2024. április 26. 20:03

KezdőlapF1Hamilton szinte tökéletesen beállított autóval sincs sehol - csak ez segíthet a...

Hamilton szinte tökéletesen beállított autóval sincs sehol – csak ez segíthet a Mercedesen?

-

Úgy tűnik, hogy a Mercedes a vártnál is nagyobb lemaradásban van, Lewis Hamilton pedig már arra utalt, hogy a jelenleg járt úton nem fognak tudni felzárkózni.

Csupán a 8. és a 13. időt érte el a két Mercedes a Bahreini Nagydíj második szabadedzésén, majd a megtankolt autós körök során is elmaradt a Red Bulltól és az Aston Martintól, ezért Lewis Hamilton úgy véli, hogy legfeljebb a Ferrarival lesznek versenyben, ami azt jelenti, hogy vagy ugyanott vannak, ahol tavaly, vagy még hátrébb is estek.

A brackley-i istálló esetében továbbra is nagy kérdés, hogy sikerre tudják-e vinni az egyedül általuk használt, minimális oldalszekrényekkel futó autókoncepciót, vagy előbb-utóbb kénytelenek lesznek mondjuk a Red Bull és az idei szezontól több másik istálló által járt utat követni, esetleg valami mást kipróbálni.

Alakul a hatalmas meglepetés Bahreinben – ez történt a második szabadedzésen

„Kiderült, hogy nagyon messze vagyunk. Már a tesztekből tudtuk ezt, de ez nagy különbség. Mindent megpróbálok, amit csak tudok, de ez van, egyszerűen csak dolgoznunk kell rajta – értékelt Lewis Hamilton a pénteki nap után, majd utalt rá, hogy nem biztos benne, hogy az általuk követett út sikerre vezet. – Reményteljesnek kell lennem. Tavaly sokat fejlődtünk, de nem volt akkora a különbség, mint most. Hogy hiszek-e abban, hogy előbb-utóbb csökkenthetjük? Igen, de szerintem elég nehéz a jelenlegi koncepciónkkal megtenni ezt.”

Mike Elliott, a csapat technikai igazgatója azzal indokolta az idei autó bemutatóján, hogy kitartottak a tavalyi, sikeresnek semmiképpen sem nevezhető koncepció mellett, hogy nem akartak mindent a nulláról kezdeni, és továbbra is hisznek benne, hogy a különböző problémák megoldásával jókora potenciált szabadíthatnak fel a W14-esből.

Eközben Andrew Shvovlin, a Mercedes mérnökigazgatója is elismerte, hogy a szezon későbbi részében változtathatnak az oldalszekrények kialakításán.

„A koncepció tekintetében meglátjuk, hogy hol állunk ezen a hétvégén és a szezon eleji futamokon. Egyébként is sok mindent kell kiértékelnünk. Ha van egy olyan autónk, amelynél sikerült megszüntetni a pattogást, az olyan alapot jelent, amelyre építhetünk és fejleszthetünk. Folyton figyelünk más autókat, és próbáljuk megnézni, hogy milyen megoldásokat alkalmazhatunk a miénken. Ez folyamatosan zajlik” – nyilatkozta a veterán mérnök.

Lewis Hamilton, Mercedes, Bahreini Nagydíj
Nem szenvedtek látványosan, helyette egyszerűen nem elég gyorsak Fotó: LAT Images

Aggasztó lehet a csapatnak, hogy bár Hamilton hátránya egy körön hat tized, a versenyszimuláció során pedig egy másodperc volt, a hétszeres világbajnok nem küszködött különösebben az autójával, azaz nem lehet abban bízni, hogy a bahreini hétvége pénteki napjáról a szombatira hirtelen óriási teljesítményugrást hajtanak végre.

„Beállítási szempontból a lehető legjobb volt az autó. Még fogjuk finomhangolni, de ezek apróságok, amelyek ezredeket jelentenek, azaz egy másodperces különbséget nem fognak eltüntetni. Akárhogy is, leszegett fejjel dolgozunk és átrágjuk magunkat az adatokon, folytatjuk a munkát és megpróbálunk előrelépni szombatra. Meg kell próbálnunk rájönni, hogy növelhetünk-e bármilyen módon a teljesítményen” – mondta a 38 esztendős pilóta.

Ami pedig az erősorrendet illeti, Hamilton szerint abban a legjobb esetben is a harmadik helyen állnak.

„Úgy tűnik, hogy az Aston a második, a Ferrari és a Mercedes pedig a harmadik és a negyedik. Úgyhogy vagy ott vagyunk, ahol tavaly, vagy ha nem, akkor egy kicsivel hátrébb. Ez mindenkinek nehéz, senki sem akar ilyen helyzetben lenni a csapatban, és úgy vélem, senki nem is ezt érdemli, mert mindenki annyira keményen dolgozik, és annyira bátor és átgondolt munkát végez. Egyszerűen csak rossz úton járunk, úgyhogy tovább jell fáradoznunk és módot találnunk arra, hogy visszatérjünk a helyes útra. Jelenleg nagyon messze vagyunk az élen álló srácoktól.”

George Russell, Mercedes, Bahreini Nagydíj
Russell az első tízbe sem fért be a második tréningen Fotó: Pirelli

A Hamiltontól egy körön több mint 3 tizeddel elmaradó George Russell valamivel bizakodóbb volt, de azért a hurráoptimizmust nála sem lehetett felfedezni.

„Néhány csapat nagyon erősnek tűnik. Nyilván az Aston Martin a legnagyobb meglepetés, egyértelműen nagyon jó munkát végeztek a télen. Nekünk most át kell néznünk az adatokat, és megtalálni, hogy mit tanultunk a tesztről erre a hétvégére. Végrehajtottunk néhány nagy változtatást. Meg kell néznünk, hogy ezek úgy működtek-e, ahogy váruk, majd onnan kell építkeznünk. Világos, hogy előrébb szeretnénk lenni annál, ahol most vagyunk.”

Friss