2024. április 26. 20:11

KezdőlapF1Itt a bizonyíték, a tavalyi F1-es horrorbaleset akadályozhatta meg a szörnyű tragédiát...

Itt a bizonyíték, a tavalyi F1-es horrorbaleset akadályozhatta meg a szörnyű tragédiát (videó)

-

A helyi rendőrség jóvoltából előkerült egy videó, amely részletesen bemutatja, hogyan zajlott a tavalyi Brit Nagydíjon történt életveszélyes akció, melynek keretében több tiltakozó is a pályára vonult. A képek csak megerősítik, ami eddig is sejthető volt: ironikus módon Csou Kuan-jü horrorbalesete kellett ahhoz, hogy biztosan ne legyen tragédia.

A tavalyi F1-es szezonban a Brit Nagydíj volt az egyik, ha nem a legemlékezetesebb futam. A verseny Csou Kuan-jü ijesztő, de szerencsés kimenetelű balesetével indult, majd jött Max Verstappen pechje, az Esteban Ocon miatt beküldött biztonsági autó, a Ferrari újabb stratégiai baklövése, a körökön át tartó csata a dobogós helyekért, majd Carlos Sainz karrierjének első győzelme. Ugyanakkor akár az is előfordulhatott volna, hogy egy borzalmas tragédia miatt vonul be a történelemkönyvekbe a silverstone-i viadal.

Óriási balesettel indult a tavalyi Brit Nagydíj

Bár akkoriban ez is kapott elegendő publicitást, a fenti események miatt talán utólag elsikkadt az az eset, amely az első körben történt. Öt ember bement a pálya területére, és a Wellington-egyenesben leültek az aszfaltra. Mint kiderült, az olajkitermelés ellen tiltakoztak, és bár a pilóták többsége magával a céllal egyetértett, a módszerükkel semmiképpen sem. A behatolók, valamint a szervezésben szintén részt vevő társuk ügyét azóta bíróságon tárgyalják, aminek fejleményeiről mi is beszámoltunk.

Súlyos pilótasérülést is okozhatott volna a tavalyi év egyik F1-es botránya

Hétfőn újabb bizonyíték került a nyilvánosság elé a northamptonshire-i rendőrség jóvoltából: egy összevágott videón részletesen látható, hogy a tüntetők hogyan mennek be a pályára, majd hogyan viszik el onnan őket. Ebből bebizonyosodott, amit eddig is sejtettünk: ironikus módon Csou balesete volt az, aminek köszönhetően minimálisra csökkent a tragédia valószínűsége, és szerencsére végül mindenki ép bőrrel megúszta az esetet.

A videó elején látható, hogy az öt demonstráló könnyedén átmászik a pályát a nézőtértől elválasztó kerítésen, ami rögtön kérdéseket vet fel a biztonsággal kapcsolatban. Pláne annak tudatában, hogy a helyi rendőrség már korábban figyelmeztetett, hogy egy ilyen akció van készülőben. Igaz, Silverstone esetében nem először fordult elő ilyesmi: 2003-ban egy ír pap a forgalommal szemben kezdett el futni a pályán, és jó néhányan elhaladtak mellette teljes sebességgel, mire sikerült elrángatni őt onnan.

Nem sokkal azután, hogy átmásztak a kerítésen, megérkezett a mezőny nagy része, a piros zászló miatt lassú tempóban. A tüntetők ekkor még szerencsére nem mentek be a pályára, hanem megvárták, hogy az autók elhaladjanak, de azzal nem számoltak, hogy Cunoda Juki és Ocon csak később érkezik. Mivel nyilvánvalóan ők is lassan jöttek, tudtak reagálni, de persze az akció így sem volt veszélytelen.

Abba pedig belegondolni is szörnyű, hogy mi lehetett volna, ha nincs Csou balesete. Persze a demonstrálók minden bizonnyal ekkor sem mentek volna szánt szándékkal az autók közé, de kétféle veszély is leselkedett volna rájuk. Egyrészt nem lehet kizárni, hogy két kerék összeérésének következtében az egyik versenygép ne csússzon ki a pályáról pont úgy, hogy valamelyiküket eltalálja, másrészt ez esetben is megtörténhetett volna, hogy valaki például egy megpördülés következtében lemarad, de nem hívják be a Safety Cart. Ekkor pedig nagy tempóval ért volna oda az addigra már az aszfalton ülő tiltakozókhoz.

Így hatoltak be a pályára a tüntetők

Miután az AlphaTauri elhaladt mellettük, az illetékesek bementek hozzájuk, és sorban kihúzták őket, miközben az egyik pályamunkás Oconnak jelzett, hogy menjen a pálya jobb szélére. A történteket egy másik kameraállásból is meg lehet nézni, amit a futamon természetesen nem vágtak be a közvetítésbe. A videó végén, amikor már a rendőrök is megérkeztek, annyit lehet hallani, hogy az egyik behatoló klímaveszélyt emleget.

Friss