2024. április 26. 13:35

KezdőlapF1Ecclestone szerint Michael Schumacher jelenléte mindent megváltoztatna

Ecclestone szerint Michael Schumacher jelenléte mindent megváltoztatna

-

Bernie Ecclestone úgy véli, Mick Schumacher már egy jó istállónál versenyezne, ha élvezhetné édesapja, Michael támogatását. A Forma-1 egykori vezére szerint más csapatnál jobban felépítették volna a német pilótát.

Az idei évre Mick Schumacher kiszorult a Forma-1-ből, legalábbis ami az állandó mezőnyt illeti. A Haas ugyanis két év után nem tartott igényt a további szolgálataira, és Nico Hülkenberget szerződtette a helyére. A 23 éves versenyzőnek a Mercedes dobott valamilyen szinten mentőövet, hiszen a csillagos istálló szerződtette őt teszt- és tartalékpilótának, utóbbi szerepet ráadásul a McLarennél is betölti.

Mick Schumacher, Mercedes
Mick Schumacher idén csak tartalékpilóta lesz (Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team)

Schumacher egészen 2022-ig a Ferrari akadémistája volt, és egy évvel ezelőtt még arról ment a találgatás, hogy pár év múlva esetleg a nagycsapatnál versenyezhet. A tavalyi idény aztán szörnyen kezdődött számára, és a Haasból nem feljebb, hanem lejjebb lépett. Alighanem sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mi lett volna, mi lenne, ha édesapja, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher teljes mértékben mellette lehetne. Bernie Ecclestone tudni véli a választ.

„Michaellel mint tanácsadóval az oldalán Mick állandó versenyző lenne egy jó csapat [autójának] pilótafülkéjében – nyilatkozta a Forma-1 egykori vezérigazgatója a Sport Bildnek, és azt is hozzátette, miért gondolja így. – Tapasztalatával Michael rengeteget segíthetett volna a fiának. Megmutathatta volna neki a helyes utat a vezetés terén, de a politikában is.”

Bár Mick Schumacher tavalyi teljesítménye kétségtelenül hagyott kívánnivalót maga után, főleg ami az idény első harmadát illeti, sokan úgy vélik, hogy a Haas oldaláról sem volt minden rendben. Günther Steiner, az amerikai istálló csapatfőnöke néhány alkalommal nyilvánosan kritizálta őt, amit utólag ő is megbánt. Ecclestone szerint máshol sikeresebbé tették volna a német versenyzőt.

„Rossz csapatnál volt – jelentette ki. – A Red Bull jobb lett volna neki. Ott többet foglalkoztak volna vele, és jobban felépítették volna.” Hogy itt pontosan mire gondolt, az nem világos, hiszen a Milton Keynes-i alakulat biztosan nem szerződtethette volna egyből. Lehetséges, hogy a 92 éves üzletember arra célzott, hogy a Red Bull juniorprogramjával jobban járt volna, ami nem kizárt, de a projekt élén álló Helmut Marko szigora biztosan nem könnyítette volna meg a helyzetét.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mick Schumacher (@mickschumacher) által megosztott bejegyzés

Mick Schumacher 14 éves volt, amikor édesapja síbalesetet szenvedett

Steinernek ráadásul azért sem kellett volna feltétlenül nyilvánosan bírálnia, mert így extra nyomást helyezett Schumacherre úgy, hogy neki alaphelyzetben is meg kell küzdenie egy teherrel, amely neki rendeltetett. Ez pedig a családneve. „A név súlyos terhet jelent – fogalmazott Ecclestone. – Mick legnagyobb problémája, hogy megfeleljen ennek a névnek. Nehéz lesz most neki autót találnia, különösen olyat, amelyben győzni tud. Sajnálom [hogy ezt kell mondanom].”

Hogy Ecclestone-nak igaza lesz-e, az majd idővel kiderül, mindenesetre Schumachernek egyértelműen a visszatérés a célja. Ehhez pedig aligha lehet jobb helyen, hiszen a Mercedesnél közelről megfigyelheti, hogyan működik egy sikeres csapat. Ráadásul elég csak Nyck de Vriesre gondolni, aki tavalyig hasonló szerepet töltött be a brackley-ieknél, idén pedig állandó ülést kapott az AlphaTaurinál.

Friss