2024. április 27. 03:11

KezdőlapF1Alonsót is komolyan hátráltatta csapattársa biciklis balesete

Alonsót is komolyan hátráltatta csapattársa biciklis balesete

-

Fernando Alonso „nagyon fájónak” nevezte, hogy csapattársa, Lance Stroll nem tudott részt venni a bahreini előszezoni teszten.

Nemcsak saját magát, hanem az egész csapatot nehéz helyzetbe hozta Lance Stroll azzal, hogy kerékpáros balesetet szenvedett, ami miatt kénytelen volt kihagyni a teljes előszezoni tesztet. Ebbe beletartozik az Aston Martinhoz az idei évtől csatlakozó Fernando Alonso is, aki látszólag már most tökéletesen összecsiszolódott új munkaeszközével, de elmondása szerint sokat segített volna neki, ha Stroll is tesztel a múlt héten Bahreinben.

„Rengeteget tanulunk az autóról, amely nagyon más a tavalyihoz képest. Sok mindenen változtatunk. Sajnos nem volt itt Lance, pedig a jelenléte hasznunkra vált volna. Hiányoltuk, mert egyes változtatások esetében nem tudtuk, hogy az kimondottan az idei autóra érvényes, vagy az Aston Martinra általánosságban jellemző, és csak nekem új érzés. Úgyhogy nem volt ideális a helyzet, de remélhetőleg hamarosan visszajelzésekkel szolgálhat, és elérhetünk némi fejlődést” – idézi az Autosport a kétszeres világbajnokot.

Újabb információk derültek ki a sérült F1-es pilótáról – több futamot is kihagyhat?

Alonso a tavalyi abu-dzabi teszten, valamint februárban egy gumiteszten is vezette az Aston Martin tavalyi versenygépét, de mivel az idei autó szinte teljesen más, mint a 2022-es modell, ebből csak mérsékelten tud építkezni. Ezért is lett volna nagy szüksége Stroll visszajelzéseire.

„Ez nagyon fájó. Azért hiányoljuk, mert némely megjegyzésemről vagy érzésemről az autóban nem tudjuk, hogy azért van, mert a csapat és a kocsi is új nekem, vagy az Aston Martinra jellemző, amit Lance felismerne. Az érzés a fékpedállal, a szervokormánnyal… ezek mind olyan dolgok, amikről nem tudom, hogy ennél a csapatnál ez ilyen, vagy csak az új autón. Ezt nélküle nem tudjuk megmondani, ezért remélem, hamarosan visszatér.”

Persze azért így is hasznosan telt a teszt az Aston Martinnak, amely az utolsó napon teljesített versenyszimulációja során jobb tempóra volt képes, mint a Ferrari. Tekintve, hogy a többiekhez hasonlóan még ők is tanulják az új autót, ez mindenképpen pozitív.

Kezdhetjük elhinni, hogy Alonso 10 év után ismét futamot nyerhet?

„Az autó eddig jól reagált a beállítás-változtatásokra. Azt csinálta, amire számítottunk tőle, miközben a tavalyi alapbeállítások jóformán használhatatlanok, mert nagyon más az idei kocsi működési tartománya – magyarázta Alonso. – Ez nagy kihívás a mérnököknek, de nagyon bátrak és kreatívak voltak különböző ötletekkel a teszt során, és új módokat találtunk arra, hogy beállítsuk az autót. Nagyon tehetséges embereink vannak a csapatban, akikben megbízom, és egyre produktívabbak leszünk.”

Ami Strollt illeti, még nem tudni, hogy a hévégi bahreini szezonnyitón autóba tud-e ülni. Amennyiben nem, úgy a teszten kétszer fél napot vezető tartalékpilóta, Felipe Drugovich kapja meg a lehetőséget, hogy bemutatkozzon a száguldó cirkuszban.

Friss