2024. április 24. 03:47

KezdőlapF122 éve ezen a napon történt Michael Schumacher egyik leglátványosabb bukása (videó)

22 éve ezen a napon történt Michael Schumacher egyik leglátványosabb bukása (videó)

-

Valamivel több mint 18 szezont felölelő pályafutása során Michael Schumachernek is voltak nagy és látványos balesetei a Forma-1-ben, mind közül az egyik leglátványosabbnak pedig a 2001-es Ausztrál Nagydíj pénteki szabadedzésén történt repülése számít.

Nem indult éppen zökkenőmentesen Michael Schumachernek a 2001-es szezon, az idénnyitó Ausztrál Nagydíj második szabadedzésén ugyanis a 32 esztendős pilóta hatalmasat bukott, és rommá törte a vadonatúj Ferrari F2001-est. A világbajnoki címvédő percekkel a pénteki edzésnap vége előtt veszítette el az uralmat az autója felett, majd a kavicságy úgy megdobta, hogy többször is megpördült a levegőben.

Schumacher szerencsére sértetlenül megúszta az esést, ami ijesztőbbnek tűnt, mint amilyen valójában volt. „Borzasztóbbnak nézett ki kívülről, mert egyáltalán nem volt nagy a becsapódás. Padlógázzal mentem, és bár nagyon keményen fékeztem, nem tudtam eléggé lelassítani. A becsapódás viszont nagyon lágy volt, és nem találtam el sem a falat, sem mást” – nyilatkozta utólag.

A baleset videón:

Schumachernek ráadásul nem ez volt az egyetlen gondja a szezonnyitón, mivel a Bell sisakgyártó perrel fenyegette amiatt, hogy a háromszoros világbajnok a Schuberth termékeire váltott, miközben még egy évig szerződés kötötte az amerikai céghez. Az akkori hírek úgy szóltak, hogy amennyiben megszegi ezt, versenyenként 70 ezer fontot kell fizetnie, és az Ausztrál Nagydíjra végül vissza is váltott a Bellre – amelynek elmondása szerint nem volt megfelelő a szellőzése, vagy legalábbis a Schuberth sokkal jobbnak bizonyult ezen a téren –, ám a Maláj Nagydíjtól kezdve már a német gyártó termékeit használta.

A Ferrari sztárja végül a pole pozícióból rajtolva megnyerte az Ausztrál Nagydíjat, amelyet Graham Beveridge halála árnyékolt be. A hármas kanyar előtt szolgálatot teljesítő pályabírót a Jacques Villeneuve autójáról lerepülő alkatrészek sebesítették meg, miután a kanadai világbajnok a féktávon telibe találta Ralf Schumacher Williamsét.

Friss