2024. április 26. 13:21

KezdőlapF1Közel 10 év után bőgött fel a Red Bull V8-asa a csapat...

Közel 10 év után bőgött fel a Red Bull V8-asa a csapat korábbi felségterületén (videó, képek)

-

India legnépesebb városában, Mumbaiban szórakoztatta a kilátogatókat a Red Bull azzal az autóval, amellyel az ország első F1-es futamát megnyerték. A volán mögött David Coulthard ült.

A Red Bull szokásához híven utcai parádét tartott a világ egy pontján. Ezúttal Indiára, azon belül is az ország legnépesebb városára, Mumbaira esett a választás, ahol a kilátogatók egy F1-es autót is megcsodálhattak. Az energiaitalos istálló 2015 után tért vissza a világ második legnépesebb országába, ahol korábbi pilótájuk, Sebastian Vettel különleges rekordot tart.

Forma-1, Red Bull RB7, David Coulthard, India, Mumbai 2023
Fotó: Predrag Vuckovic / Red Bull Content Pool

India 2011 és 2013 között adott otthont a Forma-1-nek, és mindhárom alkalommal a német pilóta tudott nyerni a bikás csapat színeiben. Ezzel ő az egyetlen versenyző, aki makulátlan teljesítménnyel bír egy olyan helyszínen, ahol legalább háromszor rendeztek F1-es versenyt. Csapatszinten nem a Red Bullé a rekord, hiszen a Mercedes nyolcból nyolc Orosz Nagydíjat tudott megnyerni Szocsiban.

Forma-1, David Coulthard, Red Bull RB7. India Mumbai 2023
Fotó: Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool

A vasárnapi utcai parádén stílszerűen az RB7-est, vagyis az első indiai viadal győztes autóját vonultatták fel. A volán mögött 13-szoros futamgyőztes ült David Coulthard személyében, aki 2005-től 2008-as visszavonulásáig versenyzett a Red Bullnál, manapság pedig a bikások nagyköveteként tevékenykedik, és gyakran szerepel az ilyen jellegű eseményeken.

Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a brit versenyző végigment a még V8-as motorral hajtott kocsival az erre kialakított útvonalon, majd „fánkozással” is megörvendeztette a kilátogató tömeget. Rajta kívül a motoros kaszkadőr, a litván Arūnas Gibieža is ott volt Mumbaiban, és különböző trükkjeivel kápráztatta el a közönséget.

Arūnas Gibieža, Red Bull, India, Mumbai 2023
Fotó: Predrag Vuckovic/Red Bull Content Pool

Coulthard kiemelte, hogy lehetséges, hogy egy fiatal gyerek most látott először Forma-1-es autót, és ez inspirálja őt a versenyzésre. Hozzátette, hogy minden sokkal jobb volt, amióta utoljára ott járt a Red Bull-lal, és sokkal közelebb tudott kerülni a jelenlévőkhöz. A skót pilóta bízik benne, hogy mindenkinek tudtak adni egy kis ízelítőt az autósport csúcskategóriájából.

A Red Bull a futamokat leszámítva sem először jár Indiában. 2009-ben ugyancsak Mumbaiban, 2011-ben Delhiben, 2015-ben pedig Haidarábádban tartottak ehhez hasonló rendezvényt. A legnagyobb dobásuk azonban az volt, amikor 2011-ben egy F1-es versenygéppel hódították meg a Khardung La hegyszorost, ahol a világ legmagasabban fekvő autóútja található több mint 4000 méteren.

Friss