2024. április 25. 03:01

KezdőlapF1Képmutatóan viselkedik a Mercedes vezére a korábbi csapatfőnök szerint

Képmutatóan viselkedik a Mercedes vezére a korábbi csapatfőnök szerint

-

Eddie Jordan úgy véli, Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke képmutató volt, amikor kijelentette, hogy a csapat rossz irányba ment az autóval. A Jordan istálló alapítója szerint az osztrák üzletembernek vállalnia kellene a felelősséget.

Azok után, hogy a Mercedes a tavalyi évben mindössze egy pole pozíciót szerzett, és ugyanennyi futamot nyert, a csillagos istállónál abban reménykedtek, hogy idén már érdemi kihívói lesznek a Red Bullnak. A Bahreini Nagydíj alapján azonban távolról sem ez a helyzet: az időmérőn több mint 6 tizedmásodperccel kaptak ki Max Verstappentől, míg a versenyen szintén nagyon elmaradtak a bikásoktól. Ráadásul úgy tűnik, hogy az energiaitalosokon kívül a Ferrari és az Aston Martin is előttük van.

Balhé a Mercedesnél – Wolff bizalma megrendülhetett, Hamilton dühös

A Mercedes az idei évre is kitartott a rendkívül keskeny oldalszekrényekre alapuló koncepció mellett, ám a jelek szerint ezzel zsákutcába kerültek. Toto Wolff, az istálló csapatfőnöke és egyben vezérigazgatója, valamint társtulajdonosa már a szahíri hétvége szombati napján kijelentette, hogy a brackley-i alakulat „rossz úton jár”, és koncepcióváltást sürgetett. Mondatai azonban nem mindenkinek nyerték el a tetszését.

„Ő a vezérigazgató, ő a főnök, a felelősség az övé – nyilatkozta Eddie Jordan, az egykori Jordan istálló alapítója és csapatfőnöke a Formula For Success című podcast műsorában. – Mindez az ő felügyelete alatt történik. Bárkit is hibáztatni vagy kritizálni a mérnöki csapatából valójában képmutató és nagyon súlyos dolog.”

A Mercedesnél korábban a legnehezebb időszakokban is az összetartás volt a jellemző. Ám úgy, hogy most már második éve nem képesek tartósan versenyképes autóval előrukkolni, repedeznek a falak. A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton azzal vádolta meg a mérnököket, hogy nem hallgattak rá, míg Wolff szintén az autóra mutogatott. Ebben persze egyfelől igaza van, de Jordan szerint vállalnia kellene a felelősséget.

„Utálom ezt hallani, mert férfinak kell lennie, ki kell állnia, le kell nyelnie a kellemetlenségeket, és azt kell mondania, hogy »[ez] az én csapatom, [ők] az én embereim, és most nem sikerült jól elvégeznünk a munkát. Azonban várjuk a szebb időket, és akkor sokkal erősebbek leszünk, mint 2022-ben voltunk« – magyarázta a 74 éves üzletember. – Úgy gondolom, hogy Toto elég erős és kellően nagy férfi ahhoz, hogy ennek elébe menjen, és rendezze a dolgokat.”

Forma-1, Toto Wolff
Wolff komoly kritikát kapott (Fotó: Mercedes)

Ami a Mercedes kilátásait illeti, Dzsiddában és Ausztráliában csak abban reménykedhetnek, hogy az adott pálya jobban fekszik nekik, így kisebb lesz a lemaradásuk a Red Bull-lal szemben. A melbourne-i fordulót követően aztán jön egy négyhetes szünet, és ezalatt lesz idejük valamelyest átalakítani az autót. Persze hozzá kell tenni, hogy az ellenfelek sem fognak tétlenkedni.

Friss