2024. április 25. 02:11

KezdőlapF1Guinness-rekordot állított fel az F1-es világbajnok

Guinness-rekordot állított fel az F1-es világbajnok

-

Új Guinness-rekordot állított fel Jenson Button, 2009 Forma-1-es világbajnoka. A brit pilóta a versenyzők körében népszerű eszközön érte el a csúcsot, melynek lényege, hogy fél perc alatt minél több felvillanó lámpát kellett érintenie.

Jenson Button 2016-ban volt utoljára állandó tagja a Forma-1 mezőnyének (2017-ben még beugrott egy futam erejéig). Bár azóta is versenyez, azok a kategóriák nyilvánvalóan nem veszik annyira igénybe a testét, mint az F1. Ennek ellenére nemrég bizonyította, hogy reflexei még mindig nem koptak meg, és 43 évesen Guinness-rekordot döntött.

Button Guinness-rekorder lett

2009 világbajnoka a NOW felkérésére próbált csúcsot dönteni a BATAK elnevezésű eszközön. Ennek lényege, hogy a különböző helyeken felvillanó lámpákat minél gyorsabban meg kell érinteni, és egységnyi idő alatt ezt minél többször teljesíteni. Az F1-es versenyzők körében népszerű ez az edzésmódszer, mert fejleszti a reakcióidőt, a kéz koordinációját, az állóképességet és a perifériás látást is.

Button közel 20 évvel ezelőtt, 2003-ban már felállított egy nem hivatalos rekordot, akkor 30 másodperc alatt 56-szor sikerült megérintenie a lámpát. A hivatalos csúcs ugyanennyi volt, az iráni Arsia Sahriari állította fel négy évvel ezelőtt. A 15-szörös F1-es futamgyőztesnek pedig meg tudta dönteni, ugyanis fél perc alatt 58 jött össze neki. Ezúttal akadt, aki tanúsította a rekordot, így Button megkapta az erről szóló oklevelet, és hivatalosan is bekerül a Guinness-rekordok könyvébe.

A csúcs megjavításáról videó is készült, amelyben Button elmondta, hogy felesége figyelmeztetése ellenére továbbra is áhes a győzelemre. Hozzátette, F1-es karrierje során sokat filmeztek a BATAK-kal, és egy alkalommal legyőzte akkori csapattársát, Lewis Hamiltont. A Williams, a Benetton, a Renault, a BAR, a Honda, a Brawn és a McLaren versenyzője viccesen hozzátette, hogy ennek oka csak az lehet, hogy ő nyúlékonyabb honfitársánál.

„[2003-ban] ötvenhatot csináltam harminc másodperc alatt, de akkor nem lett az enyém a Guinness-rekord – nyilatkozta a csúcsdöntés után a Metro Sportnak. – Ez viszont még a húszas éveimben volt, így amikor a srácok megkérdezték, hogy »meg akarod próbálni megdönteni a csúcsodat?«, azt mondtam, hogy »hát, megpróbálhatom, de lehet, hogy elég kínos lesz, mert negyvenhárom [éves] vagyok«. De nem, megcsináltam. Ötvennyolc!”

„Elégedett vagyok, mert legyen szó egy F1-es futam megnyeréséről vagy a BATAK-világrekord megjavításáról, ez mind fantasztikus, mert azt jelenti, hogy az ember mindenki másnál jobban teljesített – folytatta. – Szóval ez egy hatalmas dolog, hatalmas adrenalin. Amikor összejött, mindenki vadul ünnepelt. Az F1-es autóban általában nem hallani az éljenzést, szóval ez nagyon klassz volt. James barátom azt mondta, hogy »Jenson szerintem ez a legjobb dolog, amit valaha tettél«. Úgy vélem, ez talán a pillanat hevében volt, de köszönöm!”

Friss