2024. április 26. 00:54

KezdőlapF1Hamilton és Russell a top 6-ba kerülésért küzdhet, Alonso a Ferrarit szorongathatja...

Hamilton és Russell a top 6-ba kerülésért küzdhet, Alonso a Ferrarit szorongathatja Bahreinben

-

A Red Bullt egyelőre több pilóta is verhetetlennek tartja, az Aston Martint pedig az élmezőnybe várják.

Mi más is lehetett volna a fő téma a Bahreini Nagydíj csütörtöki sajtónapján, mint az, hogy melyik csapat várhatja a legjobb helyzetből a hétvégi szezonnyitót, és mi lehet a sorrend az élmezőnyben. Persze válaszokat majd csak a szombati időmérőn, és leginkább a vasárnapi versenyen kaphatunk, azért érdekes volt hallgatni, hogy mit várnak a mezőny tagjai.

Ami a legjobb csapatot illeti, Charles Leclerc és George Russell is egyetértett abban az FIA sajtótájékoztatóján, hogy a Red Bullt nagyon nehéz lesz legyőzni. „Erősen kezdtek. A Red Bull és Max nagyon-nagyon erősnek tűnik. Ez még csak teszt volt, így nehéz megmondani, hogy mennyire, de úgy tűnik, hogy kicsit előrébb vannak nálunk, szóval van min dolgoznunk” – nyilatkozta Leclerc, hozzátéve, hogy nem teregették ki a lapjaikat a teszten, de ez szerinte minden riválisukra igaz, a Red Bullt is beleértve.

„Csak az időmérőn fogjuk látni a valós erőviszonyokat, és nagyon nehéz megmondani, hogy hol állunk, de az összkép azt sugallja, hogy egy kicsit le vagyunk maradva” – ecsetelte a monacói.

A Red Bull érinthetetlen, a Ferrari még a dobogóról is lecsúszhat a bahreini szezonnyitón

Russellt és Leclerc-t arról is kérdezték, hogy amennyiben a Red Bull az egyesek által sugallt fél másodperces előnnyel kezdi a szezont, képes lesz-e bárki behozni őket. A brit versenyző erre kiemelte, hogy tavaly is „kivételesen” fejlesztettek szezon közben, és „már az első versenyre hozott fejlesztések kicsit közelebb vihetnek minket.”

„A csapatban jó a hangulat, jó tesztünk volt, és sokat tanultunk. A Red Bull igazán erősnek tűnik, de közben úgy érezznk, hogy az esetünkben is bőven van tér a fejlődésre. Ezen a hétvégén valószínűleg valamivel gyorsabbak leszünk a teszten futott maratonok után, de egyértelműen nagy kihívás lesz és nehéz lesz rögtön a győzelemért harcolni. De ezt már azelőtt tudtuk, hogy igazán beindult a szezon” – magyarázta Russell.

„Ami a fél másodpercet illeti, ezt túl korai megmondani – felelte Leclerc. – A tesztelésen ráadásul azon is sok múlik, hogy melyik napszakban futod a körödet, szóval nagyon nehéz megítélni. Ki kell várnunk, hogy lássuk, milyen messze vagyunk.”

A Red Bull komoly előnyben lehet Fotó: Red Bull Racing

Lewis Hamilon hozzátette, hogy a Red Bull tavaly is „csodálatos autót fejlesztett”, és a szezon végén úgy is nyerni tudott, hogy már leállt a fejlesztésekkel, de ő ennek ellenére optimista azt illetően, hogy csökkeni fog a bikások előnye. „Nem feltétlenül látom, hogy ez a szezon elején be fog következni, de remélhetőleg a mögöttük levő csapatok folyamatosan nyomás alá fogják helyezni őket. A Ferrarinak szerintem elég jó a csomagja, miként az Astonnak is, és mi is ott vagyunk az üldözők között.”

Az Aston Martin lehet (az egyik) sötét ló

Az Aston Martin és az Alpine lehet az a két, eddig a középmezőnyhöz tartozó istálló, amely beleszólhat dobogóért zajló csatába, ám míg a franciák esetében nem sok minden támasztja ezt alá a technikai igazgatójuk szavain kívül, addig a silverstone-i gárda már a teszten is villant, amikor Fernando Alonso a Ferrari tempójánál is jobbat ment az utolsó tesztnapon teljesített versenyszimulációján.

Hogy tényleg meg tudja-e szorongatni korábbi istállóját, azt egyelőre még korai kijelenteni, de Carlos Sainz egyértelmű igennel felelt, amikor arról kérdezték, hogy valódi ellenfélként számolnak-e az Aston Martinnal az élmezőnyben.

Lewis Hamilton, Mercedes, Bahrein, teszt
A Mercedes az Aston Martintól is kikaphat? Fotó: LAT Images/Mercedes

„Főként azért, mert már december óta hallja mindenki a pletykákat, hogy az Aston Martin gyorsabb lesz az idén. Mind tudjuk, hogy nagyon jó számokat produkáltak a szélcsatornában és a szimulátorban. Szerintem még nehezen is tudták leplezni, hogy mennyire izgatottak lettek a látottaktól. Bahreinbe megérkezve megerősítést nyert, hogy ismét versenyben vannak velünk, ami szerintem remek hír a Forma-1-nek, és nyilván jó hír Fernandónak. Izgalmas, hogy egy újabb istálló csatlakozott a csatához” – nyilatkozta a Ferrari spanyolja.

Hasonló véleményen van Russell is, aki szerint az Aston Martin jobb lehet a Mercedesnél a szezonnyitón. „Egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy a Red Bull némileg külön ligában fog versenyezni ezen a hétvégén, és szép kis csata lesz a második helyért valószínűleg a Ferrari és az Aston Martin között.”

„Szerintem versenyben lesznek, és egyértelműen az élmezőnyben fognak csatázni” – jelentette ki Leclerc.

Hogy csak az elvárásokat igyekszik kordában tartani, vagy tényleg így gondolja, azt egyelőre nem lehet megmondani, de Fernando Alonso úgy véli, a dobogó egyelőre túl nagy falat lenne nekik.

„A legjobbunkat fogjuk nyújtani a versenyen, de őszintén szólva nem ez a célunk [hogy a topcsapatokkal versenyezzünk]. Folytatnunk kell a tanulást az autóról, mert csak másfél, vagy két napunk volt egy teljesen új kocsival és csomaggal. A top három tavaly külön ligában szerepelt, olykor a negyedik legjobb csapatot is lekörözték, és csak hét autó végzett ugyanabban a körben. Szóval egyetlen tél alatt nem tudunk ekkorát előrelépni. Nagyon boldogok vagyunk az autóval, de két lábbal a földön kell állnunk, és folytatnunk kell a munkát a jó alapokon.”

Amit pedig nem szabad elfelejteni – és George Russell is felhívta rá a figyelmet –, hogy a bahreini pálya meglehetősen egyedi követelményeket támaszt az autókkal szemben, így aki itt jó, az nem feltétlenül lesz az más helyszíneken.

Friss