2024. április 27. 00:54

KezdőlapF1Elképesztő sztori látott napvilágot Michael Schumacher F1-es bemutatkozásáról

Elképesztő sztori látott napvilágot Michael Schumacher F1-es bemutatkozásáról

-

Egy igazi világsztárral osztozott az autón és a pályán is Michael Schumacher, amikor első alkalommal vezetett F1-es gépet, miután a Jordan-istálló csapatfőnöke így tudta kialkudni, hogy tesztelhessenek Silverstone-ban. Ja, és a világsztár nem autóversenyző volt…

Michael Schumacher pályafutásáról ritkán hallani olyasmit, amit korábban ne énekelt volna már meg valaki, Eddie Jordan, az egykori Jordan-istálló tulajdonosa azonban a Formula For Success podcast legutóbbi adásában megosztott egy történetet, amit eddig viszonylag kevesen ismerhettek.

Az köztudott, hogy Schumacher az 1991-es Belga Nagydíjon, a Jordan színeiben mutatkozott be az F1-ben, és előtte Silverstone-ban, a Brit Nagydíjnak otthont adó aszfaltcsík rövidített változatán tesztelhette a 191-es kódjelű versenyautót. A soha korábban F1-es kocsit nem vezető német tesztje remekül sikerült, hiszen sebességével és higgadtságával azonnal ámulatba ejtette a mérnököket, ám eddig nem volt közismert, hogy aznap nemcsak Schumacher, hanem egy profi golfozó is vezette az F1-es Jordant.

Embed from Getty Images

Eddie Jordan és Michael Schumacher 1991-ben, Spában 

Eddie Jordan ugyanis a podcast másik házigazdájának, David Coulthardnak felidézte, hogy „Egyszer réges-régen nagy szükségem volt arra, hogy teszteljek egy autót Silverstone-ban, mert egy olyan pilótát kellett szerepeltetnünk, aki még soha nem versenyzett a Forma-1-ben.”

„Szerda volt, és legalább azt meg kellett mutatnom neki, hogy hol vannak a pedálok, milyen az ülés, és minden szokásos dolog, amit az ember a teszten csinál. De nem tudtam Silverstone-ban megtenni ezt (a Jordan csapat gyára a pálya kapujával szemben állt), mert valaki lefoglalta a pályát. Nem mondták meg, hogy ki az, mert ez akkor így működött.”

„Ezért beültem az autóba, és átmentem Silverstone-ba, hogy meglássam, hogy nem más, mint a hatszoros major-győztes Nick Faldo vezet a 956-os Porschéjában, amire nem tudott biztosítást kötni közútra, ezért egy napra kibérelte a pályát.”

Akik kevésbé jártasak a golfban: az angol Nick Faldo korának egyik kiemelkedő golfozója volt, aki összesen 97 héten át vezette a világranglistát, 41 profi győzelmet aratott (ebből 30-at az European Tour-on), és 6 major bajnoki címet nyert (Open Championships 1987-ben, 1990-ben és 1992-ben, valamint Masters 1989-ben, 1990-ben és 1996-ban).

Ismét eladó Michael Schumacher első F1-es autója, ennyit ér a jelenlegi tulajdonos szerint

Jordan természetesen nem fordult sarkon, és könyvelte el, hogy aznap nem tud tesztelni Schumacherrel, hanem megkérte Faldót, hogy amikor éppen nem köröz a Porschéval, hadd vegyék birtokba ők a pályát a Jordan 191-essel. A golfozó pedig előállt a következővel: átengedni a pályát az F1-es csapatnak, de cserébe szeretné kipróbálni Schumacher autóját.

„Végül megállapodtunk – mondta Jordan. – Akik nem ismerik Nicket, nagyjából 193 cm magas, egy óriás. Amikor megpróbált beszállni az autóba, nem ment neki, hiszen ezek a kocsik nagyon kicsik. Úgyhogy végül oldalazva kellett betuszkolnunk őt, az egyetlen gond pedig az volt, hogy nem tudtuk behelyezni a kormányt. Sokat kellett vele dolgozni.”

„Ha bármi történt volna, akkor gyilkosságért felelek, mert soha nem szabadott volna ilyesmit tenni. Akárhogy is, bármi áron vezetni akarta az autót, és végül vezette is. Most valószínűleg azt mondaná, hogy mennyire remekül ment, mi viszont másként láttuk. De ez Nick, egy igazi bajnok.”

Így aztán végül nemcsak egy jövőbeli, hanem egy aktuális világsztár is vezetett aznap Silverstone-ban, miközben Schumacherről még alig tudta valaki, hogy kicsoda. Faldónak is csak nagyjából tíz évvel később esett le, hogy aznap kivel osztozott az autón.

„Felhívott és azt mondta, »Figyelj, EJ, tisztáznom kell valamit. Meg tudnád mondani, hogy ki vezette aznap az autódat? Valaki azt mondta, hogy az volt Michael Schumacher első tesztje Forma-1-es autóban.« – idézte fel Jordan a pillanatot, amikor Faldo megtudta, hogy Schumacher autóját vezette. – És ez így igaz, ekkor debütált Michael Schumacher. Nick Faldo odaadta neki a pályát, mi pedig Nicknek az autót, úgyhogy mindenki boldogan ment haza. Nick Faldo pedig azóta mindenkinek ezt meséli, mert nagyon örül annak, hogy ugyanazt az autót tesztelte, mint a nagyszerű Michael Schumacher.”

Friss