2024. április 26. 20:56

KezdőlapF1Elkezdődött az F1-es szezon - így alakult a Bahreini Nagydíj első szabadedzése

Elkezdődött az F1-es szezon – így alakult a Bahreini Nagydíj első szabadedzése

-

Sergio Pérez volt a leggyorsabb a Bahreini Nagydíj első szabadedzésén, de mögötte nem csapattársa, hanem Fernando Alonso zárt az Aston Martinnal. Lance Stroll visszatért, Carlos Sainz pedig látványos megpördüléssel tett tönkre egy szett gumit.

Lezajlott a 2023-as F1-es szezon első hivatalos edzése Bahreinben. Mivel a szombati időmérőt és a vasárnapi versenyt is villanyfényben rendezik, az erőviszonyok szempontjából nem volt reprezentatív a helyi idő szerint fél háromtól fél négyig zajló tréning, de mivel a tesztek után először lépett pályára a mezőny, mindenki tűkön ülve várta, hogy miként alakul a sorrend.

Az élen nem volt meglepetés, hiszen a tesztelés alapján legjobbnak tartott Red Bull zárt az élen, és akárcsak a múlt héten ezúttal is Sergio Pérez volt előrébb. A mexikói pilóta a közepes és a lágy gumin is gyorsabb volt Max Verstappennél, és végül utóbbin futotta meg 1:32.758-as idejét, amivel 6 tizeddel múlta felül a harmadik helyen záró hollandot.

A második helyet a már a C2-es gumin is jó tempót mutatót, C3-ason 1:33.196-ot autózó, ezzel Verstappent közel 2 tizeddel megelőző Fernando Alonso szerezte meg, miközben csapattársa, a teljes múlt heti tesztet a biciklis balesete során szerzett kézsérülése miatt kihagyó Lance Stroll visszatért, és 17 kör megtétele után a hatodik idővel zárt.

Ami a Ferrarikat és a Mercedeseket illeti, a Red Bull-lal ellentétben egyikük sem használta a lágy keverékű Pirelliket, helyette pilótánként két C2-es szettet fogyasztottak el. Carlos Sainz esetében ugyanakkor a második szett igen rövid életűnek bizonyult, a spanyol pilóta ugyanis a legelső gyorskörén látványos megpördülést mutatott be rajtuk a pálya legnehezebb kanyarjában, és bár az aszfaltozott bukótérben sikerült megfognia az SF-23-ast, mind a négy gumi tönkrement.

Sainz megpördülése

Leclerc az ötödik helyre ért oda Lando Norris mögé, míg Sainz az utolsó pozícióban zárt, lévén nem tudott új gumis kört teljesíteni az edzés második felében. A Mercedesek közül Lewis Hamilton végzett előrébb, ő tizedik lett 1:34.917-tel, George Russell pedig közvetlenül mögötte, a 11. helyen zárt 1:34.966-tal.

De nemcsak az élmezőny csapatait tekintve volt kusza a kép az eltérő gumihasználat miatt, hanem a középmezőnyben is. A két Haas-pilóta például mindenkinél korábban futott lágy gumis mért kört, ami Kevin Magnussennek hetedik időt ért, míg Nico Hülkenberg a 14. lett.

Rajtuk kívül még a két Alfa Romeo és a két Alpha Tauri teljesített lágy gumis mért kört, míg a két Williams és a két Alpine nem. A teszteken igencsak visszafogottan teljesítő, de így is az első versenyhétvége egyik meglepetéscsapatának várt franciák csak a 15. és a 17. helyen végeztek, viszont Esteban Ocon csak két tizeddel maradt el a Mercedesektől, így nem kell azért még temetni az első három futamra ismét rózsaszínben pompázó csapatot.

A Bahreini Nagydíj első szabadedzésének végeredménye:

Friss