back to top
2024. május 11. 04:22

KezdőlapF1Aljas húzással vádolja a Red Bull főnöke az egyik riválist

Aljas húzással vádolja a Red Bull főnöke az egyik riválist

-

Christian Horner elárulta, az egyik rivális a szponzorainál próbálta aláásni a Red Bull hírnevét a költségplafonbotrány idején. A bikások csapatfőnöke a jó kezdés ellenére sem számít egyszerű szezonra.

A tavalyi év szeptemberének utolsó napján robbant ki a költségplafonbotrány az F1-ben, amiben elsősorban a Red Bull volt érintett. Később kiderült, hogy a bikások valóban átlépték a 2021-es limitet, bár ezt aligha szándékosan tették. Az FIA végül úgy határozott, hogy 7 millió dollár befizetésére kötelezi az energiaitalosokat, valamint korlátozza a szélcsatornás, illetve CFD-szimulációs tesztelésre felhasználható idő mennyiségét.

Forma-1, Toto Wolff, Christian Horner, Bahrein teszt 1. nap 2023
A költségplafon botrány idején is Wolff támadta a leghangosabban a Red Bullt (Fotó: Dan Istitene/Getty Images)

Még a hivatalos bejelentés előtt, miután német és olasz lapok megjelentették az információt, csúnya sárdobálás kezdődött a csapatok között. A riválisok, elsősorban a Mercedes és a Ferrari minél nagyobb büntetést követeltek a Red Bullnak, míg a másik oldal azt rótta fel, hogy valaki szivárogtatott. Ám itt még nem volt vége, legalábbis Christian Horner elmondása alapján.

„Ha lenne egy brit pilótánk, mint egy bizonyos brackley-i csapatnak… – utalt a Mercedesre a Red Bull csapatfőnöke az I-nak adott interjújában. –Túl könnyű minket látni a rosszfiúknak. Ez bemocskolt minket. Az ilyen dolgokat a riválisok kihasználják. Az egyikük kapcsolatba lépett a szponzorainkkal és a partnereinkkel, és azt sugallta [nekik], hogy lejáratjuk a márkájukat. Ez egyszerűen aljas volt.”

Horner már hosszú ideje ott van az F1-ben, hiszen 2005 óta ő a Red Bull csapatfőnöke, amivel minden kollégájánál hosszabb ideje van az adott csapat élén. A brit szakember már számos konfliktusnak részese volt, elég csak a 2021-es idényre gondolni, de a 2010-es évek elején is sokan támadták őket, amikor először voltak a csúcson. Szavai alapján azonban valamilyen szinten még élvezheti ezt a szituációt.

„A feleségem mindig azt mondta nekem, hogy a vállveregetés tizenöt centiméterre van a s*ggberúgástól – fogalmazott. – Ez olyan, mint a Kardashianok, csak kerekeken. Mindaddig, amíg az ember jól érzi magát a döntései után [mindez rendben van]. Én így élem az életem. Hangosan zenélünk, és mosolygunk. Ennek többnek kell lennie, mint egy munkának, és ennek felülről kell jönnie. Egy energiaital-gyártó cég, amely kihívja a Mercedes-Benzt, a Ferrarit, az Audit vagy bárki mást, de miért is ne? Ha megvannak a megfelelő emberek, a megfelelő kultúra, miért ne tehetnénk meg?”

Ami az idei évet illeti, az első két futamhétvége alapján nagyon úgy tűnik, hogy a Red Bull letarolja a mezőnyt. Bahreinben és Szaúd-Arábiában is kettős győzelmet arattak, és a versenytempót tekintve senki nem tudta őket megközelíteni. Horner azonban ennek ellenére sem számít sétagaloppra, ugyanis úgy véli, mások „ármánykodása” hátráltatni fogja őket.

Christian Horner, Red Bull, Bahreini Nagydíj
Horner idén is számít az ellenfelek mesterkedésére (Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool)

„Mindig van valami, kijön egy technikai direktíva, ami mindent megváltoztat – célzott egy esetleges szezon közbeni szabályváltoztatásra a 49 éves szakember. – Garantálható, hogy a többiek azon mesterkednek majd, hogy »hogyan lassíthatnánk le őket?«. Ez a játék része. Ha az ember ezt már korábban átélte, sokkal tapasztaltabbá válik abban, hogy hogyan kell ezt megúszni.”

Friss