2024. április 24. 13:19

KezdőlapF1Stroll könnyezett a fájdalomtól, csuklója „lángolt", amikor nekiment Alonsónak

Stroll könnyezett a fájdalomtól, csuklója „lángolt”, amikor nekiment Alonsónak

-

Úgy tűnt, hogy több futamot is ki kell hagynia, és sokáig kizártnak tűnt, hogy visszatérjen a szezonnyitóra. A kerékpáros balesetet szenvedett Lance Stroll azonban kemény munkával elérte, hogy hatalmas fájdalmak közepette, de versenyezni tudjon a Bahreini Nagydíjon.

A február 18-án biciklis balesetet szenvedő, a teljes szezon előtti tesztet kihagyó, majd a Bahreini Nagydíjon mégis részt vevő Lance Stroll hosszas posztban tekintett vissza arra, hogy min ment keresztül az utóbbi két hétben. A spanyolországi edzése során mindkét csuklóját, az egyik kézfejét és a jobb nagylábujját is eltörő kanadai pilóta felépülésének gyorsasága kisebb csoda, és nem véletlen, hogy a Bahreinben dobogóra álló Fernando Alonso többször is a hősének nevezte csapattársát.

„Szeretném megragadni a pillanatot, hogy visszatekintsek az elmúlt néhány hétre, és megosszam veletek a történetemet, srácok. Február 18-án, szombaton balesetet szenvedtem a biciklimen, miközben Spanyolországban edzettem. A röntgen azt mutatta, hogy törés és elmozdulás van a jobb csuklómban, törés a bal csuklómban, részleges törés a bal kezemben, és egy másik törés a jobb nagylábujjamban” – kezdte a bejegyzést Stroll.

Stroll sorai mellé közzétett egy videót is, amin a felépülésének szakaszai láthatók:

„Ilyen kevéssel a szezon kezdete előtt az időzítés nem is lehetett volna rosszabb. Az orvosi csapatom először úgy vélte, hogy nemcsak a tesztelést fogom kihagyni, hanem az első néhány versenyt is. 48 órával a baleset után és 12 nappal az első verseny előtt Dr. Javier Mir sikeresen megműtötte a jobb csuklómat. Az operációt követően Dr. Mir azt mondta, hogy Dzsiddára visszatérhetek, ha keményen dolgozom, és optimista volt azt illetően, hogy egy kis szerencsével versenyezhetek Bahreinben, de erre halvány volt az esély. A mai napig meg vagyok róla győződve, hogy Dr. Mir sürgetése segített rajthoz állnom Bahreinben.”

„A munka [a műtéttel] nem ért véget. Dr. Mir elmagyarázta, hogy a töréseket a bal kezemben és csuklómban, valamint a lábujjamban nem lehet fixálni, és konzervatívabb megközelítésre kell támaszkodnom a gyógyulásuk érdekében.”

„Az orvosi csapatom biztosított róla, hogy mindent megteszünk, ami bizonyítható módon gyógyítja a csontokat. Ez lett a fő munkám, kombinálni mindent, ami segíthet, még ha csak 0,5%-ot is segít. Kezdetben lassú volt az előrelépés, és a mindennapi otthoni teendőkhöz is rengeteg segítség kellett. De napról napra jobb lett, és amint a negyedik napon levették a gipszet, felmerült a lehetőség, hogy versenyezhetek Bahreinben. Az orvosi csapatom összeállított egy programot, ami segített visszaszerezni a mobilitást és megerősíteni a csuklóimat.”

„A rehabilitáció kitartást és kemény munkát követelt, de egy elképesztő orvosi csapat, valamint a barátaim és családom támogatásával képes voltam átlendülni a fájdalmon, és visszatérni Bahreinbe a csapatomhoz és a versenyzőtársaimhoz. Megcsináltuk! Hálás vagyok mindenkinek, aki támogatott, kedves üzeneteket és jókívánságokat küldött.”

Összecsavarozott csuklójától szenvedett, alig tudott kiszállni az autóból Stroll (videó)

Stroll végül a hatodik helyen zárta az év első futamát, miközben fájdalomcsillapítókkal versenyzett, de így is komoly fájdalmakkal kellett megküzdenie.

„Ez volt életem legelképesztőbb két hete – nyilatkozta az F1 Nation podcastban. – Leestem a biciklimről és elég keményen értem földet. Azonnal tudtam, hogy mindkét csuklóm eltört, a lábujjamat viszont csak a nap végén vettem észre, mert annyira a csuklóimra koncentráltam. Az egész világom a szemem előtt omlott össze, mert arra gondoltam, hogy valószínűleg ki fogok hagyni néhány versenyt. Ilyen gondolatok cikáznak a fejedben, meg hogy milyen borzasztó időpontban történt ez, négy nappal a teszt előtt.”

A tesztet a tévében nézte, miközben még utána sem gondolta, hogy képes lesz vezetni az első versenyen.

„Nem tudtam mozogni. Annyira messze voltam attól, hogy képes legyek vezetni. Napi tíz órát voltam Henry-vel, az oszteopatámmal, és rehabilitációs gyakorlatokat végeztem. Aztán múlt hét hétfőn és kedden hirtelen azt éreztem, hogy kicsit jobban mozognak a csuklóim. Szerdán vezettem a szimulátorban, ami pokolian fájt, de úgy voltam vele, hogy »Hé, talán mire eljön a pénteki első szabadedzés, képes leszek rá.« Az orvos azt mondta, a csuklóim elég egészségesek a versenyzéshez, ezért úgy voltam vele, hogy bassza meg, megpróbálom.”

Stroll a Sky Sports kamerái előtt azt is elárulta, hogy amikor az első körben nekiment Fernando Alonsónak, az ütközéstől azt érezte, hogy „lángolnak” a csuklói, és néhány könny is kicsordult a szeméből. Az F1 Nation podcastban pedig beismerte, hogy azért még így sem tudott 100%-on teljesíteni, mert továbbra is vannak nehézségei például az ellenkormányzással.

Ezek alapján az, hogy az egyik Mercedest is megelőzve a hatodik helyen ért célba, tényleg kisebb csoda a kanadaitól, és rögtön megmagyarázza, hogy Fernando Alonso miért méltatta őt annyit a bahreini versenyhétvége során.

Friss