2024. április 27. 05:19

KezdőlapF1Híres futballklub stadionjában teremt egyedülálló élményt a Forma-1

Híres futballklub stadionjában teremt egyedülálló élményt a Forma-1

-

A Forma-1 15 éves stratégiai együttműködési szerződést írt alá a labdarúgó Premier League-ben szereplő Tottenham Hotspurrel. Ennek keretében az angol klub otthonában hamarosan megnyílik a világ első stadionon belüli elektromosgokart-pályája.

A Forma-1 bejelentette, hogy másfél évtizeden át tartó stratégiai partnerséget kötött egy Premier League-ben játszó futballklubbal, a Tottenham Hotspurrel. Az együttműködés révén hamarosan különleges élményben lehet részese a Tottenham Hotspur Stadiumba ellátogatóknak, ugyanis idén megnyílik a világ első, stadionon belüli elektromosgokart-pályája.

A létesítmény az egyik kapu mögötti lelátórész, a South Stand alatt lesz található, és London leghosszabb fedett gokartpályájának fog számítani. Az Európában egyedülálló helyszín az idei évben fogja megnyitni kapuit. A közlemény szerint felnőttek és juniorok számára kialakított pálya is lesz, és mindkettőt a helyi nemzeti gokartszövetség akkreditálta. Ennélfogva az sem kizárt, hogy a jövőben a nemzeti gokartbajnokság futamainak is otthont fog adni. A versenyzés mellett az ellátogatók a motorsporthoz kapcsolódó interaktív programokban is részt vehetnek, valamint étel- és italfogyasztásra is lesz lehetőség.

Ez azonban még nem minden, ugyanis a Forma-1 és a Tottenham együttműködésének keretében új versenyzői akadémiai program indul, hogy „felkutassák az F1-es versenyzők következő generációját”. Ennek érdekében motorsporttal kapcsolatos oktatási tevékenységékeket indítanak különböző iskolákban. Fontos hozzátenni, hogy nemcsak versenyzőket akarnak képezni, hanem karrier- és gyakornoki lehetőséget akarnak biztosítani mérnöki és szoftverfejlesztési területen is.

Tottenham Hotspur Stadium
A képen látható South Stand alatt lesznek a gokartpályák (Fotó: Wikimedia Commons)

A partnerség többféle társadalmi célt is hivatott szolgálni. Az egyik kitűzött cél a sokszínűség elősegítése a nők és az alulreprezentált csoportok körében. A másik pedig a fenntarthatóság elérése. Mint ismert, a Forma-1 2030-ra nettó karbonsemlegessé akar válni, és ez illeszkedik a Tottenham törekvéseihez: a klub az ENSZ kezdeményezésének értelmében 2030-ra a felére csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét, míg további tíz év múlva elérné a nettó nullát.

„Ahogyan sportágunk továbbra is növekszik, az olyan világhírű márkákkal történő együttműködés, mint a Tottenham Hotspur, lehetővé teszi számunkra, hogy a Forma-1-et és a motorsportot új és még különfélébb közönséghez juttassuk el – fogalmazott Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója. – A gokartozás élménye olyan célpont és hely lesz, ahova családok, baráti [társaságok] és feltörekvő versenyzők a világ minden tájáról szívesen ellátogatnak és élvezik azt, új közönséget bevonzva, és elérhető belépési küszöböt kínálva a motorsport világába. A két márka közös elképzelése, hogy egy sorsfordító karrierlehetőségeket teremtsenek, elősegítsék a sokszínűséget és a befogadást, például a nemrég bejelentett F1 Akadémia révén, és előmozdítsák a környezeti fenntarthatóságot. Újszerű partnerségünk életre hívja majd mindezt.”

„A stadion megépítése óta mindig is az volt a célunk, hogy lássuk, meddig tudjuk feszegetni a határokat a világszínvonalú élmények kínálásában, amelyek egész évben vonzzák az embereket a világ minden tájáról – jelentette ki Daniel Lewy, a Tottenham Hotspur elnöke. – A sport és a szórakoztatóipar legnagyobb neveit tudtuk elhozni a London N17-be. Rendkívül izgatottak vagyunk, hogy mit hoz majd ez a hosszú távú partnerség az F1-gyel a globális, nemzeti és helyi közösségeink számára.”

„Gratulálok a Tottenham Hotspurnek és a Forma-1-nek ehhez az innovatív partnerséghez – ezek már David Richards-nak, a Motorsport UK, azaz a brit autósport-szövetség elnökének szavai. – Ez az új gokartpálya tökéletesen illik a Motorsport UK azon küldetéséhez, hogy minél több embert inspiráljon, és tegye lehetővé számukra, hogy biztonságos, tisztességes, szórakoztató, befogadó és progresszív légkörben vegyenek részt sportágunkban. Alig várom, hogy még több ember élvezze a gokartozást, de különösen azt, hogy a látogatók között még nagyobb legyen a sokszínűség.”

Friss