hogy elengedtük őt. Nem lennék meglepve, ha nemsokára a Red Bull gyári csapatában versenyezne ellenünk. Nem lepne meg, ha ez a következő nagyjából 12 hónapban megtörténne.”

Ehhez mondjuk a Red Bullnak az idei szezon közben ki kellene rúgnia Sergio Pérezt, ami normál esetben azért nem túl valószínű. Ám mivel a mexikóinak 2023 végén lejár a szerződése, korántsem kizárt, hogy nem hosszabbítják meg azt, pláne a tavalyi Monacói Nagyíjon történtek után. Mint ismert, Pérez a Hercegségben minden bizonnyal szándékosan állt keresztbe az időmérő edzés végén, hogy így akadályozza meg, hogy csapattársa megelőzze őt.

A történtek igencsak próbára tették Verstappen és Pérez kapcsolatát, a holland pedig az év végi Brazil Nagydíjon vágott vissza, amikor nem volt hajlandó félreállni a pontverseny második helyére hajtó csapattársa elől.

Verstappen már Pérezt fenyegeti? – az idei év csalása állhat a háttérben

Miután a Red Bull mostanra egyértelműen Verstappen csapata lett, és Pérez sem nyújt olyan teljesítményt, ami bebetonozná a helyét, elképzelhető, hogy az energiaitalosok legkésőbb 2024-től leváltják őt a Verstappennel remek kapcsolatot ápoló De Vries-re. És ki tudja, ha Pérez esetleg az idén alulteljesít, a 28 éves holland pedig remekel a testvércsapatban, talán már a 2023-as szezon közben megléphetik ezt.

A Mercedeshez is visszatérhet

Noha Nyck de Vries az idei szezontól a Red Bull kötelékébe tartozik, Shovlin nem zárja ki, hogy fog még egy napon Mercedest vezetni. A mérnök ezt arra alapozza, hogy mindig nagyon jól bántak a hollanddal, aki ezt aligha felejti el.

„Nagyon jól illett a csapatunkba, de senkit sem lehet visszatartani. Ő volt számunkra az ideális teszt- és tartalékpilóta. Ha a polcon tarthattuk volna, hogy használjuk, amikor szükségünk van rá, ezt tettük volna, de akkor megakadályoztunk volna egy pilótát abban, hogy kövesse az álmait.”

Nyck de Vries, Francia Nagydíj, Mercedes
Nyck de Vries a 2022-es Francia Nagydíj első szabadedzésén a Mercedesszel Fotó: LAT Images

„A Formula E bajnoki címével sokat jelentett a Mercedes márkának, és kiváló tartalékpilóta volt. Ezért is akartuk őt továbbsegíteni, ami a jövőre nézve is fontos. Hogy Nyck mennyire akar majd visszatérni ebbe a csapatba, azon is múlik, hogy mennyire igazságosak voltuk vele az évek során. Nem jelenthető ki, hogy Nyck egy napon nem fog újra Mercedest vezetni” – fejtegette a mérnök.

Mivel Lewis Hamiltontól és George Russelltől sem akartak megválni, de Vries számára a Mercedesnél értelemszerűen nem volt hely. Egy ideig úgy tűnt, hogy ennek ellenére lehet helye Mercedes-motoros csapatban a 2023-as idénytől, ám végül a Williams nem őt, hanem az amerikai tulajdonos és az F1 amerikai térnyerése miatt fontos amerikai Logan Sargeant-et választotta.

„Inkább az volt a furcsa, hogy [mások] nem harcoltak jobban a szolgálataiért – felelt Shovlin arra a kérdésre, hogy meglepte-e a Red Bull gyors reakciója és döntése, hogy szerződteti De Vries-t. – Csak a Red Bull tett ajánlatot neki pusztán a képességeire alapozva, és szerintem a politika is szerepet játszott abban, hogy máshol nem kapott ülést.”

Friss