2024. április 20. 12:14

KezdőlapF1Verstappen szerint veszélynek tette ki a pilótákat az F1

Verstappen szerint veszélynek tette ki a pilótákat az F1

-

Max Verstappen úgy véli, a következő F1-es futamhétvégének otthont adó szaúd-arábiai versenypálya korábban veszélyes volt a versenyzőkre nézve, így örül a módosításoknak. A holland pilóta újabb erős hétvégére számít a Red Bull részéről.

A Szaúd-arábiai Nagydíj 2021-ben mutatkozott be a Forma-1-ben. A dzsiddai helyszínről ismert, hogy a világ leggyorsabb utcai pályája, így a legtöbb pilóta élvezetesnek tartja magát a vonalvezetést, ám ennek megvannak az árnyoldalai is. Egyrészt hatalmas balesetet lehet rajta szenvedni a nagy sebesség és a közeli falak miatt, másrészt bizonyos kanyarokban a láthatóság sem volt ideális.

Mick Schumacher óriási balesetet szenvedett a tavalyi dzsiddai időmérőn

Ezt a problémát azonban igyekeztek orvosolni. A 14-es kanyarban a jobb, míg a 20-asban a bal oldali falat helyezték arrébb 7 és fél, illetve 5 méterrel. Ezzel csökkentették a ráfutásos baleset valószínűségét, ami ugyan az elmúlt két alkalommal sem fordult elő, de volt olyan pillanat, amikor ez nem sokon múlott. Emellett számos kanyarban változtattak a rázókő kialakításán, köztük a 22-23-as kanyarkombinációban, ahol körülbelül 50 km/h-val lelassítják az autókat. Itt egyébként módosítottak szintén valamelyest a fal helyén.

„A pályán végrehajtott változtatások elsősorban a látási viszonyok miatt történtek, így remélhetőleg ez egy kicsit javított a helyzetünkön, mivel néhány helyen egyértelműen veszélyes volt – üdvözölte a módosításokat Max Verstappen, aki tavaly megnyerte a futamot. – Ez egy igazán klassz utcai pálya, elég nagy tapadással, szóval mindig szívesen megyek vissza oda versenyezni.”

A Red Bullnak tavaly kedvezett a dzsiddai helyszín, mivel ki tudták használni a végsebességbeli előnyüket a Ferrarival szemben. Idén azonban úgy tűnik, hogy ha másban nem is, ebben utolérték őket, így a legtöbben valamivel szorosabb küzdelemre számítanak a következő hétvégén a bahreini szezonnyitóhoz képest. Verstappen sem számít sétagaloppra, de szerinte Dzsiddában is jó tempóra lehetnek képesek.

„A nagyszerű bahreini rajt után nem számítok könnyű feladatra Dzsiddában – jelentette ki a címvédő, majd elmondta, hogy miért várja optimistán a hétvégét. – Ez egy teljesen más pálya, és az autónak gyorsnak kell lennie [az egyenesben]. Mindazonáltal úgy gondolom, hogy a nagy sebességű kanyarok révén erős lehet a kocsink ezen a pályán.”

Max Verstappen, Red Bull, Brazil Nagydíj
Verstappen erős hétvégére számít (Fotó: Jared C. Tilton/Getty Images/Red Bull Content Pool)

A Szaúd-arábiai Nagydíj hétvégéjét március 17-e és 19-e között rendezik. A tavalyi hétvége pénteki napján rakétatámadás érte a pályához közeli olajtározót, aminek következtében a versenyzők nagyon komolyan elgondolkoztak a bojkotton, de végül folytatták és annak rendje és módja szerint befejezték a programot. Remélhetőleg idén nem fordul elő ilyesmi.


Találkozz világklasszis rallyversenyzőkkel és szurkoljunk együtt a magyar menőknek! Csapj le Te is a Rally Hungary jegyekre, most még elővételes áron! Jegyek: https://rallyhungary.com/jegyek/


Friss